-->

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ

Μηδενική ανοχή στη λαθρομετανάστευση

Του Γιωργου Α. Παπανδρεου




Aσφάλεια του πολίτη σημαίνει προστασία των δικαιωμάτων του. Της ζωής του, της ελευθερίας του, της περιουσίας του, του δημόσιου και ιδιωτικού του χώρου.

Σήμερα, η χώρα μας μαστίζεται από την ανομία, την ατιμωρησία, την αδιαφάνεια, την αναξιοκρατία. Εξαρση εγκληματικότητας, έξαρση βίας, ένταση της κοινωνικής περιθωριοποίησης. Το ζούμε πια καθημερινά στις πόλεις μας.

Η έλλειψη σχεδίου, η έλλειψη πολιτικής, η ανομία και η απουσία κράτους αφορά και στο ζήτημα της μετανάστευσης. Πέντε χρόνια τώρα, είναι ανύπαρκτη η πολιτική της Ν.Δ. για τη μετανάστευση, τον πολιτικό πρόσφυγα και την παράνομη μετανάστευση. Η σημερινή κυβέρνηση απουσίασε εκκωφαντικά από διεκδικήσεις στην Ε.Ε. για το ζήτημα της φύλαξης των συνόρων μας, των κοινών συνόρων της Ευρώπης. Αγνόησε και υποβάθμισε σημαντικές μας επιτυχίες, π.χ. την πρακτική της επανεισδοχής λαθρομεταναστών που ακολουθήσαμε και που είχε πάρει και τη μορφή επίσημης συμφωνίας με την Τουρκία. Απαξίωσε το Λιμενικό Σώμα και τη συνοριοφυλακή, που ιδρύθηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Δεν έχει καμιά πολιτική για αυτούς που ζητούν πολιτικό άσυλο, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε μια γκρίζα ζώνη εκατοντάδες χιλιάδες άτομα, που περιφέρονται στις πόλεις και στα λιμάνια μας και μπαινοβγαίνουν στα κρατητήρια και τις φυλακές.

Δεν έχει καμία πολιτική ένταξης των νομίμων μεταναστών στην ελληνική κοινωνία, με αποτέλεσμα την περιθωριοποίηση της δεύτερης γενιάς νέων μεταναστών, που μόνη πατρίδα που γνωρίζουν είναι η Ελλάδα.

Η απουσία πολιτικής της Ν.Δ. έχει κάνει την κοινωνία μας ξέφραγο αμπέλι. Και αυτή την ανομία την ζούμε όλοι. Στην Ομόνοια, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, στην Κυψέλη και την Πάτρα, από το Αγαθονήσι μέχρι τον Αγιο Παντελεήμονα και τόσες άλλες περιοχές της χώρας μας. Και δεν πάει άλλο.

Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου. Αντί σοβαρής και υπεύθυνης πολιτικής, αντί μιας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής που προστατεύει το δικαίωμα του Ελληνα πολίτη για σιγουριά και ελευθερία, που αντιμετωπίζει τον μετανάστη, τον πρόσφυγα, τον παράνομο μετανάστη μέσα από την εφαρμογή κανόνων ενός κράτους δικαίου, η Ν.Δ. αποφάσισε να στραφεί σε σπασμωδικές επικοινωνιακές πολιτικές. Πολιτικές με ψηφοθηρικές στοχεύσεις, που βασίζονται στη μισαλλοδοξία και στον ρατσισμό, αντί μιας ευνομούμενης δημοκρατικής πολιτείας που εγγυάται το κράτος δικαίου για κάθε άνθρωπο.

Το ΠΑΣΟΚ έχει συγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης του φαινομένου της μετανάστευσης, της πολιτικής προσφυγιάς και της λαθρομετανάστευσης. Σχέδιο που εξασφαλίζει ότι ο μετανάστης στη χώρα μας, ο πολιτικός πρόσφυγας, θα συμβάλει δημιουργικά στην ανάπτυξη, την ευημερία, τον πολιτισμό και την παρουσία της χώρας μας στο διεθνές γίγνεσθαι. Ενα σχέδιο με οκτώ σημεία:

- Μηδενική ανοχή στην παράνομη μετανάστευση. Στόχος 0% λαθρομετανάστες.

- Ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων. Σκληρή διεκδίκηση στην Ε.Ε. για περαιτέρω πόρους και στήριξη για την προστασία των κοινών μας συνόρων.

- Εφαρμογή διεθνών και διμερών συμφωνιών - και ειδικότερα της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής Λαθρομεταναστών που υπογράψαμε και εφαρμόστηκε παλαιότερα με την Τουρκία.

- Διαμόρφωση μιας κοινής ανθρωπιστικής πολιτικής της Ε.Ε., που εγγυάται την ισότιμη ανάληψη βαρών των πολιτικών προσφύγων από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρώπης και όχι μόνο των χωρών εισόδου των προσφύγων.

- Αποσαφήνιση της ελληνικής πολιτικής απέναντι στους πρόσφυγες - γρήγορη εκτίμηση από τις ελληνικές αρχές για το ποιοι δικαιούνται πολιτικό άσυλο, αλλά και ποιοι είναι μη νόμιμοι μετανάστες που πρέπει να επαναπροωθηθούν.

- Ενταξη των νομίμων μεταναστών στην κοινωνία μας. Με σοβαρές πολιτικές στην παιδεία, την καταπολέμηση της μαύρης εργασίας, την απόδοση της ιθαγένειας σε όσους πληρούν τις προϋποθέσεις και ιδιαίτερα στους νέους δεύτερης γενιάς.

- Διαμόρφωση και εφαρμογή μιας σχεδιασμένης πολιτικής προσέλκυσης εργατικού δυναμικού στους τομείς όπου υπάρχουν μεγάλες εποχιακές ή μονιμότερες ανάγκες. Συνολική αντιμετώπιση της μεταναστευτικής πολιτικής στην Ελλάδα από ένα υπουργείο, με εξειδικευμένες υπηρεσίες.

- Ειδικό πρόγραμμα για την ανασυγκρότηση των πόλεών μας, των γειτονιών, ειδικά για γειτονιές που γκετοποιούνται. Mε σοβαρές δημόσιες επενδύσεις, με συστηματική πολιτική στέγασης των μεταναστών, και την εγγύηση της ειρηνικής συμβίωσης και κοινωνικής συνοχής στην κοινωνία μας.

Το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες του στον τομέα αυτό. Θα συνεχίσει να ξεδιπλώνει τις πολιτικές του για τα θέματα της ελληνικής κοινωνίας, με στόχο μια ευνομούμενη πολιτεία και την ασφάλεια και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών.


Πηγή:

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_14/06/2009_318678






Παρουσιάζομε παρακάτω δύο άρθρα που αναφέρονται στην παράνομη μετανάστευση και στα εμφανή προβλήματα της. Τα άρθρα αυτά δημοσιεύθηκαν στις 17.5.2009 στην "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ' αλλά έχουν διαχρονική αξία αφού αναφέρονται σε ένα πρόβλημα που ξεκίνησε το 1992 και διαιωνίζεται, χωρίς μια συγκροτημένη και ορθολογική αντιμετώπιση του από τις κυβερνήσεις, τα τελευταία δεκαεπτά χρόνια. Γιατί άραγε;;;



Πρακτική αξία του ρατσισμού

Γράφει ο Aντωνης Καρκαγιαννης



Η Ευρώπη πολιορκείται από τους μετανάστες, νόμιμους και παράνομους. Οχι μόνο η Ευρώπη, αλλά κάθε χώρα και περιοχή που συμβαίνει να βρίσκεται σε επίπεδο ανάπτυξης έστω και λίγο ανώτερο από τις χώρες με τις οποίες γειτνιάζει. Η Ελλάδα, καθώς βρίσκεται στα ανατολικά όρια της Ευρώπης, αντιμετωπίζει ειδικότερο πρόβλημα, γιατί αποτελεί μία από τις κυριότερες εισόδους μεταναστών. Με όλους τους κινδύνους της σχηματικότητας και της γενίκευσης θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο σχετικά ανεπτυγμένος κόσμος πολιορκείται από τον σχετικά υπανάπτυκτο και καθυστερημένο. Πολιτικά το σχήμα αυτό θυμίζει αρκετά τήν άποψη του Μάο, που έβλεπε την κύρια κοινωνική σύγκρουση στην πολιορκία του Κέντρου από την Περιφέρεια.

Το φαινόμενο δεν είναι νέο, είναι πολύ παλαιό και παρακολουθεί την ανθρώπινη ιστορία, αλλά και την ιστορία της Φύσης. Είναι ένα είδος φυσικού συστήματος συγκοινωνούντων δοχείων, που αδυσώπητα κατανέμει την τροφή, το νερό, τον χώρο και όλα τα μέσα της ζωής. Κατά καιρούς εκδηλώνεται με τεκτονικές μετακινήσεις μεγάλων πληθυσμών, που όσες φορές σημειώθηκαν άλλαξαν τον πολιτισμό και τη γεωγραφική του κατανομή. Δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι η σύγχρονη μετανάστευση δεν θα πάρει τη μορφή της τεκτονικής μετατόπισης και ανάμειξης πληθυσμών και πολιτισμών. Η συνεχής και επιταχυνόμενη ανακατανομή της εργασίας, του πλούτου και της φτώχειας (παλαιότατο επίσης φαινόμενο που στην εποχή μας πήρε ιλιγγιώδη ρυθμό και πλανητική έκταση και ονομάσθηκε «παγκοσμιοποίηση») παρακινεί δυναμικά τις πληθυσμιακές μεταρρυθμίσεις.

Οι πολιορκούμενες περιοχές και χώρες αισθάνονται την ανάγκη να αμυνθούν. Να υπερασπίσουν αγαθά που τα θεωρούν δικά τους. Την τροφή, την εργασία, τον χώρο, τον τρόπο ζωής, τον πολιτισμό. Αλήθειες και ψέματα, μύθοι και πραγματικότητες διεγείρουν ένστικτα άμυνας, συλλογικές φοβίες, δημιουργούν προκαταλήψεις: οι μετανάστες θα μας πάρουν τις δουλειές προσφέροντας φθηνότερη και «κατώτερη» εργασία. Από ανάγκες άμεσης επιβίωσης ωθούνται και εθίζονται στην παραβατικότητα, από μικροκλοπές ώς τις ληστείες και τους φόνους, από το παρεμπόριο των δρόμων ώς τη δραστήρια διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, λαθραίων εμπορευμάτων, όπλων και γυναικών, από την απλή διαμαρτυρία σε πράξεις τρομοκρατίας.

Για τους ίδιους λόγους συγκεντρώνονται σε ορισμένες περιοχές των μεγάλων πόλεων, υποβαθμισμένες, και τις υποβαθμίζουν ακόμη περισσότερο. Μεταφέρουν εκεί ξένες συνήθειες και ξένο πολιτισμό, τις μεταξύ τους σχέσεις και αντιθέσεις, διεκδικούν τον χώρο και σταδιακά εκτοπίζουν τον γηγενή πληθυσμό. Είναι «από τη φύση τους» επιθετικοί και βρώμικοι (!), εκπέμπουν άλλη μυρουδιά, έχουν διαφορετικό χρώμα, διαμορφώνουν «ξένη χώρα» μέσα στη χώρα. Είναι τα «γκέτο» των μεταναστών, με άλλους νόμους, άλλες συνήθειες, άλλο χρώμα, άλλες μυρουδιές, άλλες θρησκείες, άλλο πολιτισμό. Την εικόνα τη γνωρίζουμε ήδη από όλες τις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης και από την Αθήνα. Μπορούμε να πούμε ότι συσσωρεύονται σε αλλεπάλληλα στρώματα όλα τα πρωταρχικά δεδομένα ενός γενικευμένου ρατσισμού.

Συνήθως ο ρατσισμός συνοδεύεται και συνυπάρχει με την τάση του ντόπιου πληθυσμού όλων των τάξεων, ιδιαίτερα των κατωτέρων, να επωφεληθεί από τη φθηνή εργασία του μετανάστη ώς το σημείο της άγριας εκμετάλλευσης και της καταπίεσης πέρα από τα όρια της νομιμότητας. Να επωφεληθεί ακίνδυνα και από όλες τις μορφές παραβατικότητας του μετανάστη. Τα τελευταία περίπου είκοσι χρόνια παρακολουθούμε φαινόμενα άγριας συμπεριφοράς έναντι των μεταναστών, καταπίεσης και κοινωνικής αποστροφής την ίδια στιγμή που θεωρούμε χρήσιμη ή απαραίτητη και συμφέρουσα την εργασία τους στους πιο άχαρους και κακοπληρωμένους τομείς. Είναι η πρακτική αξία και η πρακτική σκοπιμότητα του ρατσισμού και της κοινωνικής καταπίεσης των μεταναστών.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα παρατηρείται τελευταία, στη χώρα μας και σε άλλες χώρες, η επεξεργασία και μεθόδευση μέτρων καταστολής των μεταναστών και της μετανάστευσης, με «λαϊκή υποστήριξη». Ηδη στην Ελλάδα σχεδιάζονται στρατόπεδα συγκέντρωσης «λαθρομεταναστών» και στην Ιταλία θεσπίστηκαν αυστηρότατες ποινές για τη «λαθρομετανάστευση» και την υποδοχή «λαθρομεταναστών».

Δεν θα αξιολογήσουμε την «ηθική» αυτών των μέτρων. Την αποτελεσματικότητά τους θα αμφισβητήσουμε. Από τη μέχρι τώρα πείρα, όταν τα κράτη αναθέτουν στον χωροφύλακα και στον δικαστή να λύσουν δύσκολα κοινωνικά προβλήματα, όπως π. χ. είναι τα ναρκωτικά και η μετανάστευση, τα πράγματα περιπλέκονται, τα προβλήματα διογκώνονται και δημιουργούνται ισχυρά κίνητρα διαφθοράς.

Η μετανάστευση δεν καταστέλλεται, αλλά δεν είναι βέβαιο αν πραγματικά θέλουμε την καταστολή της. Μάλλον επιδιώκουμε να επαυξήσουμε την ωφέλεια από τη μετανάστευση και από την καταπίεση των μεταναστών. Η πλέον ώριμη ομάδα μεταναστών στη χώρα μας είναι οι Αλβανοί. Αντιμετωπίζουν πάμπολλα και σοβαρά προβλήματα ζωής, εργασίας και εκπαίδευσης, καθώς και απόλυτης επικοινωνίας με τη χώρα τους. Οι κυβερνήσεις, αντί να τα επιλύσουν με μια συνολική μεταναστευτική πολιτική, αφήνουν πόρτες και παράθυρα «παρανομίας» για να έχουν πρακτική εφαρμογή τα κατασταλτικά μέτρα και η καταπίεση. Τα αποτελέσματα αυτής της τακτικής θα τα αναζητήσουμε μιαν άλλη φορά.

Πηγή:

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_17/05/2009_315021







Γκέτο εξαθλιωμένων λαθρομεταναστών η Ομόνοια
Οι Ελληνες ωθούνται να εγκαταλείψουν την ανασφαλή πλέον περιοχή, όπου βασιλεύουν τα κυκλώματα

Ρεπορτάζ: Σταυρος Λυγερος

Οτι ακόμα δεν έχουμε μαζική εκδήλωση ρατσιστικών φαινομένων είναι ένα θαύμα, που, όμως, αποκλείεται να κρατήσει πολύ. Οι δρόμοι κάτω από την Ομόνοια, στο κέντρο της Αθήνας έχουν μετατραπεί σχεδόν σ’ ένα τριτοκοσμικό γκέτο, που σε λίγο θα είναι άβατο.

Τα ξενοδοχεία που γειτνιάζουν δέχονται πλήθος διαμαρτυριών από τους πελάτες τους, ενώ αυξάνονται οι περιπτώσεις, που ταξιδιωτικά γραφεία ακυρώνουν κρατήσεις γκρουπ, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι η περιοχή είναι ανασφαλής. Οσοι Ελληνες ακόμα εργάζονται ή πολύ περισσότερο κατοικούν σ’ αυτή την περιοχή εξωθούνται από τα πράγματα να την εγκαταλείψουν.

Δεν είναι μόνο τα σκουπίδια, η μετατροπή των δρόμων σε ουρητήρια και ο κίνδυνος μολυσματικών ασθενειών. Είναι και η συνεχής αύξηση της εγκληματικότητας. Οι δρόμοι αυτοί είναι πιάτσες πορνείας και διακίνησης ναρκωτικών. Οι κλοπές και οι ένοπλες επιθέσεις έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο. Οι Ελληνες που κατοικούν ή εργάζονται εκεί έχουν να διηγηθούν πολλές τραυματικές εμπειρίες. Η κατάσταση αυτή, βεβαίως, δεν ενοχλεί καθόλου τους ιδιοκτήτες παλαιών και συχνά ακατάλληλων πολυκατοικιών, που τις νοικιάζουν σε λαθρομετανάστες με την κερδοφόρο λογική «λίγα από πολλούς». Σε κάθε δωμάτιο στοιβάζονται 10 ή και 15 λαθρομετανάστες, πληρώνοντας 5 - 7 ευρώ ο καθένας ημερησίως. Πολυκατοικίες που ήταν σχεδόν άχρηστες, γιατί χρειάζονταν πολυέξοδες επισκευές, αποφέρουν μ’ αυτή την μέθοδο στους ιδιοκτήτες δεκάδες χιλιάδες αφορολόγητα ευρώ τον μήνα.

Ο νόμος των «νονών»

Κανείς απ’ αυτούς τους ιδιοκτήτες, βεβαίως, δεν θα μπορούσε να τα βγάζει πέρα με το πλήθος, εάν δεν ήταν συνδεδεμένος με τους «νονούς», που κάνουν κουμάντο στις διάφορες εθνικές ομάδες λαθρομεταναστών. Αυτοί εξασφαλίζουν την δική τους αντίληψη για την τάξη και, βεβαίως, εγγυώνται την πληρωμή.

Ας σημειωθεί ότι οι λαθρομετανάστες στις περιοχές υψηλής συγκέντρωσης, όπως οι δρόμοι κάτω από την Ομόνοια, δεν είναι ένα απλό άθροισμα ατόμων. Στις νέες συνθήκες αναπαράγεται η παραδοσιακή φυλετική δομή προστασίας των μελών έναντι υπακοής και ανταλλαγμάτων. Η δομή αυτή έχει ιεραρχία και κανόνες.

Η επίσημη εκδοχή αυτής της επικερδούς «μπίζνας» είναι ότι τα παλαιά και συνήθως προβληματικά πολυώροφα κτίρια νοικιάζονται σε υποτιθέμενους συλλόγους μεταναστών με σκοπό να χρησιμοποιούνται σαν χώροι εντευκτηρίων. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για αποθήκες ανθρώπων. Περιττό να σημειωθεί ότι δεν πληρούν καμία από τις προϋποθέσεις πολεοδομίας, πυρασφάλειας και υγιεινής για να λειτουργήσουν ως ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Οι επιθεωρητές Υγιεινής της Νομαρχίας Αθηνών που έκαναν ελέγχους σε ορισμένα απ’ αυτά τα κτίρια βρέθηκαν μπροστά σε απερίγραπτες καταστάσεις. Ορισμένοι απ’ αυτούς μολύνθηκαν και κατέληξαν για νοσηλεία στο νοσοκομείο Ανδρέας Συγγρός. Μοναδική εμπειρία είχε πριν από λίγο καιρό και πρωτοδίκης, που πραγματοποίησε επιτόπια έρευνα, στο πλαίσιο εν εξελίξει δικαστικής διερεύνησης για το ζήτημα.

Παρά το στεγνό γραφειοκρατικό ύφος τους, οι εκθέσεις της Νομαρχίας αποκαλύπτουν ένα εφιαλτικό τοπίο. Οι φωταγωγοί, οι ταράτσες, οι βοηθητικοί και οι περιβάλλοντες χώροι έχουν μεταβληθεί σε σκουπιδότοπους. Τα μπαλκόνια, σε πλυντήρια και στεγνωτήρια ρούχων, ενώ δεν είναι σπάνιο να χρησιμοποιούνται και ως αφοδευτήρια.

Κέντρα εγκληματικότητας

Ειδικά τα μεγάλα κτίρια που χρησιμοποιούνται σαν αποθήκες ανθρώπων έχουν μετατραπεί και σε κέντρα κάθε είδους εγκληματικότητας, δεδομένου ότι πρακτικά είναι άβατο. Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στο κατειλημμένο κτίριο του πρώην Εφετείου. Πολλοί από τους δράστες κλοπών και ένοπλων ληστειών καταφεύγουν εκεί. Στον κοινό φωταγωγό με το κτίριο του πρώην ΤΕΒΕ (Σατωβριάνδου 25) βρίσκονται πεταμένες πολλές από τις κλεμμένες τσάντες.

Μέχρι στιγμής, οι λαθρομετανάστες δεν προβάλλουν αντίσταση. Το πλήθος των ανθρώπων και οι συνθήκες που επικρατούν, όμως, δεν επιτρέπουν πραγματική αστυνομική έρευνα. Οι αστυνομικοί, άλλωστε, δεν έχουν καμμία διάθεση να ψάχνουν σε συνθήκες, που απειλούν ευθέως την υγεία τους.

Θα ήταν παράλειψη εάν αφήναμε έξω από το κάδρο τους δικηγόρους, που έχουν βρει στους λαθρομετανάστες μια επικερδή επαγγελματική ύλη. Αν και συχνά υψώνουν τη σημαία της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ανθρωπισμού, στην πραγματικότητα λειτουργούν ως αναγκαίο συμπλήρωμα των κυκλωμάτων προστασίας και εκμετάλλευσης των λαθρομεταναστών. Οι εν λόγω δικηγόροι δεν είναι απλοί συνήγοροι σε δίκες. Διεκπεραιώνουν για λογαριασμό των «νονών» και τις ποικίλες υποθέσεις με τις κρατικές αρχές. Κάποιοι απ’ αυτούς, μάλιστα, είναι αναμεμειγμένοι και στην έκδοση πλαστών αδειών παραμονής με την ιδιότητα του πολιτικού προσφυγα έναντι 200 - 300 ευρώ.

Πηγή:

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_17/05/2009_315064

Δεν υπάρχουν σχόλια: