Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2009

ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Όσο και να ακούγεται σαν πρωταπριλιάτικο αστείο όμως πρόκειται για κάτι το απροσδόκητα αληθινό!!!!

Ενώ στην Ελλάδα βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, προσδοκώντας την εμφάνιση μιας πολιτικής περισσότερο φιλικής προς τον πολίτη και με ανθρώπινο πρόσωπο, στην Ιαπωνία οι πρόσφατες εκλογές έφεραν στην εξουσία ένα πρωθυπουργό που τον χαρακτηρίζει τόλμη και αποφασιστικότητα.

Ο νέος Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιούκιο Χατογιάμα έδωσε τέλος στην επί 54 χρόνια εξουσία του αντιπάλου κόμματος και – απ’ ότι φαίνεται - στην υποτέλεια της χώρας απέναντι στις ΗΠΑ .

Οι προτάσεις του είναι τέτοιες που στοχεύουν όχι στην ευημερία των αριθμών και των ολίγων αλλά στην ευημερία των πολιτών που πλέον δεν θα αποτελούν στην Ιαπωνία νούμερα των στατιστικών της παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας αλλά το επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κρατικής πολιτικής.

Ιδού μέρος από τις πρώτες του στιβαρές δηλώσεις .

« Η οικονομική τάξη σε οποιαδήποτε χώρα χτίζεται με την πάροδο του χρόνου και αντικατοπτρίζει την επιρροή παραδόσεων , συνηθειών και εθνικών τρόπων ζωής . Σε όρους θεωρίας της αγοράς , οι άνθρωποι είναι απλώς δαπάνες προσωπικού . Όμως στον αληθινό κόσμο στηρίζουν τον ιστό της τοπικής κοινότητας και αποτελούν την ενσάρκωση του τρόπου ζωής , των παραδόσεων και της κουλτούρας της . Ευθύνη μας ως πολιτικών είναι να στρέψουμε ξανά την προσοχή στις μη οικονομικές αυτές αξίες που παραμερίστηκαν με την επέλαση της παγκοσμιοποίησης . Πρέπει – και μπορούμε - να δώσουμε τέλος στον ανεξέλεγκτο φονταμενταλισμό της αγοράς και στον χρηματοοικονομικό καπιταλισμό που είναι κενοί ήθους και αυτοσυγκράτησης . Πρέπει να επεξεργαστούμε πολιτικές αναδημιουργίας των δεσμών που φέρνουν κοντά τους ανθρώπους, φροντίζουν περισσότερο τη φύση και το περιβάλλον, αποκαθιστούν τα συστήματα πρόνοιας και περίθαλψης , παρέχουν καλύτερη εκπαίδευση και ανατροφή στα παιδιά μας και εξαλείφουν την ανισοκατανομή του πλούτου . Δεν πρέπει να ξεχνάμε την ταυτότητά μας ως ιστορικού έθνους …. » *

* Καρφί για άλλα ( !! ;; ) έθνη 300 χρόνων ιστορίας !!

Δεν υπάρχουν σχόλια: