Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2009

ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΟΤΕΡΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ


Ζούμε μέρες τραγελαφικές όπου κάποιοι υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια και άλλοι συνέχιση του οικονομικού στριμώγματος. Παραπέρα έρχεται η Ε.Ε. θορυβημένη από την παροχολογία να υπενθυμίσει ότι ο κυρίαρχος του παιγνιδιού είναι οι Βρυξέλλες και με ελαφρά κομψό τρόπο να προσπαθεί να επιβάλλει την τάξη.

Τι γίνεται λοιπόν; Ο ταλαίπωρος Έλληνας ο μισθωτός , ο συνταξιούχος, και γενικότερα τα χαμηλότερα και μεσαία εισοδήματα δεν πρόκειται να ανασάνουν ποτέ;

Το ΠΑΣΟΚ, λεκτικά και μόνο, δίνει κάποια ελπίδα αποφεύγοντας όμως να μπει σε λεπτομέρειες, κάτι που θα έδινε ελπίδες στον κοσμάκη. Αυτό λέγεται γιατί κοιτάζοντας κάποιος βαθύτερα τις εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ διαπιστώνει ότι το ισοζύγιό των προσφερόμενων προσδοκιών ,αν και κατά τι θετικότερο από αυτό των μέτρων της σημερινής κυβέρνησης, δεν αφήνει περιθώρια ιδιαίτερα θετικών σκέψεων. Όλα δε αυτά γιατί η φορολογική λογική των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ κατά βάση δεν διαφέρει, στο τελικό αποτέλεσμα, ουσιαστικά από αυτήν της ΝΔ.

Κάποιος λοιπόν θα έπρεπε να πει σε όλους αυτούς τους ειδήμονες περί τα φορολογικά ότι αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος είναι η ΡΙΖΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ του φορολογικού συστήματος, της φορολογικής λογικής και η επαναξιολόγηση της φορολογητέας βάσης.

Έξαφνα λόγου χάριν με το περιβόητο ΕΤΑΚ βρέθηκαν στην ίδια μοίρα άνθρωποι που έτυχε να έχουν από κληρονομιές μικρά μερίδια από εγκαταλελειμμένα , ετοιμόρροπα, μη εκμεταλλεύσιμα σε διάφορα μέρη της Ελλάδος οικοδομήματα , με αδυναμία επικοινωνίας, για διαφόρους λόγους με τους γνωστούς ή άγνωστους συγκληρονόμους και όμως να βρίσκονται να φορολογούνται με βάση τις αντικειμενικές αξίες εκμεταλλεύσιμων και ακέραιων οικοδομημάτων. Και ακόμη βρέθηκαν, οι ταλαίπωροι αυτοί μεριδιούχοι ιδιοκτήτες, στην ίδια μοίρα με ιδιοκτήτες που έχουν ακέραιες και εκμεταλλεύσιμες οικοδομές χωρίς ούτε καν οι πρώτοι να μπορούν να προσφέρουν τα μερίδιά τους στο Ελληνικό Δημόσιο και να απαλλαγούν από αυτά. Δεν θα έπρεπε λοιπόν να υπάρξει μια φορολογική λύση ώστε να αντιμετωπίζεται διαφορετικά η κατατετμημένη από την ακέραια ιδιοκτησία.

Ένα άλλο παράδειγμα άνισης φορολόγησης είναι η κατατετμημένη ιδιοκτησία από ιδιωτικές δασικές εκτάσεις που αν και μη εκμεταλλεύσιμη φορολογείται σχεδόν σαν μη δασική και υπάρχει αδυναμία παραχώρησης του μεριδίου στο Κράτος με την λογική ότι πρόκειται περί μικρού μεριδίου και όχι για όλη την ιδιοκτησία. Και δεν σκέπτονται οι επιβάλλοντες την φορολογία ότι ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης είναι πού πιθανό να μην μπορεί να συνεννοηθεί με τους συγκληρονόμους του ή ακόμα και να μην τους γνωρίζει.

Σας ανέφερα δύο παραδείγματα. Υπάρχουν όμως και πάμπολλα άλλα που δημιουργούν καταστάσεις άνισης φορολόγησης κατατάσσοντας στην ουσία τους μη κατέχοντας σε ίση μοίρα με τους κατέχοντας.

Κατά συνέπεια αν το φορολογικό σύστημα δεν γίνει αναλογικότερο, αν δεν γίνει περισσότερο ανθρώπινο και αν δεν βρει τρόπους να ελέγξει τους ευσχήμως διαφεύγοντας την φορολόγηση ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΜΕΡΕΣ.

κγ

Δεν υπάρχουν σχόλια: