Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2009

Οταν το μέλλον... εκδικείται


«Μου θυμίζουν εμάς το 2004». Παρατήρηση κορυφαίου στελέχους της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα τεκταινόμενα στην κυβερνητική παράταξη. Πρασινίζουν οι «γαλάζιοι» από το φόβο της ήττας; Περιστρέφονται με άξονα τον εαυτό τους; Αποτρέπει αυτό το στριφογύρισμα τον κίνδυνο της ζάλης και τους κρατάει όρθιους ως την επόμενη φορά ή επιδεινώνει τη σκοτοδίνη;

Οταν απομακρύνεται το καρότο της εξουσίας, βγαίνουν οι χατζάρες. Τα καρφώματα και ο αλληλοσπαραγμός είναι στην ημερήσια διάταξη, όταν τα δημοσκοπικά ποσοστά πριονίζονται.

Οταν τα μέλη του κόμματος δεν νοσταλγούν το μέλλον, πάει περίπατο ο πολιτικός πολιτισμός και οι ευγένειες. Αφού ξεσπαθώσουν, δηλώνουν βέβαια ότι θα μετέχουν «ενεργά και σ' αυτή την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση», και πως θα παραμείνουν «στρατιώτες», επικαλούμενοι την ενότητα της παράταξης, αλλά μοιάζουν με το πλήρωμα του Τιτανικού που προσπαθεί να ισιώσει τους πίνακες που έχουν στραβώσει στην τραπεζαρία.

Τα κόμματα εξουσίας συνέχει η προοπτική ανόδου στο άτι της εξουσίας. Η συγκολλητική ουσία στο παιχνίδι των διαφοροποιήσεων και των προσωπικών φιλοδοξιών και της ματαιοδοξίας δεν είναι τόσο οι ιδέες όσο η προίκα της πολύφερνης νύφης, της εξουσίας. Οσο απομακρύνεται αυτή, τα στόματα ανοίγουν. Οταν όλα πηγαίνουν καλά, ουδείς -τουλάχιστον δημοσίως- στηλιτεύει «εκλεκτούς της διαπλοκής».

Η δημοσκοπική άνοδος φέρνει εσωκομματική ηρεμία. Η κομματική ζωή εξαντλείται σε μικρές, ανώδυνες ίντριγκες, γιατί υπάρχει προσμονή, ενώ στις εμπύρετες καταστάσεις το μαντρί μετατρέπεται σε αρένα, οι σουρεαλιστικές καταστάσεις διαδέχονται τις σχιζοφρενικές και ακόμη και η ίδια η πραγματικότητα αναγκάζεται να το βάλει στα πόδια.

Η αφαίρεση γίνεται η κυρίαρχη πράξη της κομματικής αριθμητικής. Αυτοί φεύγουν, αυτοί μένουν. Ελάχιστα και ελάχιστους απασχολούν οι νέες είσοδοι. Με δεδομένο τον καμβά, δεν φαντάζουν ικανή απάντηση στην κρίση αξιοπιστίας ή η επιστροφή στην πολιτική διολισθαίνει σε αίτημα μεταφυσικό;

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΩΡΤΖΙΝΑΚΗ

Από την "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ"
http://www.naftemporiki.gr/election/story.asp?id=1715503

Δεν υπάρχουν σχόλια: