Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2009

Ο εφιάλτης της επόμενης ημέρας


Έχουμε και κατά το παρελθόν αναφέρει ότι η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας δεν βρίσκεται και στο καλλίτερο σημείο της. Αυτό το γνωρίζουμε εμείς , το γνωρίζει πολύ καλά η ηγεσία της ΝΔ και ελπίζουμε και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.


Η διαφωνία μας με το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ είναι στο ότι έκανε και κάνει προσπάθεια κάλυψης των ελλειμμάτων ακολουθώντας πεισματικά μια λανθασμένη πολιτική επιβαρύνοντας ασφυκτικά τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Αυτό είναι που εκμεταλλεύεται και προβάλλει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.


Το ζητούμενο λοιπόν είναι πως θα υλοποιηθεί η ελάφρυνση των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων από τα δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη και πως δεν θα επιβαρυνθεί περαιτέρω η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.


Αυτή είναι η προσδοκία του Ελληνικού Λαού και αλλοίμονο σε όποιον του δώσει ψεύτικες ελπίδες προσδοκώντας να καρπωθεί πολιτικά οφέλη.


κγ

Ο εφιάλτης της επόμενης ημέρας

Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός οδήγησε στην απόφαση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες

Ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής ανακοίνωσε την απόφασή του για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, επικαλούμενος δύο άλλοθι. Το πρώτο ήταν η δεδηλωμένη πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να προκαλέσει εκλογές τον ερχόμενο Μάρτιο, με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Το δεύτερο ήταν η διεθνής κρίση και οι επιπτώσεις της στην ελληνική οικονομία.

Στην πραγματικότητα, όμως, η κυβέρνηση οδηγήθηκε σε εκλογές υπό το βάρος της δημοσιονομικής εκτροπής και των οικονομικών προβλημάτων, που όχι μόνο δεν αντιμετώπισε, όπως υποσχέθηκε το 2004, αλλά άφησε να διογκωθούν για να οδηγήσουν στο σημερινό αδιέξοδο.

Για τη ζοφερή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν ευθύνεται η διεθνής κρίση. Η κρίση απλώς απορρόφησε όση από την ικμάδα της ένταξης στην ΟΝΕ τής είχε απομείνει, ξήλωσε και τις τελευταίες ίνες του χαλιού κάτω από το οποίο κρύβονταν ελλείμματα και χρέη, έδωσε ένα τέλος στην επίπλαστη ευφορία που έφερε το ευρώ και τα χαμηλά επιτόκια.

Το έλλειμμα φέτος θα υπερβεί το 8% του ΑΕΠ, υπό την προϋπόθεση μάλιστα ότι θα αποδώσουν τα έκτακτα μέτρα που ανακοινώθηκαν το καλοκαίρι και ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός δεν θα παραλύσει προεκλογικά και στην πρώτη μετεκλογική περίοδο. Σε αντίθετη περίπτωση, ακόμη και ένα διψήφιο ποσοστό ελλείμματος είναι πιθανό.

Το δημόσιο χρέος διογκώνεται πλέον με μια πρωτόγνωρη δυναμική, τροφοδοτούμενο από τα ελλείμματα, αλλά και από τις ίδιες του τις σάρκες, δηλαδή από το γεγονός ότι τα επιτόκια δανεισμού του Δημοσίου είναι πλέον πολύ υψηλότερα από το ονομαστικό ΑΕΠ. Το δημόσιο χρέος θα προσεγγίσει φέτος το 110% του ΑΕΠ ή τα 260 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται το κρυφό χρέος προς τις επιχειρήσεις, που με τις μετριοπαθέστερες εκτιμήσεις ανέρχεται σε 12 δισ. ευρώ.

Την πραγματική δημοσιονομική κατάσταση της οικονομίας γνωρίζει ή οφείλει να γνωρίζει και το ΠΑΣΟΚ. Κάποιοι αποδίδουν στην επίγνωση των προβλημάτων την αοριστία του οικονομικού του προγράμματος.

Οσο πιο γενικόλογες είναι οι εξαγγελίες, τόσο πιο εύκολα μπορεί να απαλλαγεί από αυτές την επομένη ενός νικηφόρου εκλογικού αποτελέσματος, υποστηρίζουν. Ωστόσο, την 5η Οκτωβρίου ως κυβέρνηση η Κομισιόν και οι αγορές θα απαιτήσουν πιο αξιόπιστες απαντήσεις από αυτές που διακινούν σήμερα ημιεπισήμως κάποια στελέχη του όπως για παράδειγμα η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους με τις τράπεζες (αυτό ισοδυναμεί με επίσημη κήρυξη χρεοκοπίας) ή η εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ από τη σπατάλη, 2 δισ. ευρώ από τη φοροδιαφυγή και 2 δισ. ευρώ από τη νέα φορολογική κλίμακα. Στις Βρυξέλλες τέτοιου τύπου υποσχέσεις έχουν ακούσει από την ελληνική κυβέρνηση άλλες τρεις φορές την τελευταία πενταετία. Μια φορά πριν από τις εκλογές του 2004, άλλη μια στην επιτήρηση του 2005 και εσχάτως στην επιτήρηση του 2009.

Του Βασιλη Zηρα

Πηγή:

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100018_27/09/2009_330972


Δεν υπάρχουν σχόλια: