Τρίτη, 3 Νοεμβρίου 2009

ΑΡΧΙΣΑΝΕ ΤΑ ΤΥΜΠΑΝΑ

Δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, στο Συμβούλιο του ΣΕΒ

Αναγγελία επιβολής έκτακτης εισφοράς σε επιχειρήσεις

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Τρίτη, 3 Νοεμβρίου 2009 07:00
Την επιβολή έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις ανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ

Ο υπουργός, απέφυγε να κάνει καμία αναφορά για το μηχανισμό είσπραξης, το ποσοστό επί των κερδών που θα επιβληθεί και το χρόνο εφαρμογής του μέτρου.

Ανακοίνωσε ωστόσο, ότι το προϊόν της εισφοράς θα χρηματοδοτήσει το επίδομα αλληλεγγύης που θα δοθεί σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, άνεργους κ.λπ., των οποίων οι αποδοχές βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Ο υπουργός μιλώντας στους επιχειρηματίες, ζήτησε επίσης τη στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου στην προσπάθεια της κυβέρνησης για τη δημοσιονομική εξυγίανση.

Ο κ. Δ. Δασκαλόπουλος

Η απάντηση του προέδρου του ΣΕΒ ήταν κατ΄αρχήν θετική. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, είπε ότι η επιχειρηματική τάξη γνωρίζει πολύ καλά ότι η οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και είναι πρόθυμη να συμβάλει με μία έκτακτη εισφορά στην αναγκαία προσπάθεια αντιμετώπισης του δημοσιονομικού μας εκτροχιασμού. Παρατήρησε ωστόσο ότι «το κλειδί για να βγούμε από το οικονομικό αδιέξοδο είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής το νοικοκύρεμα του κράτους και πάνω απ' όλα η ανάπτυξη».

Αναφορικά με τους στόχους της κυβέρνησης, ο κ. Δασκαλόπουλος σημείωσε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος «θέλει να πετύχει η νέα κυβέρνηση, γιατί το προστιθέμενο κόστος μιας ακόμα αποτυχίας θα επιφέρει τη συλλογική χρεοκοπία της χώρας».

«Γι' αυτό και ο ΣΕΒ, τόνισε, δήλωσε εξ αρχής την ετοιμότητά του να συνεισφέρει, συνεργαζόμενος με τη νέα κυβέρνηση και τους άλλους κοινωνικούς εταίρους, στην κατεπείγουσα ανάγκη μιας ανταγωνιστικής ανασυγκρότησης της οικονομίας και της κοινωνίας μας».

Οσο για τις προτάσεις του ΣΕΒ, βαρύτητα δόθηκε στη δημοσιονομική εξυγίανση και την αναπτυξιακή αναδιάρθρωση, οι οποίες όμως μπορούν να επιτευχθούν μόνο με την ταυτόχρονη υλοποίηση θεσμικών και διαρθρωτικών αλλαγών στο Κράτος, στην οικονομία και την κοινωνία, ενώ ο πρόεδρος του ΣΕΒ κατέληξε λέγοντας:

«Σε κάποιες θέσεις ή διαγνώσεις, κύριε υπουργέ, πιθανόν να διαφέρουμε. Συγκλίνουμε, όμως, ως προς την αντίληψη και τις κατευθύνσεις. Αυτό είναι το σημαντικό».

Πηγή:

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1736226


ΕΒΕΑ: «Όχι» στην έκτακτη εισφορά των επιχειρήσεων

NAFTEMPORIKI.GR Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου 2009 14:44


O πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Κ. Μίχαλος.

Tην αντίθεση του επιχειρηματικού κόσμου στο ενδεχόμενο επιβολής έκτακτης φορολογικής εισφοράς εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Κ. Μίχαλος.

Σημείωσε επίσης ότι οι επιχειρηματίες αναμένουν ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει την προεκλογική της δέσμευση σχετικά με αυτό το θέμα.

Ο κ. Μίχαλος πρόσθεσε ότι «οι φορολογικοί συντελεστές για τις επιχειρήσεις θα πρέπει να παραμείνουν στο 25% και σταδιακά να επέλθει η μείωσή τους στο 20% στην προσεχή τετραετία», ενώ σημείωσε ότι το ΕΒΕΑ συμφωνεί με τη θέση της Τράπεζας της Ελλάδος ώστε τα 2/3 των εσόδων να συγκεντρωθούν από τη μείωση των δημοσίων δαπανών και το 1/3 των εσόδων να είναι από μέτρα φορολογίας «έκτακτα ή όχι» όπως είπε ο κ. Μίχαλος χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με το ενδεχόμενο να επαναφέρει στο τραπέζι του διαλόγου το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές ο κ. Μίχαλος ανέφερε ότι το θέμα παραμένει ανοικτό καθώς αποτελεί αίτημα μερίδας του εμπορικού κόσμου και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «μπορεί να συζητηθεί εκ νέου το αίτημα της κυριακάτικης λειτουργίας πέντε φορές το χρόνο, ακόμα και σε αυτή την περίοδο της κρίσης καθώς κατανάλωση υπάρχει πάντα και η ευκολία προσβασιμότητας ενδέχεται να βοηθήσει στην ενίσχυση της κατανάλωσης».

Για το σχέδιο νόμου που αφορά στην προστασία των δανειοληπτών ο κ. Μίχαλος είπε ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση και απομένουν να διευκρινιστούν μόνο ταζητήματα που σχετίζονται με επίλυση των προβλημάτων δικαστικά. Για τον Τειρεσία σχολίασε ότι ακόμα και επιχειρήσεις με συντηρητικό βηματισμό σήμερα έχουν βρεθεί σε δύσκολη θέση εξαιτίας της αφερεγγυότητας τρίτων, γιαυτό και το επιμελητήριο προτείνει τη συγκρότηση ενός οργάνου στο οποίο θα μετέχουν οι τράπεζες τα επιμελητήρια και το κράτος προκειμένου να αξιολογούνται τα στοιχεία κάθε φορά που θα πρέπει να εγγυοδοτηθεί μια επιχείρηση.

Επίσης επισήμανε ότι οι τράπεζες οι ίδιες έχουν σημαντικό μερίδιο ευθύνης για τις μεταχρονολογημένες επιταγές που πλέον φτάνουν στα 157 δισ. ευρώ στην αγορά και αυτή η τάση, όπως είπε ο κ. Μίχαλος, μπορεί να τιθασευτεί με τη συμβολή των ίδιων τραπεζών όπως και με την πρόταση του επιμελητηρίου προς τις τράπεζες να προχωρήσουν σε έκδοση μπλοκ επιταγών με λιγότερα φύλλα.

Η πρόταση αυτή είναι μια από αυτές που το ΕΒΕΑ θέλει να φέρει προς συζήτηση στο φορέα που επιδιώκει το επιμελητήριο να συσταθεί με τη συμμετοχή του κράτους των επιμελητηρίων και των τραπεζών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή:

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1735993

Δεν υπάρχουν σχόλια: