Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2009

Υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Αγκυρας ο Γ. Παπανδρέου


Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Υπέρ της συνέχισης της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας τάχθηκε ο πρωθυπουργός, σε παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Διαβαλκανικής Διάσκεψης στην Κωνσταντινούπολη.

Μάλιστα κάλεσε τους ευρωπαίους εταίρους να επαναβεβαιώσουν την υποστήριξή τους στην ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος, γιατί, όπως τόνισε, χρειάζεται νέα δυναμική.

Ωστόσο, υπογράμμισε και τις υποχρεώσεις της Άγκυρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της.

Όπως ανέφερε, η Τουρκία πρέπει να επιδείξει βούληση για να προχωρήσει περαιτέρω στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να εκπληρώσει τις αναγκαίες υποχρεώσεις της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα κράτη-μέλη της.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ΠΓΔΜ, με την οποία, όπως ανέφερε, η Ελλάδα μοιράζεται κοινά συμφέροντα. Θέλουμε, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, να δούμε την περιοχή μας να προοδεύει σταθερή και ασφαλής.

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στο ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι υπάρχει ένα ανεπίλυτο μεταξύ μας ζήτημα το οποίο θέλουμε να λύσουμε. Αυτή, πρόσθεσε, είναι η ειλικρινής μας πρόθεση και προσπαθούμε να διερευνήσουνε πιθανούς τρόπους επίλυσης.

Η θέση της Ελλάδας στο ζήτημα αυτό, τόνισε, είναι ξεκάθαρη και γνωστή: Και αυτός, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι ο σωστός δρόμος.

Τέλος, επανέφερε την πρότασή του για την υιοθέτηση ενός «οδικού χάρτη» για την ένταξη όλων των δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2014, με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την έναρξη του πρώτου παγκοσμίου πολέμου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Από την ιστοσελίδα της ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ

NAFTEMPORIKI.GR Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2009 16:16

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1726337
Νέα κυβέρνηση, ίδια προβλήματα:


Η Άγκυρα έστειλε άμεσα το μήνυμα της στον Γιώργο Παπανδρέου ( ο οποίος ορκίστηκε στις 11:00 πρωθυπουργός της χώρας) και τη νέα κυβέρνηση (που ορκίζεται το απόγευμα ή αύριο το πρωί) "αναχαιτίζοντας" - μέχρι στιγμής, ευτυχώς μόνο φραστικά - το σουηδικό αεροσκάφος της FRONTEX που πετούσε στα 5.000 πόδια βόρεια-βορειοδυτικά του Φαρμακονησίου αναζητώντας λαθρομετανάστες.


Φυσικά το αεροσκάφος πετούσε εντός του ΕΕΧ και του FIR Αθηνών.


Οι προειδοποιήσεις έγιναν στις 03:00 στις 03:20 και στις 04:33, απόψε τη νύχτα (19.9.2009).


Οι προειδοποιήσεις έγιναν μέσω του γνωστού τρόπου, δηλαδή από την συχνότητα κινδύνου που προειδοποιούσε τους χειριστές του αεροσκάφους ότι κινούνται εντός του τουρκικού εναέριου χώρου και θα αναχαιτιστούν από τουρκικά μαχητικά.


Το αεροσκάφος εκτελούσε το δρομολόγιο Kως-Λέσβος-Κως και είχε απογειωθεί στις 00:03 για να επιστρέψει στις 04:54, και αφού είχε εκτελέσει την αποστολή του.

Στο μεταξύ μέχρι στιγμής (6.10.2009 / 15:30) είχαμε δέκα παραβιάσεις του Ε.Ε.Χ. από τουρκικά μαχητικά.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=9062&Itemid=83


H ανοχή των Τούρκων στο δουλεμπόριο
Φωτογραφίες - ντοκουμέντο από το λεττονικό ελικόπτερο της FRONTEX στην Κομισιόν


Αποκαλυπτικές είναι οι διαδοχικές λήψεις, που «τράβηξε» το λεττονικό ελικόπτερο της FRONTEX. Από αυτές προκύπτει, με βάση την ώρα και το γεωγραφικό στίγμα, ότι το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής απλώς συνοδεύει έως τα ελληνικά χωρικά ύδατα λέμβο δουλεμπόρων, που μεταφέρει εξαθλιωμένους λαθρομετανάστες από τα τουρκικά παράλια στο Φαρμακονήσι.Ντοκουμέντα της ανοχής, τουλάχιστον, την οποία επιδεικνύουν οι τουρκικές Αρχές στη δράση των δουλεμπόρων, που μεταφέρουν παράνομα μετανάστες στα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου, διαθέτει πλέον η Κομισιόν. Οι φωτογραφίες, μαζί με αναλυτική περιγραφή των κινήσεων περιπολικού της τουρκικής ακτοφυλακής, που εμφανίζεται να μην εμποδίζει δουλεμπορικό σκάφος να αποπλεύσει από τις τουρκικές ακτές, περιλαμβάνονται σε αναφορά του πληρώματος λεττονικού ελικοπτέρου, που συμμετέχει στη δύναμη FRONTEX. Το ελικόπτερο, ενώ κατέγραφε το περιστατικό, δέχθηκε τουρκική παρενόχληση μέσω ασυρμάτου. Την ανάγκη η Τουρκία και η Λιβύη να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να συνεργαστούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της λαθραίας διακίνησης μεταναστών, υπογραμμίζει εξάλλου γαλλική πρόταση στο Συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης της Ε.Ε.


Ντοκουμέντα για την ανοχή των Τούρκων
Φωτογραφίες που διαθέτει η Frontex δείχνουν την ακτοφυλακή να συνοδεύει δουλεμπορικό


του ανταποκριτή της ¨ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ

στις Βρυξελλες Κώστα Καρκαγιαννη

Αποδεικτικά στοιχεία για την ανοχή που επιδεικνύουν οι τουρκικές αρχές απέναντι στους δουλέμπορους που μεταφέρουν παράνομα μετανάστες στα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου διαθέτει από τα μέσα της εβδομάδος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με τις φωτογραφίες που τράβηξε την περασμένη Δευτέρα (14/9) λεττονικό ελικόπτερο της Υπηρεσίας Φύλαξης Εξωτερικών Συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Frontex) και την αναφορά του πιλότου, είναι σαφές ότι η τουρκική ακτοφυλακή, στην καλύτερη περίπτωση, δεν εμποδίζει τα δουλεμπορικά σκάφη να αποπλεύσουν από τις ακτές της. Στη δε χειρότερη, τα συνοδεύει μέχρι τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Για το περιστατικό της περασμένης Δευτέρας η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη ενημέρωσε την ίδια ημέρα τους Ευρωπαίους ομολόγους της στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων. Στην αναφορά συμβάντος, το πλήρωμα του λεττονικού ελικοπτέρου της Frontex (YL - HMK) καταγράφει τον εντοπισμό φουσκωτής βάρκας που μετέφερε 24 μετανάστες στις 08.06 π.μ. «ενώ κατευθύνεται προς το Φαρμακονήσι».

«Πρέπει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με την αναφορά του εναέριου μέσου, στις 08.01 εντοπίστηκε ύποπτος στόχος εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, ο οποίος κατευθυνόταν ανατολικά. Στις 08.02 ο ύποπτος στόχος αναγνωρίστηκε σαν περιπολικό σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής (φωτογραφίες NVE00018, 00019)», σημειώνεται στην αναφορά της Frontex.

Στις διαδοχικές φωτογραφίες που τράβηξε το ελικόπτερο της Frontex είναι σαφές, σύμφωνα με τα στοιχεία που διακρίνονται, δηλαδή το γεωγραφικό στίγμα και η ώρα λήψης, ότι το τουρκικό περιπολικό της ακτοφυλακής παρακολουθεί από κοντά το δουλεμπορικό σκάφος την ώρα που αυτό εισέρχεται στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Το λεττονικό ελικόπτερο, τη στιγμή που κατέγραφε τις κινήσεις του σκάφους της τουρκικής ακτοφυλακής, δέχθηκε διπλή παρενόχληση από την τουρκική πλευρά. Συγκεκριμένα, καθώς πετούσε ανατολικά του Φαρμακονησίου εκλήθη, μέσω ασυρμάτου, να εγκαταλείψει την περιοχή, διότι, σύμφωνα με τους χειριστές του τουρκικού ραντάρ, είχε εισέλθει στον εναέριο χώρο της Τουρκίας.

Πηγή:

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_100055_20/09/2009_330132

Δεν υπάρχουν σχόλια: