Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου 2009

«Ο Αμπάς ενέδωσε σε αμερικανικές πιέσεις»

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΟΡΓΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΑΜΠΑΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛΥπό έντονη εσωτερική κριτική βρίσκεται ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, για την απόφαση να μην υποστηριχθεί η έκθεση του ΟΗΕ, που καταλογίζει «εγκλήματα πολέμου» σε Ισραήλ και Χαμάς, με την «οργή» να μεγαλώνει τόσο στη Δυτική Όχθη, που ελέγχεται από την Παλαιστινιακή Αρχή, όσο και στη Λωρίδα της Γάζας, υπό τη Χαμάς.


Οι Παλαιστίνιοι κατηγορούν τον Αμπάς ότι ενέδωσε σε αμερικανικές πιέσεις, και η «έκθεση Γκόλντστοουν» θα μπει «στο ψυγείο» για τουλάχιστον έξι μήνες πριν σταλεί στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, με πιθανές συστάσεις.


Το Ισραήλ, που αρνείται σε όλους τους τόνους ότι έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου, προειδοποιεί ότι περαιτέρω «ενασχόληση» με την υπόθεση θα τερματίσει το ενδεχόμενο επανέναρξης ειρηνευτικών συνομιλιών.


Ο Λευκός Οίκος πιέζει Παλαιστινίους και Ισραηλινούς να ξαναβρεθούν στο τραπέζι διαπραγματεύσεων, και τις επόμενες ημέρες απεσταλμένος των ΗΠΑ θα μεταβεί στην περιοχή, για να προσπαθήσει να γεφυρώσει τα κενά μεταξύ των δύο πλευρών.


Η έκθεση του ΟΗΕ αφορούσε την επιχείρηση «Συμπαγές Μολύβι» του ισραηλινού στρατού μεταξύ 27ης Δεκεμβρίου 2008 και 18ης Ιανουαρίου 2009, και τις επιθέσεις της Χαμάς με ρουκέτες κατά του Ισραήλ. Σε αυτήν, οι επιθεωρητές διαπίστωσαν χρήση «δυσανάλογης βίας» και επίθεση σε πολιτικούς στόχους από το Ισραήλ και ρίψη ρουκετών «αδιακρίτως» σε ισραηλινές πόλεις από τη Χαμάς. Και οι δύο πλευρές αρνούνται ότι έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου.

«Προδοσία για το αίμα των μαρτύρων»


Η απόσυρση της επίσημης παλαιστινιακής υποστήριξης στην έκθεση πυροδότησε έντονες εσωτερικές αντιδράσεις, με εκατοντάδες μαθητές και φοιτητές να κατακλύζουν τους δρόμους της Γάζας, μαζί με τραυματίες της πρόσφατης επίθεσης, διαμαρτυρόμενοι για «την προδοσία στο αίμα των μαρτύρων μας».


Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που συνεργάστηκαν με την επιτροπή του ΟΗΕ και βλέπουν την έκθεση και ως καρπό και της δικής τους εργασίας, παρουσιάζονται εξίσου απογοητευμένες.


Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης Χαμάς στη Γάζα χαρακτηρίζει «ντροπιαστική και ανεύθυνη» τη στάση της κυβέρνησης Αμπάς.


Προσπαθώντας να διασκεδάσει τις αντιδράσεις, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος ανακοίνωσε τη δημιουργία τριμελούς επιτροπής, που θα εξετάσει το πώς ελήφθη η απόφαση για την υπαναχώρηση από την έκθεση. Ο ίδιος, πάντως, φαίνεται ότι θα μείνει στο απυρόβλητο και η έρευνα θα επικεντρωθεί στους συμβούλους του.

Πηγή:

http://www.sigmalive.com/simerini/world/epikairotita/198527


Δεν υπάρχουν σχόλια: