Τετάρτη, 5 Αυγούστου 2009

ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΧΩΡΙΣ "ΠΟΘΕΝ"Πριν μερικές μέρες αναρτήσαμε ένα χρονογράφημα του κ. Πασαλάρη για το ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ και τους παλαιούς πολιτικούς που πέθαιναν στην ψάθα. Σήμερα επανερχόμαστε δημοσιεύοντας ένα χρονογράφημα του κ. Ν. Χατζηνικολάου από την Realnews που ασχολείται με το ίδιο θέμα. Τα σχόλια δικά σας.

Η αντικειμενική αξία της πλούσιας συζύγου

Η θλιβερη παρωδια ελέγχου των εισοδημάτων και των περιουσιακών στοιχείων βουλευτών και υπουργών, με την ψευδεπίγραφη μέθοδο του «πόθεν έσχες», οδήγησε φέτος για άλλη μια φορά τους πολίτες σε εξόχως απαξιωτικά σχόλια για τους πολιτικούς και την πολιτική. Σχόλια πικρόχολα, ειρωνικά, πιθανόν ισοπεδωτικά, αλλά πάντως δικαιολογημένα. Ποια εμπιστοσύνη, άλλωστε, να δείξουν οι απλοί πολίτες στους πολιτικούς, όταν ο ίδιος ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής παραδέχεται σε ανακοίνωσή του «δυσχέρειες εφαρμογής» του νόμου που προβλέπει τον αυστηρό έλεγχο και του πόθεν και του έσχες βουλευτών και υπουργών; Λέει η σχετική διάταξη: Απαιτείται «η διακρίβωση για το αν η απόκτηση νέων περιουσιακών στοιχείων ή η επαύξηση υφισταμένων δικαιολογείται από το ύψος των πάσης φύσεως εσόδων, σε συνδυασμό με τις δαπάνες διαβίωσης των υπόχρεων σε δήλωση προσώπων». Αυτή η διάταξη, λοιπόν, που αποτελεί τον ορισμό του «πόθεν έσχες», δεν εφαρμόζεται. Ποτέ δεν εφαρμόσθηκε. Από φέτος, όμως, αυτό γίνεται και με τη... σφραγίδα της επίσημης παραδοχής του «εγκλήματος» από την ίδια την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η οποία ανακοίνωσε ότι «ελλείψει σχετικών ενδείξεων και καταγγελιών, κατέληξε να θέσει τις δηλώσεις στο αρχείο». «Επιφυλάσσεται απλώς -λέει- του δικαιώματός της προς επανέλεγχο των δηλώσεων, αν και όταν τούτο ήθελε τυχόν καταστεί αναγκαίο». Οπερ μεθερμηνεύεται στην τρέχουσα ελληνική: Φέξε μου και γλίστρησα! Ή αν προτιμάτε... «ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ»!

Μια απλΗ αναγνωσΗ των δηλώσεων «πόθεν έσχες» των πολιτικών μάς οδηγεί αυτόματα στο συμπέρασμα ότι πρόκειται μόνο για... έσχες και καθόλου για... πόθεν. Η συμπλήρωσή τους γίνεται με τρόπο τυπικό και νομιμοφανή, αλλά όχι και ουσιαστικό. Η προέλευση των εισοδημάτων και ο τρόπος κτήσης των περιουσιακών στοιχείων δεν δικαιολογούνται. Και βέβαια, είναι πλέον κοινό μυστικό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ότι το «μαύρο» πολιτικό χρήμα κρύβεται πολύ συχνά πίσω από αγορές ακινήτων στην «αντικειμενική αξία», η οποία και δηλώνεται ως τελική τιμή αγοράς τους. Αν κανείς εντρυφήσει στις δηλώσεις βουλευτών και υπουργών, αναρωτιέται για πολλούς γιατί δεν έγιναν... μεσίτες! Αγοράζουν πάμφθηνα!!! Μυρίζονται τις ευκαιρίες από μακριά!!! Και βέβαια, η συντριπτική πλειονότητα των πλούσιων πολιτικών εμφανίζεται «προικοδοτούμενη» από τη μεγάλη περιουσία ή από τα υψηλά εισοδήματα της «χρυσής» συζύγου, που συνήθως γίνονται ακόμη υψηλότερα έπειτα από μια υπουργοποίηση, αλλά και από την πατρική κληρονομιά, που χρόνο με τον χρόνο... αβγατίζει! Και όλα αυτά με βάση τις επίσημες και ανέλεγκτες δηλώσεις τους και τη διαχρονική σύγκρισή τους. Αν κάποιος αρχίσει να ψάχνει... offshore, αφήστε το καλύτερα!

Και βεβαια, είναι λεπτομέρεια μπροστά σε όσα προαναφέρθηκαν το γεγονός πως, αν και το 2007 ήταν εκλογική χρονιά, τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία των περισσότερων βουλευτών μας όχι μόνο δεν μειώθηκαν λόγω των προεκλογικών τους δαπανών, αλλά αντιθέτως αυξήθηκαν! Θαύμα! Θαύμα! Και το χειρότερο; Οι φτωχοί βουλευτές, οι αγωνιστές των κομμάτων που εργάζονται για τις ιδέες και όχι για την τσέπη τους, έφθασαν να θεωρούνται από ορισμένους συναδέλφους τους... γραφικοί!

Ειναι προφανες ότι η πολιτική μας ζωή νοσεί βαρύτατα από τον ιό της αδιαφάνειας. Και είναι επίσης προφανές ότι το «μαύρο» πολιτικό χρήμα έχει διαβρώσει σχεδόν τα πάντα, με αποτέλεσμα τα κέντρα των αποφάσεων να έχουν ήδη σε μεγάλο βαθμό μεταφερθεί από το Κοινοβούλιο και τα κόμματα στα στρατηγεία μεγάλων επιχειρηματικών και μιντιακών ομίλων. Αν δεν υπάρξει αντίσταση, αν δεν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στην οργάνωση και τη λειτουργία της πολιτικής μας ζωής, οι επιπτώσεις θα φανούν σύντομα. Το σημερινό πολιτικό προσωπικό σε μεγάλο ποσοστό θα αποστρατευθεί οριστικά. Οι πολίτες θέλουν έντιμους πολιτικούς, αφοσιωμένους στην πατρίδα. Και όχι πιόνια πλουσίων και ισχυρών επιχειρηματιών, αφιονισμένα για χρήμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: