Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2009

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ

Νέους διαύλους με Σκόπια αναζητεί το ΥΠΕΞ

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2009
Το ενδεχόμενο αναζήτησης και άλλων διαύλων επικοινωνίας με τα Σκόπια, πέραν των υπό τον Μάθιου Νίμιτς διαπραγματεύσεων, άφησε ανοιχτό χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημ. Δρούτσας, ο οποίος αφού επανέλαβε ότι η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας αποτελεί προϋπόθεση για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ και αναφέρθηκε στην «εθνική κόκκινη γραμμή», είπε:
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημ. Δρούτσας.

«Από τη δική μας την πλευρά, όμως, θα υπάρξει πάντα το ανοιχτό μυαλό. Θα προσπαθήσουμε να διερευνήσουμε όλους τους πιθανούς τρόπους για να υπάρξει πρόοδος σε αυτό το θέμα της επίλυσης της ονομασίας».

Ερωτηθείς, στη συνέχεια, εάν υπάρχει σκέψη κάποιας παράλληλης διαδικασίας πέραν της διαδικασίας του κ. Νίμιτς, είπε ότι «το υπουργείο Εξωτερικών πρέπει πάντα να εξετάζει όλους τους τρόπους και να είναι προετοιμασμένο για όλα». Κάλεσε, επίσης, την ηγεσία των Σκοπίων να δείξει ότι εγκαταλείπει το δρόμο της ακραίας ρητορικής και των ακραίων θέσεων, ώστε να μπορέσουμε να δούμε μια πρόοδο.

Αναφορικά με την Τουρκία, ο κ. Δρούτσας είπε ότι η αξιολόγησή της από την Ε.Ε., το Δεκέμβριο, θα γίνει με αντικειμενικότητα και αυστηρότητα. Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις εάν η Τουρκία δεν εφαρμόσει το πρωτόκολλο της Άγκυρας, είπε ότι «όλα είναι ανοιχτά, όλα είναι στο τραπέζι».

Οι δηλώσεις του κ. Δρούτσα έγιναν στο πλαίσιο παρουσίασης που έκανε για τους βασικούς άξονες της εξωτερικής πολιτικής, κατά την οποία τόνισε ότι θα υπάρξει εκπροσώπηση της Ελλάδας «πάντα με αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια, αλλά χωρίς υπερβολές και χωρίς σπατάλες».

Πηγή:

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1732373

Μιλόσοσκι για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2009

«Θέλησή μας είναι να δοθεί λύση που να ικανοποιεί τα δικά μας εθνικά συμφέροντα, αλλά και αυτά της Ελλάδας. Εφόσον κατορθώσουμε να αφήσουμε πίσω μας το πρόβλημα αυτό, θα ανοιχθούν οι προοπτικές για μια πιο γόνιμη συνεργασία των δύο χωρών, ανάμεσα στις οποίες υπάρχει μια σημαντική δυναμική», δήλωσε χθες από το Στρασβούργο, αναφερόμενος στην εκκρεμότητα της ονομασίας, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι.

Ο κ. Μιλόσοσκι δήλωσε επίσης ότι «η ευρωπαϊκή ένταξη των υποψήφιων χωρών δεν θα πρέπει να είναι υποχείρια των διμερών προβλημάτων» και πρόσθεσε ότι αυτή η θέση «θα πρέπει να γίνει αποδεκτή από ορισμένους πολιτικούς κύκλους στην Αθήνα».

Σε ερώτημα κατά πόσο θεωρεί εφικτό να δοθεί λύση για το όνομα έως τον ερχόμενο Δεκέμβριο απάντησε: «Ας μη βιαζόμαστε, λέγοντας ότι το θέμα αυτό είναι δυνατόν να λυθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η δυναμική προόδου των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα εξαρτάται και από τις εκτιμήσεις του διαμεσολαβητή κ. Νίμιτς».

Εξάλλου, ο αρχηγός της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης (SDSM), Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, δήλωσε χθες ότι δεν πρόκειται να φέρει κανένα εμπόδιο στον πρωθυπουργό της χώρας, Νίκολα Γκρούεφσκι, για το θέμα της ονομασίας, εάν ο τελευταίος διεκδικήσει εγγυήσεις για το λεγόμενο ζήτημα της «εθνικής ταυτότητας».


Πηγή:

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1731255


Τσερβένκοφσκι: Συμβιβασμός με εγγυήσεις για την «εθνική ταυτότητα»

NAFTEMPORIKI.GR Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2009

Εγγυήσεις για το ζήτημα της «εθνικής ταυτότητας» ζήτησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, για να στηρίξει οποιονδήποτε συμβιβασμό στο θέμα της ονομασίας, στον οποίο θα καταλήξει ο πρωθυπουργός Ν. Γκούεφσκι.

Ο αρχηγός της «Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης» (SDSM) δήλωσε χθες στα Σκόπια ότι δεν πρόκειται να φέρει κανένα εμπόδιο στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας, αν ο τελευταίος διεκδικήσει εγγυήσεις για το λεγόμενο ζήτημα της «εθνικής ταυτότητας».

«Εφόσον διαφυλάξετε την εθνική ταυτότητα, ήτοι διεκδικήσετε σαφείς εγγυήσεις για την ονομασία της γλώσσας μας και του λαού μας ως μακεδονική-ός, εμείς θα σας στηρίξουμε για οποιονδήποτε συμβιβασμό θεωρείτε ότι πρέπει να γίνει στο θέμα της ονομασίας», ανέφερε ο κ. Τσερβένκοφσκι, απευθυνόμενος προς τον κ. Γκρούεφσκι.

«Ελπίζουμε -συμπλήρωσε- ότι θα εργαστείτε με μόχθο και με δεξιοτεχνία, ώστε μέσω των διαπραγματεύσεων να διεκδικήσετε όσο το δυνατό μικρότερο εύρος χρήσης για το νέο διεθνές όνομα».

Επίσης, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τον πρωθυπουργό της χώρας να απευθυνθεί στον λαό και να του πει ποιες είναι οι προθέσεις του σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας.

Πηγή ΑΠΕ

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1730737

Πηγή όλων: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: