Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2009

Αρνητική αξιολόγηση της Ελλάδας

Υποβάθμιση από τη Fitch μετά τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της Ελλάδας

Επίπτωση στην αύξηση του κόστους δανεισμού

Την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας ανακοίνωσε χθες ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch. Πρόκειται για μία κίνηση που ενέχει τριπλό κίνδυνο για την ελληνική οικονομία και το κόστος δανεισμού της χώρας, ενώ το χειρότερο είναι πως η Fitch ανακοίνωσε ότι οι προοπτικές για την Ελλάδα είναι «αρνητικές». Δηλαδή, δεν αποκλείεται στο προσεχές διάστημα ο οίκος να προχωρήσει σε νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Οι κίνδυνοι που «κρύβονται» πίσω από την υποβάθμιση της Ελλάδας στο «Α-» από «Α» που ήταν έως τώρα είναι:

1. Το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί, με την αναμενόμενη άμεση διεύρυνση της διαφοράς απόδοσης (spread) των ελληνικών ομολόγων με τα αντίστοιχα γερμανικά να εκτιμάται στις 5-10 μονάδες βάσης.

2. Τα δανεικά του 2010 να τα πληρώσει πανάκριβα το Δημόσιο, δεδομένου ότι το νέο πρόγραμμα δανεισμού εκτιμάται πως θα κινηθεί στα επίπεδα των 50-60 δισ. ευρώ.

3. Να ακολουθήσει «μπαράζ» υποβαθμίσεων τόσο από την Fitch, όσο και από άλλους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης. Το χειρότερο σενάριο είναι από τις υποβαθμίσεις αυτές να φτάσουν τα ελληνικά ομόλογα σε τέτοια απαξίωση, που να μην τα δέχεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ως ενέχυρο για να παρέχει ρευστότητα στις τράπεζες.

Η χθεσινή εξέλιξη ήταν κατά πολλούς αναμενόμενη. Αλλωστε, στις αρχές Οκτωβρίου η Fitch είχε προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση που τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδας είναι σε χειρότερη κατάσταση από αυτήν που περιγραφόταν έως τότε, θα προχωρούσε στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Οπως και έκανε, μετά τη δημοσιοποίηση της νέας πρόβλεψης για το έλλειμμα του 2009, στην οποία προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στις αρχές της εβδομάδας κατά τη διάρκεια των συμβουλίων Eurogroup και Ecofin.

«Η υποβάθμιση αντανακλά στην ανακοίνωση ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας αναμένεται να διαμορφωθεί στο 12,5% του ΑΕΠ», ανέφερε χθες ο οίκος.

«Το χειρότερο είναι ότι η Fitch διατήρησε αρνητικές τις προοπτικές της Ελλάδας», επισημαίνει ο κ. Χριστόφορος Σαρδελής, γενικός διευθυντής της Banca IMI. Πλέον, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να βρεθεί η Ελλάδα στην κατηγορία «ΒΒΒ-», γεγονός το οποίο σημαίνει ότι η ΕΚΤ δεν θα αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για παροχή ρευστότητας στις τράπεζες. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπό φυσιολογικές συνθήκες, δηλαδή αν δεν βρισκόμασταν σε περίοδο κρίσης και δεν είχαν ληφθεί τα έκτακτα μέτρα, η βαθμολογία «Α-» που έδωσε χθες η Fitch και είχε δώσει από τον Ιανουάριο η Standard&Poor’s (S&P) θα αρκούσε για να μη δέχεται η ΕΚΤ τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο.

«Εκτίμησή μου είναι ότι θα προχωρήσουν και άλλοι οίκοι σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας στο προσεχές διάστημα», υποστήριξε ο κ. Σαρδελής αναφερόμενος στην S&P και στη Moodys, ενώ θεωρεί ότι το κρίσιμο «τεστ» είναι το πώς θα αντιδράσουν οι αγορές στις αρχές του 2010, οπότε και το ελληνικό Δημόσιο θα κληθεί να εκτελέσει ένα υπέρογκο πρόγραμμα δανεισμού και πάλι. Υπενθυμίζεται ότι φέτος το spread έφτασε σε ιστορικά αρνητικό ρεκόρ 10ετίας τον Μάρτιο, όταν και είχε διαμορφωθεί στις 314 μονάδες βάσης.

Τόκοι

Πάντως, χθες το spread δεν παρουσίασε κάποια αξιοσημείωτη μεταβολή και ανήλθε στις 132 μονάδες βάσης. Ομως, σήμερα αναμένεται ότι θα αυξηθεί κατά 5-10 μονάδες, ενώ κάθε άνοδός του θα επιβαρύνει και το ύψος των τόκων που θα πρέπει να καταβάλει το Δημόσιο στους πιστωτές του.

Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ένα πρόγραμμα εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών το οποίο θα είναι «πειστικό, συγκεκριμένο και με μετρήσιμους στόχους» για να μπορούν οι αγορές να ελέγχουν την πρόοδο της Ελλάδας, που δημοσιονομικά έχει γυρίσει 20 χρόνια πίσω. Μάλιστα, η Fitch στη χθεσινή της ανακοίνωση, σχολιάζοντας τις αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις των δημοσιονομικών στοιχείων, υποστηρίζει ότι «αυτές οι συνεχιζόμενες αναντιστοιχίες ουσιαστικά υπονομεύουν την αξιοπιστία των σχεδίων για μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική εξυγίανση».

Εντοκα γραμμάτια

Χθες, το Δημόσιο δανείστηκε άλλα 450 εκατ. ευρώ από τα έντοκα γραμμάτια 13 εβδομάδων που εξέδωσε μέσα στην εβδομάδα, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό των δανεικών σε περίπου 57 δισ. ευρώ μέχρι τώρα. Τα νέα δανεικά που έχει δηλώσει ο κ. Παπακωνσταντίνου ότι θα πάρει η χώρα για να κλείσει τις «τρύπες» του προϋπολογισμού υπολογίζονται σε 5 με 10 δισ. ευρώ και η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας καθιστά επιτακτική την ανάγκη να ληφθούν άμεσα τα κεφάλαια αυτά, έτσι ώστε να μην αυξηθεί περαιτέρω το κόστος δανεισμού του Δημοσίου.

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε χθες ότι η υποβάθμιση της Ελλάδας από την Fitch «αποτελεί μία ακόμη συνέπεια της τακτικής της απόκρυψης των πραγματικών στοιχείων της οικονομίας από τους πολίτες, τους διεθνείς εταίρους και τις αγορές, που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση», ενώ συμπλήρωσε πως «άμεση προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης είναι η ανάταξη της οικονομίας, η στήριξη της ανάπτυξης και η επίτευξη μιας βιώσιμης δημοσιονομικής εξυγίανσης που βασίζεται στη διαφάνεια των στοιχείων και στον σωστό σχεδιασμό της δημοσιονομικής πολιτικής».

Του Σωτηρη Nικα

Πηγή:

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100040_23/10/2009_334461

Δεν υπάρχουν σχόλια: