Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2009

ΚΥΠΡΙΑΚΟ : ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΞΕΝΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ


Λευκωσία: Πιο ενεργό ρόλο στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού φαίνεται ότι θα αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση και γι' αυτό θα διοριστεί ειδικός απεσταλμένος της.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ότι έγινε κάποια πρόταση για διορισμό εκπροσώπου της ΕΕ, ως ειδικού απεσταλμένου της. Ωστόσο απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει δοθεί οποιαδήποτε απάντηση στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Στεφάνου επανέλαβε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η ΕΕ να ασχοληθεί περισσότερο με το Κυπριακό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το διορισμό του ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ πρότεινε ο επανεκλεγείς πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Επικρατέστερος θεωρείται ο Λεοπόλντ Μάουρερ, ο οποίος ήταν επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Κύπρου - ΕΕ.

Ο ειδικός απεσταλμένος θα παρακολουθεί όσα θα συμφωνούνται στις απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ώστε να είναι συμβατά με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Πηγή:Εφημερίδα "Φιλελευθερος" Κύπρου / ΑΠΕ - ΜΠΕ

http://www.philenews.com/main/1,1,22,0,17587-.aspx

Σχόλιο Συντακτικής Ομάδας (http://politesgr.com/):

Τα λέγαμε, αλλά ποιος μας άκουε. Τα ξέραμε, αλλά δεν μπορούσαμε να τα αποδείξουμε. Ο τίτλος παρμένος από το «Κυπριακό Ποντίκι» αποδίδει πλήρως το σκηνικό που στήνεται μπροστά, αλλά κυρίως και πίσω από τις πλάτες μας.

Η έρευνα του Μιχάλη Ιγνατίου απέδωσε καρπούς. Τα πρακτικά της συνάντησης του βοηθού Γ.Γ. του ΟΗΕ -και εξ όσων φαίνεται εμπνευστή του Σχ. Ανάν από τη θέση του υφυπουργού εξωτερικών - Πάσκο με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Κύπρο Ούρμπαντσικ είναι άκρως αποκαλυπτικά.

Μαγειρεύονται ξανά πιέσεις κατά των Ελληνοκυπρίων, παρ’ ότι έχουμε ήδη υποχωρήσει κατ’ επανάληψιν σε κεφαλαιώδη ζητήματα. Ταυτόχρονα συζητά με τον Ταλάτ ποιο θα είναι το δίλημμα που προτίθενται να θέσουν στους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους (μετά των εποίκων) στο επικείμενο δημοψήφισμα. Ή «λύση» ή καταστροφή! Επίσης κατηγορείται η Βρετανία για… χαλάρωση του ενδιαφέροντός της λόγω του ρόλου της ομογενείας (μακάρι να ‘χουν δίκιο!), ενώ καλείται ο Μπράουνερ να αρχίσει να ασκεί έμμεση και συγκεκαλυμμένη επιδιαιτησία στις συνομιλίες.

Παρ’ όλ’ αυτά, εκείνο που μας εξόργισε περισσότερο είναι η αντεθνική στάση του ηγέτη της τάχα εθνικόφρονης δεξιάς, του Νίκου Αναστασιάδη. Αφού αποκαλύπτει τη χαιρεκακία του στους ξένους και τους συμβουλεύει πώς θα χειριστούν το «απορριπτικό» μέτωπο στην Κύπρο, δηλ. όσους αντιτίθενται στη γραμμή των ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ υπέρ του Σχεδίου Ανάν, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για το κλείσιμο του Κυπριακού.

Συν τοις άλλοις, ο Ντάουνερ, σημειώνει ότι θα μπορούσε να επέμβει με μια επίσκεψή του ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, και συνάμα μας αποκαλύπτει ότι είναι σημαντικό για τους Αμερικανούς να διατηρήσει ο Χριστόφιας την (ψευδεπίγραφη) συγκυβέρνηση με το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ.

Απ’ ό,τι φαίνεται, αυτό είναι και το ιδανικότερο σενάριο για να περάσει το Σχέδιο Ανάν: Στηρίζεται από το κυβερνών ΑΚΕΛ και την ανανική ηγεσία του ΔΗΣΥ, ενώ τα συγκυβερνώντα ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ αμφιταλαντεύονται μεταξύ της κατά μέτωπο επίθεσης και της υποτονικής διαφωνίας με αντάλλαγμα τη διατήρησή τους στην εξουσία!‘Φιλελεύθερος’


«”Ψήνουν” πιέσεις για Ελληνοκυπρίους»


10 Σεπτεμβρίου 2009 /Μιχάλης Ιγνατίου


Εντολές για άσκηση επιδιαιτησίας

Αποκαλύπτουμε τα πρακτικά συνάντησης Πάσκο - Αμερικανού πρέσβη

Παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα και ο υποτακτικός της στην Κύπρο, Μεχμέτ Αλι Ταλάτ, δεν έχουν προχωρήσει σε καμία υποχώρηση μέχρι τώρα στις συνομιλίες, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν αποφάσισε να ασκήσει πιέσεις στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, στη διάρκεια της συνάντησης που θα έχουν στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του διεθνούς οργανισμού.

Σύμφωνα με τα απόρρητα επίσημα πρακτικά της συνάντησης του βοηθού γενικού γραμματέα Πάσκο με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Λευκωσία Φρανκ Ούρμπαντσικ, στις 31 Ιουλίου 2009, ο πρώτος ανακοινώνει στον Αμερικανό αξιωματούχο ότι ο Μπαν Κι Μουν θα υπενθυμίσει στους Ελληνοκύπριους τις προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας για το Κυπριακό. Συγκεκριμένα του τονίζει ότι ο γενικός γραμματέας θα μεταφέρει στους (ξένους) συνομιλητές του ότι είναι σημαντικό και οι ίδιοι να υπενθυμίσουν στον κ. Χριστόφια ότι αναμένουν άμεση διευθέτηση του Κυπριακού.

Η κυνική ομολογία του κ. Πάσκο, ο οποίος ήταν ένας εκ των «κατασκευαστών» του αντιδημοκρατικού σχεδίου Ανάν από τη θέση του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αποδεικνύει πως είναι πραγματικοί οι φόβοι της Αθήνας και της Λευκωσίας ότι είναι σε φάση υλοποίησης το σχέδιο αποενοχοποίησης της Αγκύρας και πλήρους πια αποδέσμευσης της Τουρκίας από το Κυπριακό.

Ο βοηθός γενικός γραμματέας λέει στον Αμερικανό πρέσβη ότι ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων δεν ήταν καθόλου ουσιαστικός και δείχνει να ανησυχεί ότι θα συμβεί το ίδιο και με το δεύτερο γύρο. Είναι σημαντικό και συνάμα ανησυχητικό, ότι ο κ. Πάσκοε αναφέρει στον κ. Ούρμπαντσικ πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ασκήσει πίεση στους Ελληνοκύπριους και να κάνει ξεκάθαρο ότι αυτή τη φορά η διεθνής κοινότητα αναμένει λύση». Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών εγκαλεί τη βρετανική Κυβέρνηση(!), επειδή όπως αναφέρει «δεν πράττει αρκετά προς αυτή την κατεύθυνση λόγω της ισχυρής παρουσίας Ελληνοκυπρίων» στη Βρετανία.

«Προχωρούν μερικές φορές πολύ αργά», αναφέρει ο κ. Πάσκο στον Αμερικανό πρέσβη, τον οποίο ενημερώνει ότι «ο ΟΗΕ δεν έχει άλλη επιλογή παρά να πιστέψει τις διαβεβαιώσεις των δύο ηγετών για την αφοσίωσή τους στη διαδικασία». Ο βοηθός γενικός γραμματέας αποκαλύπτει ότι έδωσε οδηγίες στον αντιπρόσωπο του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, «να εμπλουτίσει με ιδέες την διαδικασία», αλλά να το πράξει με τρόπο που οι ηγέτες να νομίζουν πως «διατηρούν την κυριότητα των συνομιλιών», κάτι που αποκαλύπτει την πρόθεση της συγκαλυμμένης επιδιαιτησίας.

Ο κ. Ούρμπαντσικ αποκαλύπτει στον κ. Πάσκο ότι μετά την συνομιλία τους θα έχει συνάντηση με τους ηγέτες της κυπριακής ομογένειας στη Νέα Υόρκη. Ο Αμερικανός πρέσβης δείχνει θυμωμένος και λέει στον αξιωματούχο του ΟΗΕ: «Θα τους ρωτήσω ωμά εάν επιθυμούν να δημιουργήσουν προβλήματα ή θα υποστηρίξουν μία λύση-διακανονισμό». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ούρμπαντσικ έθεσε το ερώτημα στους ηγέτες της κυπριακής ομογένειας, οι οποίοι του απάντησαν με τον ίδιο τρόπο, πως εάν η λύση δεν είναι δίκαιη και εάν βασιστεί σε παραμέτρους του σχεδίου Ανάν, θα τους βρει κάθετα αντίθετους.

Σύμφωνα με τα απόρρητα πρακτικά της συνάντησης, ο Αμερικανός πρέσβης προχωρά σε κριτική εναντίον της Γαλλίας, χαρακτηρίζοντας τη στάση της «μη βοηθητική», ενώ σημειώνει πως «η Γερμανία δεν είναι ενεργός» παράγοντας στο Κυπριακό. Όμως δίνει εύσημα στις σκανδιναβικές χώρες ότι «είναι εξαιρετικά βοηθητικές» (υπέρ της Τουρκίας), ενώ αναφέρει ότι οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης επιθυμούν να βοηθήσουν αλλά δεν γνωρίζουν τον τρόπο. «Οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες συντάσσονται με τους Ελληνοκύπριους» παραπονείται ο κ. Ουρμπάνσικ.

Πηγή:

http://politesgr.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: