Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2009

Ρωσική επέλαση στα κατεχόμενα

Αγοράζουν γη και στήνουν επιχειρήσεις

Η στροφή των Ρώσων σε επενδύσεις στα κατεχόμενα άρχισε να γίνεται εντονότερη μετά την επίσκεψη Πούτιν στην Άγκυρα.

ΞΕΠΛΥΜΑ-ΠΑΡΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ελκύουν επιχειρηματίες που αποζητούν γρήγορο κέρδος

Oι Ρώσοι άρχισαν να καταφθάνουν στην κατεχόμενη Κύπρο, όπου αγοράζουν ακίνητα, επενδύουν σε τουρκοκυπριακές επιχειρήσεις και κάνουν μπίζνες με το κατοχικό καθεστώς. Η έλευση Ρώσων επιχειρηματιών στα κατεχόμενα προκάλεσε ανησυχία στη Λευκωσία αφού η κυπριακή Κυβέρνηση έκανε το τελευταίο διάστημα ό,τι μπορούσε για να προσελκύσει Ρώσους μεγιστάνες. Είχε φθάσει στο σημείο μάλιστα να τους χορηγεί και την κυπριακή υπηκοότητα (που είναι υπηκοότητα χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης), με την προϋπόθεση να επενδύσουν στην Κύπρο ή να καταθέσουν τα δολάριά τους σε κυπριακές τράπεζες. Τώρα όμως πολλοί Ρώσοι κροίσοι στρέφονται σε επενδύσεις στην κατεχόμενη Κύπρο, όπου οργιάζουν το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, η φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο, η παραοικονομία και οι επιχειρήσεις-«μαϊμούδες», προσδοκώντας γρήγορα κέρδη επειδή οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι ανύπαρκτοι.

Αγορά ακινήτων

Το περίεργο στη ρωσική οικονομική επέλαση στα κατεχόμενα είναι ότι εντάθηκε μετά την επίσκεψη του Ρώσου πρωθυπουργού κ. Βλαντίμιρ Πούτιν στην Άγκυρα και οι Ρώσοι άρχισαν να αγοράζουν ακίνητα τα οποία πλέον δεν ενδιαφέρουν τους Βρετανούς, αφού στην πλειονότητά τους ανήκουν σε Ελληνοκυπρίους, που αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν λόγω της τουρκικής κατοχής. Το κενό δηλαδή που άφησαν στα κατεχόμενα οι Βρετανοί αγοραστές και τα βρετανικά γραφεία real estate έρχονται τώρα να καλύψουν Ρώσοι επενδυτές. Τον περασμένο Ιούλιο τα κατεχόμενα ξενοδοχεία στην κατεχόμενη Κύπρο είχαν πληρότητα σε μεγάλο ποσοστό από Ρώσους.

Δεν ενδιαφέρονται πια οι Βρετανοί

Σε δηλώσεις του στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» ο πρόεδρος της τουρκοκυπριακής ένωσης κτηματομεσιτών Χασάν Σουγκούρ βεβαιώνει ότι οι Βρετανοί επενδυτές, μετά τις εξελίξεις στην υπόθεση Όραμς και τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών δικαστηρίων για τις ελληνοκυπριακές περιουσίες, έχουν μειωθεί σημαντικά, αλλά -όπως ο ίδιος αποκάλυψε- το ενδιαφέρον των Ρώσων επενδυτών το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί κατακόρυφα (50%).
Οι επενδύσεις real estate στα κατεχόμενα έχουν μεγάλο ρίσκο. Πρώτα απ΄ όλα οι ξένοι επενδυτές ρισκάρουν αγοράζοντας ακίνητα των οποίων δεν γνωρίζουν το πραγματικό ιδιοκτησιακό καθεστώς, υπογράφοντας απλώς τα σχετικά «συμβόλαια» με τα διάφορα αυθαίρετα κτηματομεσιτικά γραφεία των Τουρκοκυπρίων (φυτρώνουν τελευταίως σαν μανιτάρια σε κάθε περιοχή των κατεχομένων, προσφάτως μάλιστα έκαναν την εμφάνισή τους και στη... Μόσχα).

Με μια υπογραφή και μια προκαταβολή σε Τουρκοκύπριο υπάλληλο τέτοιου γραφείου νομίζουν ότι έχουν αποκτήσει και την κυριότητα των ακινήτων. Δεύτερον, καραδοκεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο οποίο προσφεύγουν κατά κύματα οι Ελληνοκύπριοι πραγματικοί ιδιοκτήτες των ακινήτων, ζητώντας πίσω την περιουσία τους. Ώς τώρα το πέτυχαν με την υπόθεση Όραμς, μια δικαστική απόφαση, την οποία μάλλον φαίνεται να αγνοούν οι επίδοξοι Ρώσοι επενδυτές.

(Aπό την αθηναϊκή εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής»)

Πηγή:

http://www.sigmalive.com/simerini/business/185343

Δεν υπάρχουν σχόλια: