Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2009

ΥΠΟΘΕΣΗ SIEMENS - ΕΚΔΟΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟΥ


Για αδικήματα που συντελέσθηκαν μετά τις 18 Μαρτίου του 2003

Γερμανική απόφαση για έκδοση του Χριστοφοράκου

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2009 07:00
Τελευταία Ενημέρωση : 13/08/2009 11:18

Με μια λιτή ανακοίνωση, το υπουργείο Δικαιοσύνης έδωσε χθες στη δημοσιότητα την απόφαση της γερμανικής δικαιοσύνης για την παράδοση του πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της Siemens στην Ελλάδα.

Οι δικηγόροι του Μιχάλη Χριστοφοράκου αναμένεται να εξαντλήσουν όλα τα ένδικα μέσα ώστε να προσβάλουν τη χθεσινή απόφαση του Εφετείου Μονάχου.

Σύμφωνα με αυτήν την ανακοίνωση, την είδηση για την απόφαση έκδοσης του πρώην επικεφαλής της Siemens στην Ελλάδα, δέχθηκε από ελληνικής πλευράς τηλεφωνικά πρώτος, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες, την οποία και μετέφερε πάραυτα στον υπουργό Δικαιοσύνης, Νικόλαο Δένδια.

Το Εφετείο του Μονάχου αποφάσισε την έκδοση του Χριστοφοράκου στην Ελλάδα, για αδικήματα που συντελέσθηκαν μετά τις 18 Μαρτίου του 2003, σε εκτέλεση των ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης που εξέδωσε η ελληνική δικαιοσύνη.

Δηλαδή η έκδοση αφορά το πρώτο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Χριστοφοράκου και αφορά την εμπλοκή του στην υπόθεση της σύμβασης 8002 που αφορά την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ, για την οποία εναντίον του εκζητούμενου έχει ασκηθεί δίωξη για ενεργητική δωροδοκία και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος).

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, αν και οι δικηγόροι του Μιχάλη Χριστοφοράκου αναμένεται να εξαντλήσουν όλα τα ένδικα μέσα ώστε να προσβάλουν τη χθεσινή απόφαση του Εφετείου Μονάχου, το σκεπτικό της είναι εξαιρετικά τεκμηριωμένο και δύσκολα ανατρέπεται.

Κατά τις ίδιες πηγές ο 4ος ειδικός ανακριτής Νίκος Ζαγοριανός, που χειρίζεται την ανάκριση για την υπόθεση των «μαύρων» ταμείων της Siemens στην Ελλάδα, αναμένεται να μεταβεί τις αμέσως επόμενες μέρες στη Γερμανία, με την ελπίδα να επιστρέψει στη χώρα μας μαζί με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο.

Κατά τις ίδιες πηγές πάντα, η ελπίδα αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι αν το Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας δεν αναστείλει το αργότερα μέχρι εντός 20ημέρου την απόφαση έκδοσης του Μιχάλη Χριστοφοράκου στην Ελλάδα, τότε η απόφαση του Εφετείου Μονάχου πρέπει να εκτελεστεί.

Το ΠΑΣΟΚ δηλώνει αποφασισμένο να αναλάβει το πολιτικό κόστος της κάθαρσης

Αμηχανία από την εμπλοκή του ονόματος και του Κ. Γείτονα

Η εμπλοκ και κοινολόγηση κι άλλου ονόματος στελέχους του ΠΑΣΟΚ στην υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens, εν προκειμένω του κ. Κ. Γείτονα, προκάλεσε αμηχανία στην Ιπποκράτους, αλλά και μια πιο «ψύχραιμη αντιμετώπιση» από την πρώτη φορά, οπότε η αποκάλυψη των ονομάτων των κ.κ. Τσουκάτου και Μαντέλη οδήγησε αμέσως στην αναστολή της κομματικής ιδιότητάς τους.

Σε μακροσκελή δήλωσή της, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Καρακλιούμη, τόνισε πως «τα περί δήθεν ''συμφωνιών'' των δύο κομμάτων για την υπόθεση C4I (σ.σ. το σύστημα ασφαλείας των Ολ. Αγώνων) είναι το λιγότερο αστεία».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του δεν υπολογίζουν το ενδεχόμενο πολιτικό κόστος από τη διερεύνηση κάθε υπόθεσης διαφθοράς» και τόνισε:

«Για το ΠΑΣΟΚ, ισχύει σε κάθε περίπτωση η εκφρασμένη θέση του, ότι εφόσον προκύπτουν σοβαρά στοιχεία και αποδείξεις για εμπλοκή οποιουδήποτε στελέχους του Κινήματος σε υποθέσεις διαφθοράς, θα είναι άμεση η αναστολή της κομματικής του ιδιότητας μέχρι την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης. Καλούμε τη Ν.Δ. να κάνει το ίδιο. Ο πολιτικός κόσμος το χρειάζεται. Η χώρα και οι πολίτες το έχουν επιτακτική ανάγκη».

Υπενθύμισε τη δήλωση του κ. Γ.Α. Παπανδρέου, από το βήμα της Βουλής, για ανάληψη πρωτοβουλιών κάθαρσης, «ακόμη κι αν χρειαστεί να ματώσουμε», επανέλαβε τις προτάσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, για την επιβολή διαφάνειας στο δημόσιο βίο, αλλά και τη χρηματοδότηση των κομμάτων και των πολιτικών, για να αποκατασταθούν οι σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτικής και πολιτών, και επεσήμανε την κατάθεση τριών προτάσεων του ΠΑΣΟΚ για να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο Siemens, οι οποίες απορρίφθηκαν από την κυβερνώσα πλειοψηφία «και ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, αποφάσισε να κλείσει ακόμη και τη Βουλή».

Η κ. Καρακλιούμη τόνισε πως «οι εξελίξεις, σήμερα, επιβεβαιώνουν με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο τους ισχυρισμούς του ΠΑΣΟΚ. Η ηγεσία της Ν.Δ., όχι μόνον ήθελε να κρατά σε ομηρία το σύνολο του πολιτικού συστήματος, αλλά είχε και τους λόγους της που επέλεξε την παραγραφή και τη συγκάλυψη των δικών της ευθυνών.

Σήμερα, όμηρος των εξελίξεων, λόγω των επιλογών της ηγεσίας της, είναι η ίδια η Ν.Δ. Η ηγεσία της και ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, προσωπικά, είναι βαρύτατα εκτεθειμένοι».

Αντώναρος: Το άσπρο μαύρο

Αργά το βράδυ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι «επιχειρεί για μια ακόμη φορά να κάνει το άσπρο μαύρο" και επιδιώκοντας να "φρεσκάρει την μνήμη του», σημείωσε:

«Το ΠΑΣΟΚ επιλέγει να λησμονεί ότι το μόνο πολιτικό πρόσωπο που αποδεδειγμένα - με δική του ομολογία - πήρε χρήματα από τη Ζήμενς είναι δικό τους κορυφαίο στέλεχος. Επιλέγει να λησμονεί ότι έχει πει ΟΧΙ σε όλες τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για διαφάνεια στον δημόσιο βίο».

Ακόμη, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ, ότι στρουθοκαμηλίζει, λέει μισές αλήθειες, έχει επιλεκτική μνήμη και κατέληξε: «Είμαστε αμετακίνητοι στη θέση "φως σε όλα"».

Ερωτήματα Ρόβλια προς την κυβέρνηση

Βολές για μεθοδευμένη απόδραση

Υπαινιγμούς για μεθοδευμένη απόδραση του κ. Μ. Χριστοφοράκου, ώστε να συγκαλυφθούν όσα συνέβησαν την περίοδο 2004-2007, άφησε ο βουλευτής και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Ντίνος Ρόβλιας, εγείροντας παράλληλα και ερωτήματα προς την κυβέρνηση.

Ο κ. Ρόβλιας σχολιάζοντας την ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης για την απόφαση του Εφετείου Μονάχου περί παράδοσης του κ. Χριστοφοράκου στην Ελλάδα, σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να ενημερώσει άμεσα τον Ελληνικό λαό για τα εξής:

- Είναι αλήθεια ότι, πλέον, η παράδοση του κ. Χριστοφοράκου δεν επιτρέπει τη συναφή διερεύνηση του σκανδάλου της Siemens από την Ελληνική Δικαιοσύνη, παρά μόνο για περίοδο ολίγων μηνών του 2003, ουδόλως δε για την περίοδο 2004 - 2007;

- Είναι αλήθεια ότι η δυνατότητα που παρασχέθηκε στον κ. Χριστοφοράκο να «αποδράσει», σε συνδυασμό με τη μη διερεύνηση της περιόδου 2004 - 2007 από την Ελληνική Δικαιοσύνη, οδήγησε στις σημερινές εξελίξεις και στην ουσιαστική συγκάλυψη για την περίοδο 2004-2007;

Κατά τον κ. Ρόβλια, «όσα ισχυρίζεται η Ν.Δ. περί μη εμπλοκής της στο σκάνδαλο της Siemens διαψεύδονται από τα γεγονότα. Γι' αυτό άλλωστε αρνήθηκαν τρεις φορές τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή. Για να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια που την αφορά».

Αντέδρασαν στις αναφορές

Η κοινολόγηση των ονομάτων, τα οποία έχει αναφέρει ο κ. Μ. Χριστοφοράκος στα απολογητικά υπομνήματά του προς τη γερμανική δικαιοσύνη, προκάλεσαν την αντίδραση της Ν.Δ.-ο Γιάννης Βαρθολομαίος είναι νεκρός-και του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Γείτονα.

Από την Ν.Δ. επαναλήφθηκε ότι «δεν έχει πάρει χρήματα από τη Siemens».

Στην ολιγόλογη ανακοίνωση της Ρηγίλλης, σημειώνεται πως: «Κάθε άλλη αναφορά, από οποιονδήποτε και αν προέρχεται, είναι ψευδής και ανυπόστατη. Όπως είναι, άλλωστε, γνωστό η διαχείριση των οικονομικών της Ν.Δ. γίνεται με πλήρη διαφάνεια και με χρήση διπλογραφικού λογιστικού συστήματος, το οποίο μόνη και πρώτη εφάρμοσε από το 1995».

Ανυπόστατα

Ο κ. Κώστας Γείτονας-το επίμαχο διάστημα ήταν Α! Αντιπρόεδρος της Βουλής και υπεύθυνος οικονομικών του ΠΑΣΟΚ-όταν πληροφορήθηκε ότι ο κ. Μ. Χριστοφοράκος στην απολογία του εμπλέκει τον ίδιο και το ΠΑΣΟΚ σε χρηματοδοτήσεις από τη Siemens, δήλωσε:

«Τα όσα πληροφορούμαι μέσω δημοσιογραφικών ερωτήσεων και με τα οποία επιχειρείται να συνδέσουν εμένα προσωπικά με συμφωνίες και χρηματοδοτήσεις του ΠΑΣΟΚ από τη Siemens, είναι παντελώς ανυπόστατα. Είναι αποκυήματα φαντασίας».

Ο κ. Γείτονας σημείωσε πως όλες αυτές οι αναφορές «δεν ισχύουν και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, για όλη την περίοδο κατά την οποία ήμουν υπεύθυνος του τομέα Οικονομικών του Κινήματος. Παραμένω σταθερός στη θέση μου, θέση του ΠΑΣΟΚ, να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση».

Πυρά από ΚΚΕ ΣΥΝ ΛΑΟΣ

Με βολές κατά των δύο κομμάτων-Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ-αντέδρασαν τα άλλα κόμματα της ήσσονος αντιπολιτεύσεως, καθώς θεωρούν ότι το σκάνδαλο Siemens είναι «σκάνδαλο του δικομματισμού».

Το ΚΚΕ, περιορίσθηκε να ανακοινώσει: «Καμία σημασία σε όσα λένε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ για το σκάνδαλο SIEMENS. Πρόκειται για κακή παράσταση συνενόχων με στόχο τη συγκάλυψη και τον αποπροσανατολισμό».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ. Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως «τα δύο κόμματα της παραγραφής και των μαύρων ταμείων της Siemens τσακώνονται για το ποιος τα πήρε πρώτος και ποιος πήρε τα περισσότερα.

Την ίδια στιγμή αλληλοκατηγορούνται με γενικόλογες κατηγορίες για να θολώσουν τα νερά. Ο κόσμος οφείλει να γνωρίζει, όμως, ποιοι τα πήραν και πώς τα πήραν, γιατί είναι οι ίδιοι που σε λίγους μήνες θα μας ζητήσουν την ψήφο μας».

Τέλος, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης, υποστήριξε πως «Ο κ. Καραμανλής είναι αδύναμος και ως εκ τούτου άτολμος να ξεκαθαρίσει την υπόθεση Siemens» και πρόσθεσε: «Η Ν.Δ. είναι βουτηγμένη μέχρι τον λαιμό στις μίζες. Οι καθαροί βουλευτές πρέπει να γνωρίζουν ότι με την ανοχή τους συγκαλύπτουν την ενοχή των άλλων».

Πηγή:

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/08/13/1701768.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: