Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2009

Θέλουν Καραμανλή αλλά επιλέγουν Σαμαρά

Δημοσκόπηση της ALCO για τον «Κόσμο του Επενδυτή»

Μορφή θρίλερ παίρνει η αναμέτρηση για την εκλογή νέου προέδρου της ΝΔ, ιδιαίτερα αν παραπεμφθεί σε δεύτερο γύρο μεταξύ Ντόρας Μπακογιάννη και Αντώνη Σαμαρά, όπως δείχνει η δημοσκόπηση της ALCO για τον «Κόσμο του Επενδυτή»

Σε περίπτωση που η εκλογή οδηγηθεί σε δεύτερο γύρο δείχνει ντέρμπι μεταξύ της πρώην υπουργού Εξωτερικών και του Αντώνη Σαμαρά.

Αντίθετα, άνετα φαίνεται να επικρατεί η κ.Μπακογιάννη στην περίπτωση που αναμετρηθεί με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Αντίστοιχα, ο Αντώνης Σαμαράς έχει σαφή υπεροχή σε μια αναμέτρηση με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Έτσι λοιπόν, στο ερώτημα «ποιος θα θέλατε να εκλεγεί πρόεδρος της ΝΔ» στο σύνολο των ψηφοφόρων της ΝΔ, καταγράφεται ένα προβάδισμα της Ντόρας Μπακογιάννη με ποσοστό 35,7%. Περίπου οκτώ μονάδες πίσω με 27,2% βρίσκεται ο Αντώνης Σαμαράς και ακολουθούν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με 17,1% και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης με 8,9%. Αδιευκρίνιστη παραμένει η προτίμηση του 11,1%.

Τα πράγματα, ωστόσο, διαφοροποιούνται όταν από το σύνολο των ψηφοφόρων της ΝΔ, η έρευνα μετατοπίζεται σε εκείνους που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν για την εκλογή προέδρου του κόμματος.
Η Ντόρα Μπακογιάννη και εδώ προηγείται με το ίδιο περίπου ποσοστό, 35,8%. Ωστόσο, «απειλητικά» πλησιάζει ο Αντώνης Σαμαράς με 34%. Σε αυτή την κατηγορία, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος χάνει ελαφρά με 16,8%, ενώ κατά μία μονάδα ενισχύεται ο Παναγιώτης Ψωμιάδης.

Όσον αφορά στα πιθανά «δίδυμα» του δεύτερου γύρου, σε περίπτωση μονομαχίας Μπακογιάννη-Σαμαρά η πρώην υπουργός Εξωτερικών έχει ένα προβάδισμα περίπου επτά μονάδων (42,9%) έναντι του κ. Σαμαρά (35,5%) στο σύνολο των ψηφοφόρων της ΝΔ.

Το προβάδισμα, ωστόσο, αυτό εξανεμίζεται (43,1 έναντι 42,4%) όταν το ερώτημα περιορίζεται σε αυτούς που θα πάνε στις κάλπες να ψηφίσουν, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίζεται να έχει υψηλή απήχηση στη στενότερη κομματική βάση.
Πιο σαφή είναι τα πράγματα σε περίπτωση δεύτερου γύρου μεταξύ Σαμαρά και Αβραμόπουλου, καθώς ο κ. Σαμαράς έχει προβάδισμα σχεδόν 11 μονάδων (47,1% έναντι 36,3%) μεταξύ όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν.
Σε αναμέτρηση Μπακογιάννη-Αβραμόπουλου η πρώην υπουργός Εξωτερικών προηγείται με σχεδόν εννέα ποσοστιαίες μονάδες (41,8%) από τον Δ.Αβραμόπουλο (31,0%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ψηφοφόροι της ΝΔ φαίνεται να αγκαλιάζουν την πρωτόγνωρη διαδικασία της εκλογής αρχηγού, καθώς πάνω από το 75% όσων ψήφισαν ΝΔ συμφωνούν με αυτή τη διαδικασία.

Εντυπωσιακότερο είναι το ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι θα συμμετάσχουν στη διαδικασία της εκλογής. Σχεδόν το 70% των ερωτηθέντων ψηφοφόρων της ΝΔ δηλώνουν ότι θα προσέλθουν στην κάλπη.

Πάντως στη Διαδικτυακή Ψηφοφορία του zougla.gr τα πράγματα δείχνουν εντελώς διαφορετικά:

Ο Αντώνης Σαμαράς με μία διαφορά της τάξης του 12,1% προηγείται της Ντόρας Μπακογιάννη, με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο να περιορίζεται στο 13,2% και τον Παναγιώτη Ψωμιάδη να φθάνει πολύ ψηλά και να διεκδικεί τον ρόλο του τελικού ρυθμιστή.

samaras-karta

Και αν η ερώτηση θα ήταν γενικά ποιόν θα ψηφίζατε για αρχηγό..

Ο Κώστας Καραμανλής έρχεται πρώτος στις εκτιμήσεις των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας με 30,6%, αφήνοντας τον Αντώνη Σαμαρά δεύτερο με 23,8% και την Ντόρα Μπακογιάννη μόλις τρίτη με μεγάλη μάλιστα διαφορά και ποσοστό 16%.

karamanlis karta

Πηγή:

http://news.fox.gr/index.php/samaras-ekplixi.htm


Εν μέσω εξελίξεων, διαγκωνισμών και έντονης αλλά κόσμιας, προς το παρόν, αντιπαράθεσης, βρίσκεται ο χώρος της Νέας Δημοκρατίας. Ντόρα Μπακογιάννη, Αντώνης Σαμαράς, Δημήτρης Αβραμόπουλος και Παναγιώτης Ψωμιάδης μάχονται με έπαθλο την αρχηγία του κόμματος και την ελπίδα να επανέλθει η Κεντροδεξιά, κάποια στιγμή, στην εξουσία.

Η νέα Ανοικτή Διαδικτυακή Ψηφοφορία από τη zougla.gr έρχεται να αποτυπώσει τις τάσεις μεταξύ των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας αλλά και αυτές που επικρατούν στο σύνολο της κοινωνίας για τα πρόσωπα «κλειδιά», τα οποία διεκδικούν την ψήφο της βάσης του κόμματος.

Η ταυτότητα της έρευνας

Η ψηφοφορία άρχισε στις 16 Οκτωβρίου και έληξε στις 19 του ιδίου μηνός. Ψήφισαν 8.029 πολίτες. Τα αποτελέσματα σταθμίστηκαν με βάση το τι ψήφισαν οι χρήστες του διαδικτύου που συμμετείχαν στη διαδικασία της Ανοικτής Ψηφοφορίας, στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.

Το 84% των συμμετεχόντων στην έρευνα της zοugla.gr είναι άνδρες και το 16% γυναίκες.

Το 9,9% ανήκει στην ηλικιακή κατηγορία από 18 έως 24 ετών. Το 64,7% στην κατηγορία από 25 έως 44 ετών, το 23,9% στην κατηγορία από 45 έως 64 ετών και τέλος το 1,5% στην κατηγορία άνω των 65 ετών.

Από τους 8.029 πολίτες – χρήστες του διαδικτύου που ψήφισαν, το 53% έχει τελειώσει ανώτατη πανεπιστημιακή σχολή, το 18% έχει τελειώσει ανώτερη σχολή, το 27% διαθέτει απολυτήριο Γυμνασίου - Λυκείου και το 2% απολυτήριο Δημοτικού.Έπρεπε να παραμείνει ή όχι ο Καραμανλής;

Αυτό είναι το πρώτο ερώτημα που ετέθη στους συμμετέχοντες στην Ανοικτή Ψηφοφορία. Οι απαντήσεις ταξινομήθηκαν σε δύο επίπεδα. Το πρώτο αφορά στο σύνολο της κοινωνίας και το δεύτερο στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας.

Στο σύνολο της κοινωνίας, λοιπόν, το 56% πιστεύει πως δεν θα έπρεπε να παραμείνει ο Κώστας Καραμανλής ως αρχηγός της ΝΔ μετά την ήττα στις εκλογές. Το 34% πιστεύει πως θα έπρεπε να παραμείνει και το 10% δεν εκφράζει γνώμη.Μεταξύ των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, τα ποσοστά είναι σχεδόν μοιρασμένα και διαμορφώνονται ως εξής: Το 47% πιστεύει πως ο Κ. Καραμανλής θα έπρεπε να παραμείνει ως αρχηγός, το 44% πιστεύει πως όχι και το 9% δεν εκφράζει γνώμη.Το επόμενο ερώτημα αφορά στον τρόπο εκλογής του νέου αρχηγού της Κεντροδεξιάς παράταξης. Η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων θεωρεί πως ο ενδεδειγμένος τρόπος είναι να ψηφιστεί ο αρχηγός από τη βάση.Μεταξύ των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας τώρα και πάλι ένα συντριπτικό 83% πιστεύει πως η εκλογή θα πρέπει να γίνει από τη βάση, παρά το γεγονός ότι η ΝΔ δεν έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν ένα τέτοιο εγχείρημα.Τα πρόσωπα και οι πρωταγωνιστές

Αν και η παραίτηση του Κώστα Καραμανλή από την αρχηγία του κόμματος της ΝΔ είναι γεγονός, σε αυτήν την ψηφοφορία συμπεριλάβαμε το όνομά του σε μία από τις ερωτήσεις που αφορούν στη δημοφιλία των στελεχών που διεκδικούν την προεδρία. Το αποτέλεσμα είναι ενδιαφέρον και σε συνάρτηση με τα ποσοστά που λαμβάνουν τα υπόλοιπα κομματικά στελέχη, προσφέρεται για πολιτικές εκτιμήσεις και σχόλια.Ο Κώστας Καραμανλής έρχεται πρώτος στις εκτιμήσεις των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας με 30,6%, αφήνοντας τον Αντώνη Σαμαρά δεύτερο με 23,8% και την Ντόρα Μπακογιάννη μόλις τρίτη με μεγάλη μάλιστα διαφορά και ποσοστό 16%. Αν κανείς συνεκτιμήσει πως οι πολίτες που επιλέγουν τον Αντώνη Σαμαρά, σε ένα σημαντικό ποσοστό, ανήκουν κατά τεκμήριο στο «κλίμα» Καραμανλή και πάντως όχι σε αυτό της Ντόρας Μπακογιάννη, τότε το μπλοκ που αποτελείται από τη λεγόμενη Λαϊκή Δεξιά και από αυτό στο οποίο βασίστηκε ο Κώστας Καραμανλής, φαίνεται να διαθέτει αξιόλογη, αν όχι ισοπεδωτική, δυναμική. Χαρακτηριστικά χαμηλό είναι το ποσοστό του Δημήτρη Αβραμόπουλου που θεωρητικά ανήκει στο ίδιο ιδεολογικό μπλοκ με την Ντόρα Μπακογιάννη. Μεϊμαράκης και Άρης Σπηλιωτόπουλος έρχονται αθροιστικά να καλύψουν ένα 11,4%, ποσοστό καθόλου αμελητέο, το οποίο θα μετακινηθεί προς κάποιον από τους υποψηφίους, τουλάχιστον όσον αφορά στους μηχανισμούς επιρροής της βάσης της Νέας Δημοκρατίας. Ήδη ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με πολύ πρόσφατες δηλώσεις του δείχνει εμμέσως πλην σαφώς να συστοιχίζεται με το μπλοκ της πρώην υπουργού Εξωτερικών.

Εντύπωση προκαλεί και το ποσοστό του Παναγιώτη Ψωμιάδη, που ανήκει και αυτό στη συντηρητική πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας και που παραδοσιακά εναντιώνεται στα εκσυγχρονιστικά εγχειρήματα αλλά και που είναι ριζωμένο στα συντηρητικά προσφυγικά λαϊκά στρώματα του ελληνικού βορρά.

Σαμαράς ή Μπακογιάννη;

Οι απαντήσεις στην επόμενη ερώτηση είναι ακόμη πιο διαφωτιστικές, αφού αφορούν στα πρόσωπα που επίσημα διεκδικούν το χρίσμα στη Νέα Δημοκρατία.

Ο παρακάτω πίνακας αφορά αποκλειστικά στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας και είναι σταθμισμένος.Ο Αντώνης Σαμαράς με μία διαφορά της τάξης του 12,1% προηγείται της Ντόρας Μπακογιάννη, με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο να περιορίζεται στο 13,2% και τον Παναγιώτη Ψωμιάδη να φθάνει πολύ ψηλά και να διεκδικεί τον ρόλο του τελικού ρυθμιστή. Αν αυτή η εικόνα διατηρηθεί έως τις εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ, τότε ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί να αισθάνεται ήσυχος, αφού στη χειρότερη περίπτωση θα διεκδικήσει στο δεύτερο γύρο την αρχηγία με αντίπαλο την Ντόρα Μπακογιάννη, όπου οι συμμαχίες θα είναι δεδομένες και για τις δύο πλευρές.

Τι ψηφίζουν τα άλλα κόμματα

Έστω κι αν ακούγεται παράξενο, ο παρακάτω πίνακας καταδεικνύει τις προτιμήσεις των μη ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας ως προς τους διεκδικητές. Έτσι, ο Αντώνης Σαμαράς είναι πιο δημοφιλής σε όλο το φάσμα των κοινοβουλευτικών κομμάτων για διάφορους λόγους που δεν είναι της παρούσης να αναλυθούν και που, εν πάση περιπτώσει, δεν είναι ανιδιοτελείς. Βεβαίως, το μεγαλύτερο ποσοστό δημοφιλίας του βρίσκεται στο κόμμα του ΛΑΟΣ και αυτό είναι φυσικό από τη στιγμή που το βασικό σύνθημα του Αντώνη Σαμαρά είναι «Για την πατρίδα», σύνθημα αρκούντως πατριωτικό, αν όχι και διακριτικά εθνικιστικό, για να καλύπτει τις ιδεολογικές ανησυχίες του χώρου που επηρεάζεται από τον Γιώργο Καρατζαφέρη. Δημοφιλέστατος στα άλλα κόμματα είναι και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αλλά ακόμη δημοφιλέστερος είναι ο Παναγιώτης Ψωμιάδης που στο κόμμα του ΛΑΟΣ βρίσκει θερμότατη υποδοχή λόγω της πολιτικής φρασεολογίας του στα λεγόμενα εθνικά θέματα και κυρίως το Σκοπιανό.Πηγή:

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=71881&cid=6

Δεν υπάρχουν σχόλια: