Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2009

«Βάφτισαν» τουρκική θαλάσσια περιοχή νότια του Καστελλόριζου οι Ισραηλινοί

Διάβημα της Αθήνας στο Ισραήλ


Πρόκληση απο Ισραηλινούς και Τούρκους στο Αιγαίο
Ως «τουρκική περιοχή έρευνας και διάσωσης» εμφανίζει το Ισραηλινό υπουργείο Άμυνας περιοχή, νοτίως του Καστελορίζου και εντός του FIR Αθηνών, στην οποία η Τουρκία είχε ζητήσει και είχε λάβει άδεια απο τις αρμόδιες ελληνικές αρχές για την διεξαγωγή άσκησης έρευνας και διάσωσης με την συμμετοχή μέσων από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

Η Ελλάδα έκανε την Κυριακή διάβημα στο Ισραήλ για την αναφορά αυτή στην επίσημη ιστοσελίδα του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας και δεν έδωσε άδεια στον Ελληνα ακόλουθο Αμυνας στην Άγκυρα να ανταποκριθεί στην πρόσκληση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων να παρακολουθήσει, όπως και άλλοι ακόλουθοι, την άσκηση.

Η άσκηση που φέρει την κωδική ονομασία « Έμπιστη Γοργόνα » έχει ξεκινήσει απο τις 17 Αυγούστου αλλά η κύρια φάση της ξεκινάει σήμερα.

Οι ΗΠΑ συμμετέχουν μόνο με ένα αντιτορπιλικό, ενώ οι Ισραηλινοί συμμετέχουν με μια κορβέτα και μια τορπιλάκατο.

Η Τουρκία συμμετέχει με 5 πλοία και αριθμό ελικοπτέρων.

Με βάση τους διεθνείς κανόνες η Ελλάδα έχει την αρμοδιότητα για έρευνα και διάσωση, καθώς και συντονισμό, σε περίπτωση ατυχήματος σε όλο το χώρο εντός του FIR Αθηνών.

Γύρω στις 5 και μισή το απόγευμα, σήμερα, το Ισραηλινό υπουργείο Άμυνας διόρθωσε την ανακοίνωση που είχε αναρτήσει στην ιστοσελίδα του και απάλειψε την ένδειξη «τουρκική περιοχή», μιλώντας για περιοχή στην Ανατολική Μεσόγειο.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4532129&ct=1

Δεν υπάρχουν σχόλια: