Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου 2009

"Εκρηξη στον αριθμό αερομαχιών στο Αιγαίο"

Υπερπτήσεων συνέχεια στο Αιγαίο
Σκηνικό κορύφωσης της έντασης καλλιεργούν τα τουρκικά μέσα

Της Δωρας AντωνιουΣε διαδικασία κλιμάκωσης των προκλήσεων στο Αιγαίο επανήλθε χθες η Αγκυρα, τη στιγμή που οι επαφές της νέας ελληνικής κυβέρνησης με εκπροσώπους της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας συνεχίζονται, στο πλαίσιο του δόγματος προσέγγισης και διαλόγου, που σε κάθε ευκαιρία προβάλλει ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου. Ετσι, ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει μεθαύριο, Πέμπτη, σύντομη συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας και επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε., Εγκεμεν Μπαγίς.

Ο κ. Μπαγίς έρχεται στην Αθήνα για να μιλήσει το απόγευμα της Πέμπτης σε εκδήλωση του Διεθνούς Κέντρου Μελετών Ευξείνου Πόντου, με θέμα «Η ένταξη της Τουρκίας για μια ισχυρότερη Ευρώπη». Γεύμα στον Τούρκο υπουργό θα παραθέσει ο αναπληρωτής ΥΠ.ΕΞ., Δημήτρης Δρούτσας. Η ομιλία του κ. Μπαγίς αναμένεται με ενδιαφέρον, δεδομένου ότι η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι εν όψει της αξιολόγησης του Δεκεμβρίου και η Αθήνα έχει διαμηνύσει ότι αναμένει συγκεκριμένα βήματα σε σχέση με την Κύπρο και την εφαρμογή του πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Αγκυρας. Δεν αποκλείεται ο αρμόδιος για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις υπουργός να δώσει κάποια δείγματα γραφής για την τακτική που θα ακολουθήσει η Αγκυρα το προσεχές διάστημα.

Πάντως, χθες, η τουρκική πλευρά επανήλθε στην τακτική της αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, μέσω της προσφιλούς, πλέον, μεθόδου των υπερπτήσεων. Μάλιστα, ήταν η πρώτη υπέρπτηση που σημειώθηκε μετά την ανάληψη των καθηκόντων από τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, στις 3.04 μ.μ., σχηματισμός τουρκικών αεροσκαφών, αποτελούμενος από 8 F16, εισήλθε στο FIR Αθηνών νοτίως της Σάμου και ένα λεπτό αργότερα τα έξι από αυτά πραγματοποίησαν υπέρπτηση σε ύψος 4.000 ποδών πάνω από το Φαρμακονήσι. Ο σχηματισμός αναχαιτίσθηκε από αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας και στις 3.33 εξήλθε του FIR Αθηνών βόρεια της Χίου.

Οδηγίες και ενημέρωση

Για το περιστατικό δόθηκαν οδηγίες από το υπουργείο Εξωτερικών στην πρεσβεία στην Αγκυρα για διάβημα προς το τουρκικό ΥΠ.ΕΞ., ενώ αναμένεται να ενημερωθούν και οι αρμόδιες νατοϊκές αρχές.

Παράλληλα, σκηνικό κορύφωσης της έντασης στο Αιγαίο περιγράφει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Milliyet, με τίτλο «Εκρηξη στον αριθμό αερομαχιών στο Αιγαίο». Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι από την αρχή της χρονιάς και μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, σημειώθηκαν 402 αερομαχίες. Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, οι εμπλοκές μεταξύ ελληνικών και τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών για το διάστημα αυτό, ήταν 227. Η διαφορά στον αριθμό αποδίδεται από αξιωματικούς του ΓΕΕΘΑ στον ορισμό της αερομαχίας που δίδεται από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Και από ελληνικής πλευράς, πάντως, η εκτίμηση είναι το επίπεδο της έντασης στο Αιγαίο τον τελευταίο χρόνο έχει αυξηθεί, όχι τόσο ποσοτικά, αλλά, κυρίως, ποιοτικά, καθώς από τουρκικής πλευράς έχει υιοθετηθεί η τακτική των υπερπτήσεων.

Πηγή:

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_03/11/2009_335788ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Ο Ετσεβίτ δεν έχει κανένα λόγο να κρύβει την πραγματικότητα και ωμά δήλωσε ότι γίνονται μυστικές διαπραγματεύσεις για το Αιγαίο. Πιθανότατα και για όλα τα άλλα ελληνοτουρκικά θέματα. Έχει μάλιστα σημασία το γεγονός ότι η δήλωση αυτή έγινε στις ΗΠΑ. Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Μπούς. Δυστυχώς έχουμε κάθε λόγο να πιστέψουμε τον Τούρκο Πρωθυπουργό και όχι τη διάψευση του δικού μας Υπουργού Εξωτερικών.

Παράλληλα είναι γνωστές οι διαπραγματεύσεις υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Σ’ αυτές τις συζητήσεις εξετάζονται και ρυθμίζονται σημαντικά ζητήματα, που αφορούν τις σχέσεις των δύο χωρών. Ερήμην του λαού και του Κοινοβουλίου . Με πρώτο και κύριο στόχο τη συνοχή και τις σχεδιάσεις του ΝΑΤΟ . Η μυστική διπλωματία είναι μία πραγματικότητα και δεν την απορρίπτει κανείς, εάν γνωρίζει πως εθνικοί λόγοι την επιβάλλουν.

Κρυφά όμως τώρα απεργάζονται λύσεις ασύμφορες για τη χώρα μας.

Λύσεις που εάν ήταν πατριώτες όσοι τις ετοιμάζουν, δεν θα τις προωθούσαν. Ας δούμε γιατί είμαστε τόσο βέβαιοι γι’ αυτό, άρα και πολύ ανήσυχοι .

Θα μνημονεύσουμε τις υποχωρήσεις των τελευταίων χρόνων, σε θέματα που σχετίζονται με εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα και μόνο στην περιοχή του Αιγαίου.

Την αποδοχή της ύπαρξης ΄΄γκρίζων ζωνών ΄΄ άρα τη δημιουργία από τη μία στιγμή στην άλλη πλήθους απαιτήσεων της Τουρκίας σε βραχονησίδες, θάλασσα κ. λ. π. Τη μη καταπολέμηση της πρακτικής έκτοτε, να αναφέρονται τα Ίμια και άλλα ως αμφισβητούμενες περιοχές

Την επίσημη παραδοχή του Πρωθυπουργού στη Μαδρίτη ότι η Τουρκία έχει, εκτός από τα νόμιμα και ζωτικά συμφέροντα και δικαιώματα στο Αιγαίο.

Την ουσιαστική παράδοση του Αιγαίου στο ΝΑΤΟ ως χώρου, όπου αυτό θα ρυθμίζει την επιχειρησιακή και άλλες ευθύνες. Έτσι μπορεί να γίνει και αντιληπτό, γιατί το ΝΑΤΟ ( Ρ.Κις αμερικανός διοικητής αεροπορικών δυνάμεων νότιας πτέρυγας) απαίτησε από την Ελλάδα (από τον δικό μας Αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας και αυριανό Αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχο Παπανικολάου) να μην αναχαιτίζονται ΝΑΤΟϊκά (δηλαδή τουρκικά) αεροπλάνα από άλλα ΝΑΤΟϊκά ( δηλαδή από ελληνικά) στο Αιγαίο.

Την συμμετοχή μας σε ασκήσεις με τη Λήμνο να εξαιρείται, επειδή το απαιτεί η Τουρκία ( να θυμηθούμε εδώ τις ασκήσεις DESTINED GLORY και DYNAMIC MIX που έγιναν γνωστές για τη μεταχείρηση των δικών μας δυνάμεων από τους ΄΄συμμάχους΄΄ και την Τουρκία).

Την έκδοση συνδυασμένων ΝΟΤΑΜ από τις τουρκοκυπριακές αρχές και την Τουρκία. Με τις οποίες ουσιαστικά επιχειρείται η εγγραφή υποθηκών για επισημοποίηση εθνικού εναερίου χώρου του ψευδοκράτους του Ντεκτάς με την ανάλογη κατάσταση στο Αιγαίο. Και συγχρόνως, εκτός από τη σχετική δήλωση του στρατηγού Κιβρίκογλου, μας ήρθαν και οι άλλες ΝΟΤΑΜ για τους αεροδιαδρόμους G18 και G19 προς Ρόδο και Κύπρο από τους Τούρκους (με την ευκαιρία θα μας πει κανείς εάν αληθεύει η πληροφορία πως η Τουρκία με αλεπάλληλα veto στον ICAO έχει καταφέρει να αχρηστεύσει τουλάχιστον δέκα αεροδιαδρόμους από το FIR Αθηνών;)

Την απάλειψη του κυριότερου από τους λόγους που πρόβαλλε ο Καραμανλής ως επιχείρημα για να μπούμε στην Ε.Ε. (τότε ΕΟΚ). Την ΄΄προστασία΄΄ μας δηλαδή από την επιθετικότητα των γειτόνων μας. Που δε θα τολμούσαν να διεκδικήσουν τίποτα από εμάς και πολύ περισσότερο να μας επιτεθούν, αφού θα ήμασταν πλέον τμήμα της πανίσχυρης Ευρώπης.

Τώρα ως γνωστόν δύο χώρες μη μέλη της ΕΕ (Τουρκία και ΗΠΑ) και μία που είναι η μισή στην ΕΕ (Μεγάλη Βρετανία ) αποφάσισαν στην Κωσταντινούπολη πως, ο Ευρωστρατός δεν θα ανακατεύεται χωρίς άδεια των Τούρκων στις περιοχές Αιγαίου και Κύπρου. Άρα δεν θα τις προστατεύει σε περίπτωση επίθεσης. Όχι ότι θα περιμέναμε από τους Άγγλους να πολεμήσουν για μας. Να μη μας κοροϊδεύουν όμως ασύστολα. Το θέμα του ευρωστρατού σωστά εξελίχθηκε σε Εθνικό Πρόβλημα και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Ελπίζουμε ότι η νέα δομή και οργάνωση του Στρατού Ξηράς που παρουσιάσθηκε πρόσφατα, δεν παίρνει τις δυνάμεις από τα νησιά του Αιγαίου. Ή μήπως τις παίρνει για ικανοποίηση της Τουρκίας ;
Τη σύμφωνη γνώμη της Κυβέρνησης για απάλειψη των γραμμών που ορίζουν τα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας- Τουρκίας ( αυτό δήλωσε ο επίσημος εκπρόσωπος του State Department των ΗΠΑ Μπάουτσερ).

Να τονίσουμε εδώ πως, τα σύνορα χωρίζουν τις ΄΄ιδιοκτησίες΄΄ των γειτόνων. Και όποιος τα καταργεί αποδέχεται τις αμφισβητήσεις της κυριαρχίας-ιδιοκτησίας των περιοχών που περικλείουν τα όρια αυτά. Σε άλλες εποχές θα μιλούσαμε για προδότες (χωρίς εισαγωγικά). Όσο για την οργισμένη δήλωση του Πρωθυπουργού μας πως ΄΄το διεθνές δίκαιο καθορίζει τα σύνορα και όχι κάποιες υπηρεσίες΄΄, μας θύμισε μια παροιμία. ΄΄Ας γαυγίζει το σκυλί, το καραβάνι να περνάει΄΄. Και να ήταν τα γαυγίσματα πραγματικά και όχι για τα μάτια του κόσμου! Τους χάρτες πάντως θα τους βλέπουν και θα τους χρησιμοποιούν όλοι χωρίς τα σύνορα. Μαζύ και οι δικές μας Ένοπλες Δυνάμεις ( ειδικά μετά τον Ιούνιο οπότε και θα γίνει η ετήσια Geographic Conference του αμαρτωλού οργανισμού) . Και να λείπει και η εξυπνάδα του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι μόνο τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ ΗΠΑ – Ρωσία καταχωρούνται και γίνονται αποδεκτά από τους αμερικανούς στους χάρτες.
Την ανοχή ουσιαστικά της κατακόρυφης αύξησης των παραβιάσεων και παραβάσεων στο Αιγαίο από τα τούρκικα αεροσκάφη ( δεν λέμε και για τα αμερικανικά, αφού τα τελευταία γράφουν εκεί που δεν πιάνει μελάνι όλη την υδρόγειο και θεωρούν τα πάντα δικά τους).

Τα θέματα που μας απασχολούν στο Αιγαίο δεν ΄΄διολισθαίνουν΄΄ όπως συνηθίζεται να λέγεται (ακόμα και για το Κυπριακό) στη τωρινή πολύ δυσμενή για εμάς κατάσταση. Οδηγούνται συνειδητά με συγκεκριμένη πολιτική από τη σημερινή αλλά και τις προηγούμενες Κυβερνήσεις. Και γι’ αυτό είναι και επικίνδυνη και αντιπατριωτική η πολιτική αυτή. Όσο για την πάγια πλέον έκφραση (όσων διαφωνούν αλλά συμπράττουν μέχρι σήμερα ) ότι ΄΄έπρεπε να είχε γίνει αυτό και όχι το άλλο΄΄ είναι εξίσου υπεύθυνοι.

Τέλος η ανελέητη τακτική του Αμερικανικού παράγοντα, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για την κατάντια των κυριαρχικών μας δικαίων. Οι Αμερικανοί φροντίζουν για τα συμφέροντα τα δικά τους. Και μάλιστα το δηλώνουν πολύ καθαρά και ξάστερα. Το θέμα είναι πώς ενεργούν οι δικές μας κυβερνήσεις. Αφού είναι εξίσου καθαρό πως η αντιμετώπιση των εθνικών μας θεμάτων με τον τρόπο που οι αμερικανοί και το ΝΑΤΟ επιδιώκουν, μέχρι τώρα απέδωσαν καρπούς ενάντιους στα ελληνικά συμφέροντα.

Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της δουλοφροσύνης και της έλλειψης πατριωτισμού όποιων απεργάζονται και συναινούν σε ανθελληνικές λύσεις στο Αιγαίο. Ο Λαός πρέπει να έχει το νου του και να ξεσηκωθεί.

Οι οπαδοί, μέλη και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος είναι πατριώτες και γνωρίζουν όπως όλοι, πιο είναι το συμφέρον του τόπου μας. Ας το φωνάξουν και αυτοί στην ηγεσία του κόμματός τους. Ωμά και ανελέητα ξεπουλιούνται από κάποιους προς όφελος άλλων, εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα και συμφέροντα. Πρέπει εδώ και τώρα να σταματήσουν.

Α. Κακαράς,
Απόστρατος Αρχιπλοίαρχος,
Μέλος ΚΕΘΑ

Πηγή http://greeksurnames.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: