Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2009

Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΥΜΑΘ
Το σχόλιό μας:

Δεν γνωρίζω ποίοι λόγοι επέβαλαν στον κ. Παπανδρέου την κατάργηση του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης και την σύσταση δύο Υφυπουργείων.

Προσωπικά θεωρώ ότι σαν κίνηση στρατηγικής ήταν λάθος. Γιατί άλλη αίγλη έχει η ύπαρξη Υπουργού στον χώρο της Βορείου Ελλάδος και άλλη η ύπαρξη έστω και δύο υφυπουργών.
Όταν μάλιστα βρίσκεται η χώρα μπροστά σε δύσκολες διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ, με τις γνωστές αλυτρωτικές θέσεις, δεν πρέπει να υποβαθμίζεται, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΥΠΙΚΑ, η παρουσία της Ελληνικής Κυβέρνησης στην Βόρεια Ελλάδα.

Όμως έστω και αν δεχθούμε την προβαλλόμενη δικαιολογία ότι το αναφερόμενο Υπουργείο είχε μειωμένες αρμοδιότητες αυτό δεν αποτελεί λόγο κατάργησής του αλλά αντίθετα θα έπρεπε να επιδιωχθεί η αναβάθμισή του με αύξηση των ουσιαστικών αρμοδιοτήτων του και την δημιουργία Υφυπουργείου ή Υφυπουργείων.Απορρίπτει η κυβέρνηση τις αιτιάσεις
για το υπ. Μακεδονίας-Θράκης

Η εγκατάσταση των δύο υφυπουργών Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Θεοδώρας Τζάκρη και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μάρκου Μπόλαρη, παρουσία των αρμοδίων υπουργών Γιάννη Ραγκούση και Λούκας Κατσέλη, πραγματοποιήθηκε σε ειδική τελετή παράδοσης - παραλαβής, στο πρώην υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.


Τα δύο υφυπουργεία θα χρησιμοποιούν στο εξής, ως έδρα, το ιστορικό κτήριο στη Θεσσαλονίκη και θα έχουν «αυξημένες αρμοδιότητες, όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη, αλλά για όλη την Ελλάδα», όπως τονίστηκε από τους παραλαμβάνοντες τα χαρτοφυλάκια υπουργούς και υφυπουργούς.


Επίσης θα στεγάζονται οι υπηρεσίες της νεοδημιουργηθείσας γενικής γραμματείας Μακεδονίας - Θράκης, που υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών. Σύντομα θα δημιουργηθεί και μια νέα γενική γραμματεία, υπό το υπουργείο Οικονομίας.

Κατά την τελετή παράδοσης ο απερχόμενος υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, έκανε λόγο για «κατάργηση» του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης» και επιχείρηση υποβάθμισης του «εθνικού του ρόλου».


Υπογράμμισε ότι «η πρόθεση ενίσχυσης της αποκέντρωσης» - για την οποία σημείωσε ότι δεν αμφιβάλλει - θα μπορούσε να υπηρετηθεί, «εάν συνεχιζόταν η πορεία αναβάθμισης του ΥΜΑΘ».

Τόνισε, ότι «το έργο του υπουργείου δεν καταργείται», εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η νέα κυβέρνηση θα «το αξιοποιήσει και δεν θα το διαγράψει».«Σ' αυτό θα είμαι αρωγός, ως Θεσσαλονικιός και ως βορειοελλαδίτης πολιτικός, που βάζει πάνω απ' όλα το καλό του τόπου» πρόσθεσε ο κ. Καλαφάτης.

«Είναι σήμερα σαφές, ότι με εντολή του προσφάτως εκλεγέντος Έλληνα πρωθυπουργού, παραλαμβάνουν το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, τέσσερα μέλη της κυβέρνησης» ανέφερε στη δική του ομιλία ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.

«Νομίζω ότι εάν είχε καταργηθεί το Μακεδονίας - Θράκης δεν θα ήμασταν εδώ για να το παραλάβουμε και δεν θα ήταν εδώ για να αντικαταστήσουν ένα μέλος της κυβέρνησης που απέρχεται, χωρίς αρμοδιότητες, δύο μέλη της καινούργιας κυβέρνησης, τα οποία θα εγκατασταθούν εδώ» επισήμανε ο κ. Ραγκούσης.

«Βρισκόμαστε εδώ για να κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας στη ΔΕΘ ότι όλη η Β. Ελλάδα και ουσιαστικά οι τρεις διοικητικές περιφέρειες Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας και Αν. Μακεδονίας - Θράκης θα γίνουν η αιχμή της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας» επισήμανε η Λούκα Κατσέλη.

«Ανακριβή και αναληθή σχόλια» χαρακτήρισε τη συζήτηση περί της κατάργησης του ΥΜΑΘ η νέα υφυπουργός Εσωτερικών Θεοδώρα Τζάκρη, τονίζοντας ότι «συνιστά αναβάθμιση η εγκατάσταση δύο υφυπουργών με ζωτικό αντικείμενο».

Επίσης, ο νέος υφυπουργός Οικονομίας Μάρκος Μπόλαρης τόνισε ότι η περιοχή «δικαιούται παρεμβάσεις κεντρικής πολιτικής από την κυβέρνηση» και πρόσθεσε: «Αλλάζουμε το κλίμα στον τόπο. Τη νέα ταυτότητα της περιοχής και της πόλης».

Στην τελετή παράδοσης - παραλαβής παραβρέθηκαν ο νομάρχης Θεσσαλονίκης και τοπικοί φορείς, ενώ μετά το πέρας της, ακολούθησε 20λεπτη κλειστή ενημέρωση του απερχόμενου υπουργού, προς τους δύο υπουργούς και τους δύο υφυπουργούς.Πηγή:Τέλος εποχής για ένα αμφισβητούμενο υπουργείο


Του Σταυρου Tζιμα


Ηταν δίχως αμφιβολία η περισσότερο φορτισμένη συναισθηματικά παράδοση παραλαβή αυτή του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης. Ο απερχόμενος υπουργός κ. Σταύρος Καλαφάτης, εκφραστής των υπέρμαχων της διατήρησής του, εξαπέλυσε κεραυνούς κατά της νέας κυβέρνησης. Κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου περίπου για εθνική προδοσία και υπεραμύνθηκε του «πρωταγωνιστικού ρόλου» -δυσδιάκριτου για όσους δεν χρημάτισαν υπουργοί ή δεν συνδέονταν ποικιλοτρόπως με αυτό- που διαδραμάτισε το ΥΜΑΘ «τους τελευταίους μήνες», κατά τους οποίους προΐστατο ο ίδιος.

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης, μαζί με την κ. Λούκα Κατσέλη και τους υφυπουργούς κ. Θεοδώρα Τζάκρη και Μάρκο Μπόλαρη, παρέλαβε από τον κ. Καλαφάτη, ο οποίος είχε βιαστεί να δηλώσει ότι επειδή «δεν υπάρχει υπουργός του ΠΑΣΟΚ να αναλάβει καθήκοντα ΥΜΑΘ το παραδίδει ο ίδιος στην κρίση της ιστορίας και των πολιτών». Ο κ. Ραγκούσης δεν άφησε το γάντι να πέσει. «Κάρφωσε» τον κ. Καλαφάτη λέγοντας πως «η κυβέρνηση έστειλε τέσσερα μέλη της για να παραλάβουν από ένα μέλος της απερχόμενης κυβέρνησης, ένα υπουργείο χωρίς αρμοδιότητες» και αφήνοντας αιχμές για μη αξιοποίηση «πολλών εκατομμυρίων ευρώ», που διετίθεντο κατά καιρούς. Διαβεβαίωσε, δε, ότι η μόνιμη παρουσία στη Θεσσαλονίκη δυο υφυπουργών με συγκεκριμένες αρμοδιότητες συνιστούν αναβάθμιση της Βόρειας Ελλάδας και συνέστησε «στους καλλιεργούντες κλίμα φόβου και ανασφάλειας» υπομονή, καθώς, όπως είπε, «σύντομα θα διαπιστώσουν ότι αυτό θα γίνει πράξη».

Η αντιπαράθεση, σε κάθε περίπτωση, έμεινε σε κόσμια και πολιτισμένη ατμόσφαιρα όμως η απόφαση του κ. Παπανδρέου να καταργήσει το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης με την υφιστάμενη μορφή του προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα στη Βόρεια Ελλάδα.

Οι αντιρρήσεις των υποστηρικτών επικεντρώνονται στον «εθνικό σκοπό» του που πάντως, με εξαίρεση τον τίτλο «Μακεδονίας Θράκης»- η διάδοχός του Γενική Γραμματεία θα έχει και αυτή τον ίδιο τίτλο- δύσκολα μπορούσε να τον εντοπίσει κανείς, στις φανερές τουλάχιστον δραστηριότητές του.

Η αλήθεια είναι ότι το συγκεκριμένο υπουργείο κινούνταν μέχρι τώρα ρυμουλκούμενο από τη λέξη Μακεδονία και ευρισκόμενο μονίμως σε αναζήτηση περιεχομένου.

Δεξαμενή ψήφων

Με βάση τον ιδρυτικό του νόμο ήταν συναρμόδιο για όλα τα θέματα με τα άλλα υπουργεία στην Αθήνα, πλην Εξωτερικών και Αμυνας, αλλά κανείς δεν το ήθελε στα πόδια του και δεν του έδινε σημασία. Παρέμεινε «ένα πουκάμισο αδειανό», ένας χώρος που κατέφευγαν οι πάσης φύσεως διαμαρτυρόμενοι για να λένε τον πόνο τους.

Ως το «πρόσωπο» της κυβέρνησης στη Θεσσαλονίκη, οι πολίτες το θυμούνταν μόνο για να διαδηλώνουν στην πύλη του τα αιτήματά τους και να παραδίδουν υπομνήματα στον υπουργό, όχι για να τα ικανοποιεί, αφού δεν είχε τέτοιες αρμοδιότητες, αλλά για να τα διαβιβάζει στην Αθήνα. Αυτό που πάντως εξυπηρετούσε μια χαρά το τέως ΥΜΑΘ ήταν οι πελατειακές σχέσεις του εκάστοτε υπουργού. Οποιος καθόταν στην καρέκλα είχε, πλην ελαχίστων περιπτώσεων, εξασφαλισμένη μαζί με την αγρανάπαυση και τη συμμετοχή στο υπουργικό συμβούλιο, την επανεκλογή του.

Δεν είναι μυστικό στη Θεσσαλονίκη ότι με κονδύλια που προορίζονταν για την πολιτική προστασία, κ.λπ ενισχύονταν πάσης φύσεως σωματεία και σύλλογοι για να αποτελέσουν δεξαμενές ψήφων του υπουργού στις εκλογές. Αν μάλιστα αυτός προερχόταν από τη Θεσσαλονίκη και πολιτευόταν σε μια από τις εκλογικές της περιφέρειες συγκέντρωνε και την μήνιν των συνυποψηφίων του που θεωρούσαν, όχι άδικα, ότι το παιχνίδι γίνεται με σημαδεμένη τράπουλα, μια και ο αντίπαλος έπαιζε με χρήμα του δημοσίου.

Το πολιτικό κόστος

Δεδομένων όλων αυτών, το μετονομασθέν το 1985, από τον Ανδρέα Παπανδρέου, από Βόρειας Ελλάδας σε υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, βρισκόταν υπό μόνιμη αμφισβήτηση.

Κάποιες προσπάθειες να καταστεί κέντρο σχεδιασμού βαλκανικής πολιτικής ή να διαδραματίσει πρωτεύοντα και ουσιαστικό ρόλο στον απόδημο ελληνισμό δεν ήταν παρά αυτοσχεδιασμοί που δεν καρποφόρησαν.

Στο επίπεδο των κυβερνώντων όλοι ήθελαν να το καταργήσουν γιατί έβλεπαν την πραγματικότητα αλλά κανείς δεν το τολμούσε αναλογιζόμενος τις αντιδράσεις και το πολιτικό κόστος, ειδικά μετά την αναζωπύρωση του μακεδονικού ζητήματος.

Ο Γιώργος Παπανδρέου το αποφάσισε και η ζωή θα δείξει εάν θα το χρεωθεί ως υποβάθμιση της Β. Ελλάδας ή θα το πιστωθεί ως μια κίνηση εκσυγχρονισμού της περιφερειακής αυτοδιοίκησης.


Πηγή:

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_8_09/10/2009_332587


Υ.Γ.

Εδώ και κάποιο διάστημα ένας ΑΝΩΝΥΜΟΣ μου στέλνει ένα βιντεάκι από μια ταινία που έχει ρίζες ΣΚΟΠΙΑΝΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ και φυσικά δεν το αναρτώ.

Θα χαιρόμουν αν αυτός ο ΑΝΩΝΥΜΟΣ γινόταν ΕΠΩΝΥΜΟΣ και αν θα είχε το θάρρος να προβάλλει ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ και όχι τα ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΜΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ μιας ταινίας.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η περιοχή που μένουν ονομαζόταν προπολεμικά VARDARSKA.

Αν τώρα ο στρατάρχης Τίτο τους έδωσε το όνομα της Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας για να δημιουργήσει απαράδεκτες και ΧΩΡΙΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΒΑΣΗ αλυτρωτικές διεκδικήσεις στο μέλον, αυτό σε καμιά περίπτωση δεν δικαιώνει ιστορικά την ΠΓΔΜ (FYROM) να διεκδικεί ΕΝΑ ΟΝΟΜΑ και ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ που δεν της ανήκει.

Εμείς σαν ΕΛΛΗΝΕΣ δεν αισθανόμαστε καμία εχθρότητα προς τον λαό της ΠΓΔΜ, που δεν ευθύνεται για το ότι του έδωσαν για πολιτικούς λόγους ένα ΠΛΑΣΤΟ ΟΝΟΜΑ, μια ΠΛΑΣΤΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ και μια ΠΛΑΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. Ας γνωρίζουν οι γείτονές μας ότι θέλουμε σχέσεις καλής γειτονίας με την χώρα που αποκαλείται σήμερα ΠΓΔΜ και απαιτούμε το σεβασμό των ΕΛΛΗΝΩΝ που ζουν σε αυτήν. Θα πρέπει όμως να γνωρίζουν ότι σε καμιά περίπτωση στο όνομα της καλής γειτονίας δεν πρόκειται να απεμπολήσουμε την ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ.

ΚΓ

Δεν υπάρχουν σχόλια: