Παρασκευή, 7 Αυγούστου 2009

ΚΥΠΡΟΣ : «Έγιναν σημαντικά πράγματα»

Ταλάτ και Ντάουνερ συμφωνούν για τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δηλώνει ότι ανέμενε μεγαλύτερη πρόοδο, αλλά παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξος.

ΚΑΤΟΧΙΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ
Ο κόσμος ενδιαφέρεται περισσότερο για το περιουσιακό

Ενώ ο Πρόεδρος Χριστόφιας αρκείται σε επανάληψη των γνωστών, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, μόλις περάσει στο κατώφλι των κατεχομένων, αποκαλύπτει πολλά για τα συμβαίνοντα στις απευθείας συνομιλίες. Μετά τη δήλωσή του ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει αποδεχθεί υπό όρους τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων τέλος του χρόνου, χθες, μετά την ολοκλήρωση της 40ής και τελευταίας συνάντησης του πρώτου γύρου, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης έγιναν "σημαντικά πράγματα", κατά την έκφρασή του. Για πρώτη φορά, στις διαπραγματεύσεις, είπε, ετοιμάζονται κοινά έγγραφα και πρόσθεσε ότι αυτό μπορεί να μη σημαίνει πολλά πράγματα για το παρόν στάδιο, αλλά θα είναι σημαντικά στη διαδικασία του πάρε δώσε. Οποιαδήποτε επιτυχία θα οφείλεται σε αυτά τα έγγραφα, υπογράμμισε. Ωστόσο, υπενθύμισε ότι δεν θα συμφωνηθεί τίποτε, αν δεν συμφωνηθούν όλα.

Ο κατοχικός ηγέτης δήλωσε ότι στόχος είναι η γρήγορη ολοκλήρωση του δευτέρου γύρου των συνομιλιών, και ανέφερε ότι χθες ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος με τη συζήτηση του θέματος της υπηκοότητας, των αλλοδαπών, της μετανάστευσης και του ασύλου. Πρόσθεσε ότι ο δεύτερος γύρος ξεκινά στις 3 Σεπτεμβρίου, με τη συζήτηση του θέματος της εκτελεστικής εξουσίας. Έχει καθοριστεί το πρόγραμμα των συναντήσεων μέχρι τον Οκτώβριο και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντώνται μια φορά την εβδομάδα.

Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσον η πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς για τη μεθοδολογία του δευτέρου γύρου έγινε αποδεκτή, ο Ταλάτ απάντησε ότι εμμέσως η απάντηση είναι θετική, αφού θα συζητηθούν τα θέματα της εκτελεστικής εξουσίας και το περιουσιακό. Σημείωσε ότι οι σύμβουλοι των δύο ηγετών θα συνεχίσουν να συναντώνται και να διαπραγματεύονται, αφού ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί γρήγορα ο δεύτερος γύρος. Προσπάθεια, τόνισε, είναι να αυξηθούν τα θέματα στα οποία υπάρχει σύγκλιση και να υπάρξει συμφωνία σε όλα τα θέματα, καθώς και να υπάρξει συναίνεση μέσω επίδειξης αμοιβαίας ευελιξίας.

Ο Ταλάτ χαρακτήρισε το περιουσιακό ως το πιο κρίσιμο ζήτημα του δευτέρου γύρου, "γιατί αφορά περισσότερο τον κόσμο σε σχέση με τα άλλα θέματα που είναι πιο θεωρητικά". Ο ίδιος, ωστόσο, δήλωσε ότι θεωρεί πιο σημαντικό το ζήτημα της διακυβέρνησης και της κατανομής εξουσίας. Είπε, επίσης, ότι σε συναντήσεις που έχει με τον κόσμο, τους ενημερώνει λιγότερο για το περιουσιακό, γιατί υπάρχει λιγότερη πρόοδος στο ζήτημα, παρόλο που ο κόσμος ρωτά κυρίως για το περιουσιακό.

Ο κατοχικός ηγέτης διαφώνησε με τη δήλωση του Αλεξάντερ Ντάουνερ ότι η επιβολή χρονοδιαγράμματος μπορεί να βλάψει τη διαδικασία και υποστήριξε ότι ο Ντάουνερ έκαμε τη δήλωση αυτή για να μην προκαλέσει την οργή της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία θεωρεί ευαίσθητο το ζήτημα. Παράλληλα επανέλαβε τις ανησυχίες του για το ενδεχόμενο, η όλη διαδικασία να μην έχει αποτέλεσματα, λόγω της ανυπαρξίας χρονοδιάγραμματος. Διευκρίνισε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν επιμένει σε αυστηρό χρονοδιάγραμμα, αλλά πιστεύει ότι η ύπαρξη ενός προγράμματος θα ήταν χρήσιμη.


Περισσότερες συγκλίσεις στον δεύτερο γύρο


Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε, μετά τις συνομιλίες, ότι στον δεύτερο γύρο θα γίνει προσπάθεια να επιτευχθούν περισσότερες συγκλίσεις. Τόνισε ότι ο ίδιος περίμενε να επιτευχθεί περισσότερη πρόοδος στον πρώτο γύρο, "όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έγινε πρόοδος. Έχει συμπληρωθεί ένας κύκλος διαπραγματεύσεων και με συγκλίσεις και με αποκλίσεις", είπε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι ο δεύτερος γύρος θα ξεκινήσει με το θέμα της διακυβέρνησης και ειδικότερα της εκτελεστικής εξουσίας και ακολούθως θα συνεχίσουν με το περιουσιακό. Θα εξετάζουν ένα ένα τα θέματα, θα ξεχωρίζουν όσα είναι κοντά σε συμφωνία και αυτά θα τα αναλαμβάνουν οι κ.κ. Ιακώβου και Ναμί.

Κάνοντας απολογισμό του πρώτου γύρου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι υπάρχουν ζητήματα αρχής στα οποία επετεύχθη συμφωνία, υπάρχουν όμως και άλλα στα οποία ανέμενε να προχωρούσαν με μεγαλύτερη ταχύτητα και να υπήρχε μεγαλύτερη αλληλοκατανόηση.
Σε ερώτηση εάν τα Ηνωμένα Έθνη θα έχουν διαφορετικό ρόλο στον δεύτερο γύρο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε αρνητικά. Σε παρατήρηση αν υπάρχει αισιοδοξία, δήλωσε: "Εάν είμαστε απαισιόδοξοι, να πάμε σπίτι μας. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι και θέλω να πιστεύω ότι στην πορεία θα γίνουμε ακόμα περισσότερο αισιόδοξοι για να καταλήξουμε να πετύχουμε στο στόχο που από κοινού με τον κ. Ταλάτ επιδιώκουμε. Τονίζουμε ότι θέλουμε και οι δύο κοινότητες λύση στο Κυπριακό και οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θέλουν λύση στο Κυπριακό και αυτό θα το κάνουμε πραγματικότητα".

Σε ερώτηση για το χθεσινό δοκιμαστικό δρομολόγιο από το Λιμνίτη προς το Γενικό Νοσοκομείο και από τα κατεχόμενα προς τα Κόκκινα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι τη Δευτέρα οι κ.κ. Ιακώβου και Ναμί θα πάνε επί τόπου να κάμουν το δρομολόγιο, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα προχωρήσει σύντομα το θέμα της διάνοιξης του οδοφράγματος.


«Σημαντική πρόοδος»


Σε δήλωσή του ο Αλεξάντερ Ντάουνερ υποστήριξε ότι "υπήρξε σημαντική πρόοδος σε αυτές τις διαπραγματεύσεις". Ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες είναι ευχαριστημένοι από την πρώτη ανάγνωση και είπε ότι χθες οι ηγέτες είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση μιάμισης ώρας και στη συνέχεια για άλλη μισή ώρα συνομιλίες με τις αντιπροσωπίες τους και ολοκλήρωσαν τη συζήτηση του κεφαλαίου για θέματα υπηκοότητας, ασύλου και μετανάστευσης και αλλοδαπών.

http://www.sigmalive.com/simerini/politics/180438

Δεν υπάρχουν σχόλια: