Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2009

Κύπρος: Αντιδράσεις για την έκθεση της Ε.Ε. για την Τουρκία

Αντιδράσεις ΕΔΕΚ - ΔΗΚΟ και Ταλάτ σχετικά με την έκθεση της Ε.Ε. για την Τουρκία.
Μη ικανοποιητική χαρακτήρισε σήμερα ο πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, την έκθεση προόδου για την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ουσιαστικά δεν προβαίνει σε καμία εισήγηση για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, παρά το γεγονός ότι διαπιστώνει πως η Τουρκία δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ανέφερε ακόμα ότι σε κεφαλαιώδη θέματα του Κυπριακού, όπως είναι το περιουσιακό και το εδαφικό, χωρίζει χάος τις απόψεις των δύο πλευρών και σημείωσε πως η τουρκική πλευρά επιμένει σε απόψεις οι οποίες συγκρούονται κατάφωρα με όλες τις αρχές του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Πρόσθεσε ότι «το ζητούμενο τον Δεκέμβριο είναι ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν πρέπει να περιοριστεί απλώς στις διαπιστώσεις, δεδομένου ότι ο Δεκέμβριος του 2009 είναι μια καταληκτική ημερομηνία».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ, Φώτης Φωτίου, είπε πως το κόμμα του σημειώνει με ικανοποίηση το γεγονός ότι η έκθεση και τα έγγραφα στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταγράφουν την απουσία οποιασδήποτε προόδου από πλευράς Τουρκίας αναφορικά με την υλοποίηση των δεσμεύσεων και των υποχρεώσεών της έναντι της Ε.Ε. και της Κυπριακής Δημοκρατίας για την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας.
Ο κ. Φωτίου είπε ότι «παράλληλα διακρίνεται μια προσπάθεια απενοχοποίησης της Τουρκίας στο Κυπριακό, αφού στο έγγραφο στρατηγικής αναφέρεται ότι η Τουρκία συνεχίζει να εκφράζει δημόσια στήριξη στις απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό».

Πρόσθεσε ότι εκείνο που ενοχλεί ιδιαίτερα και δημιουργεί απογοήτευση στο ΔΗΚΟ είναι το γεγονός ότι στα έγγραφα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απουσιάζει οποιαδήποτε πρόταση για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.

Ο κ. Φωτίου τόνισε ότι η επιβολή πρόσθετων κυρώσεων τον Δεκέμβρη αποτελεί «μονόδρομο», προσθέτοντας ότι αυτή ήταν και η σαφής κατάληξη της πρόσφατης συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

Εξάλλου, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, δήλωσε σήμερα ότι η έκθεση προόδου της Κομισιόν για την Τουρκία δεν είναι θετική για τους Τ/κ και πρόσθεσε ότι το να ζητείται από την Τουρκία να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί «προσβολή» και «επίθεση» προς τους Τ/κ.

«Εάν η Τουρκία εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία, τότε τι κάνουμε στις συνομιλίες; Τότε δεν υπάρχει λόγος να διαπραγματευόμαστε», είπε.

Ο κ. Ταλάτ ανέφερε ότι η Τουρκία θεωρεί την έκθεση γενικά ισορροπημένη, «αλλά η Ε.Ε. ξεχνά την απομόνωση των Τ/κ και ζητά από την Τουρκία να ανοίξει τα λιμάνια της για την ε/κ πλευρά».

Χαρακτήρισε, επίσης, απαράδεκτο να ζητείται από την Τουρκία να άρει τα εμπόδια για ένταξη της Κύπρου σε διεθνείς οργανισμούς και είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν αντιπροσωπεύει όλη την Κύπρο.

Χριστόφιας: Αφετηρία για να «δουλέψουμε παραπέρα»

Ικανοποιητική, ως αφετηρία για «να δουλέψουμε παραπέρα», θεωρεί ο Πρόεδρος Χριστόφιας την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
Ο πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε επίσης ότι το Εθνικό Συμβούλιο δεν έχει αποφασίσει ότι στόχος είναι αποκλειστικά η τιμωρία της Τουρκίας.

Στόχος, είπε, είναι να πιεστεί η Τουρκία και να αξιοποιήσουμε ως εργαλείο την έκθεση για να αλλάξει στάση. Αν δεν αλλάξει, τόνισε, όλα είναι ανοικτά.
Πηγή:
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: