Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2009

Συμμετοχή της Ρωσίας σε νέο αγωγό

Διαφοροποίηση των διαδρομών των φορτίων

Συμμετοχή της Ρωσίας σε νέο αγωγό

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2009


Ικανοποίηση Πούτιν για τη συνεργασία με την Τουρκία την οποία χαρακτήρισε «υποδειγματική».

Μεγάλο διεθνές σχέδιο, που θα συμβάλει σημαντικά στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, χαρακτήρισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν τον πετρελαιαγωγό Σαμψούντα - Τσεϊχάν, στην κατασκευή του οποίου εντάσσεται πλέον και η Ρωσία.

Μιλώντας από την Αγία Πετρούπολη, όπου φιλοξενεί τον Ιταλό ομόλογό του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σε τηλεδιάσκεψη με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρ.Τ. Ερντογάν, ο Πούτιν εκτίμησε ότι το σχέδιο αυτό «μπορεί ουσιαστικά να βελτιώσει την κατάσταση στις παγκόσμιες ενεργειακές αγορές» και χαιρέτισε το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Καζαχστάν Ναζαρμπάεφ, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Τουρκία, εξέφρασε τη συγκατάθεσή του να συμμετάσχει στον αγωγό, παρέχοντας πολύτιμους για την πληρότητά του όγκους πετρελαίου.

Ο Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε την τριμερή συνεργασία Ρωσίας, Ιταλίας και Τουρκίας «υποδειγματική» και αναφέρθηκε στο δίκτυο των αγωγών, στους οποίους συμμετέχει η Τουρκία, μεταξύ των οποίων ο TGI (Τουρκία, Ελλάδα, Ιταλία).

Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του, που η χώρα του τήρησε την υπόσχεσή της ότι θα έχει έτοιμη την απάντησή της στη ρωσική πλευρά έως την 1η Νοεμβρίου και παρέδωσε στη Μόσχα τις άδειες γεωλογικών ερευνών στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα, από όπου θα διέρχεται ο αγωγός South Stream.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν διαπίστωσε με μεγάλη ικανοποίηση ότι «μας είναι εύκολο να εργαζόμαστε με τους Τούρκους φίλους μας, διότι όλες οι αμοιβαίες συμφωνίες εκτελούνται και από τις δύο πλευρές εγκαίρως» και αναφέρθηκε στο σχέδιο κατασκευής ενός ακόμη αγωγού φυσικού αερίου, το λεγόμενο «Blue Stream-2», ο οποίος θα καταλήγει στο τουρκικό λιμάνι του Τσεϊχάν, με προοπτική «να προμηθεύει ενεργειακούς πόρους σε τρίτες χώρες».

«Με την κατασκευή νέων αγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου πετυχαίνουμε τη διαφοροποίηση των διαδρομών των φορτίων, γεγονός που σημαίνει μεγαλύτερη ασφάλεια στον ενεργειακό τομέα», σημείωσε ο Σ. Μπερλουσκόνι.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός προσκάλεσε στη Μόσχα τον Τούρκο ομόλογό του Τ. Ερντογάν, ο οποίος και αποδέχθηκε την πρόταση.

Πηγή:

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1732324

Δεν υπάρχουν σχόλια: