Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2009

Πίεση ΝΑΤΟ με τη «βοήθεια» τουρκικών F16Υπό την... σκιά 10 τουρκικών F-16 που
πετούσαν στο Αιγαίο με νατοϊκό «καπέλο» επιχείρησε εκ νέου ο Αμερικανός διοικητής του Συμμαχικού Αεροπορικού Στρατηγείου Σμύρνης να «νομιμοποιήσει» τις πτήσεις των αεροσκαφών της Τουρκίας στο αρχιπέλαγος.


Φωτογραφία

Ο πτέραρχος ΜακΦαν, Αμερικανός διοικητής του Συμμαχικού Αεροπορικού Στρατηγείου Σμύρνης, έδωσε την άδεια να πετάξουν τα τουρκικά F16 χωρίς σχέδια πτήσεως!


Η έντονη πίεση για επιβολή των θέσεων Ουάσιγκτον- ΝΑΤΟ που οδηγούν ουσιαστικά σε συνδιαχείριση του Αιγαίου, ασκήθηκε από τον πτέραρχο ΜακΦαν στη Λάρισα, στην έδρα της Τακτικής Αεροπορίας όπου έφθασε την Πέμπτη για να συνεννοηθεί με τον νέο επικεφαλής αντιπτέραρχο Γ. Πατσαντάρα.

Όσο διαρκούσαν οι συνομιλίες, μπήκαν παρανόμως στο Αιγαίο, χωρίς σχέδια πτήσεως, τα τουρκικά F-16 και πραγματοποίησαν με ιπτάμενο ραντάρ του ΝΑΤΟ (ΑWΑCS) άσκηση που είχε εγκρίνει ο ίδιος ο Αμερικανός πτέραρχος! Άσκηση που επαναλήφθηκε και χθες (σσ 18.9.2009) με την κωδική ονομασία «Αegean CΟΜΑΟ».

Η κίνηση του πτέραρχου ΜακΦαν- παρά την προεκλογική περίοδο που διανύουμε - εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια της Ουάσιγκτον να «τα βρουν» Ελλάδα και Τουρκία στο Αιγαίο επ΄ ωφελεία, όπως λένε, της λειτουργίας του ΝΑΤΟ.

Ο κ. ΜακΦαν ζήτησε από την Ελλάδα- όπως έκαναν πρόσφατα και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ αλλά και Αμερικανοί αξιωματούχοι - να γίνουν «βήματα» προς την κατεύθυνση της εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Φέρεται να άκουσε ωστόσο τις ελληνικές αιτιάσεις για τη συνολική προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, που δεν δημιουργούν, όπως τονίστηκε, κλίμα ούτε για απλή ανταλλαγή απόψεων.

Πρόφαση το κόστος.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πτέραρχος, υιοθετώντας ουσιαστικά τουρκικές αξιώσεις, επιδίωξε να πείσει την Ελλάδα ότι θα είναι «πιο οικονομικό» γι΄ αυτήν να συνεχίσει να λειτουργεί το νατοϊκό αεροπορικό Κέντρο στο Εσκί Σεχίρ (Τουρκία), για το οποίο έχει ληφθεί απόφαση κατάργησής του και ανάληψης όλου του έργου από το αναβαθμισμένο αντίστοιχο κέντρο (CΑΟC) της Λάρισας.

Πηγή

ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΚΑΣ
Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"
19.09.2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: