Κυριακή, 2 Αυγούστου 2009

Σενάρια πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο


Το Μαξίμου δεν αποκλείει ακόμη και το ενδεχόμενο του Σεπτεμβρίου

Της Ελλης Τριανταφύλλου

Πολιτικό σχεδιασμό ο οποίος δημιουργεί συνθήκες για εκλογικό αιφνιδιασμό το φθινόπωρο, αν το επιλέξει ο πρωθυπουργός, έχει εκπονήσει το κυβερνητικό επιτελείο. Παρότι οι περισσότεροι υπουργοί εισηγούνται στον κ. Καραμανλή να μην ανακόψει την κυβερνητικη πορεία και να αναμένει έως τις αρχές του νέου χρόνου, οπότε το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να ξεκαθαρίσει οριστικά αν θα ψηφίσει ή όχι την επανεκλογή Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας, έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο, στο οποίο η παράμετρος των πρόωρων εκλογών ακόμη και τον Σεπτέμβριο, αντιμετωπίζεται ως πολύ πιθανή.

Το σχέδιο αυτό οριστικοποιήθηκε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, οπότε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» πραγματοποιήθηκε κλειστή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί, διατυπώθηκε η εκτίμηση ότι οι συνθήκες που εσχάτως διαμορφώνονται κυρίως μετά τις αντιδράσεις που εγείρει η εμμονή του ΠΑΣΟΚ στη διενέργεια εκλογών με αφορμή την προεδρική εκλογή, διευκολύνουν έναν εκλογικο αιφνιδιασμό. Και αυτό, όπως ειπώθηκε, γιατί «νομιμοποιείται» πλέον ο πρωθυπουργός να προκηρύξει εκλογές, προκειμένου να μην συρθει η χώρα σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο με δραματικές συνέπειες για την οικονομία σε περίοδο κρίσης – επιδίωξη που θα χρεώσει στο ΠΑΣΟΚ.

Τα υπέρ

Το βασικό επιχείρημα υπέρ της πρόωρης προσφυγής είναι η δύσκολη κατάσταση της οικονομίας και τα νέα μέτρα που θεωρείται βέβαιο ότι θα πρέπει να ληφθούν το αργότερο τον Οκτώβριο, αλλά και η εξαιρετικά εύθραυστη εσωτερική ισορροπία στη Ν.Δ. Προκειμένου να διαμορφώσει το κυβερνών κόμμα ένα πιο... φιλικό εκλογικό περιβάλλον μέχρι το φθινόπωρο επιστρατεύτηκε για πολλοστή φορά ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος πύκνωσε σημαντικά τις παρουσίες του (αιφνιδιαστικές επισκέψεις σε υπουργεία, Πυροσβεστική, ΚΕΠ κ.ά.), ενώ ετέθη επικεφαλής του κυβερνητικού σχεδιασμού για την προετοιμασία της χώρας εν αναμονή πιθανής πανδημίας από τη νέα γρίπη. Στην ίδια λογική επισπεύθηκε η ανακοίνωση πρωτοβουλιών και μέτρων που εκτιμάται ότι θα έχουν θετικό κοινωνικό αντίκτυπο, όπως τα επιδόματα για ενεργειακή αναβάθμιση παλαιών κτιρίων και κατοικιών, τα επιδόματα για τεχνολογικό εκσυγχρονισμό ελεύθερων επαγγελματιών κ.ά.

Στο κυβερνητικό επιτελείο καταγράφεται η εκτίμηση ότι αν το επόμενο διάστημα δεν συμβεί κάτι που θα ανατρέψει τις υπάρχουσες ισορροπίες, τότε η Νέα Δημοκρατία θα μπορέσει να διεκδικήσει με αξιώσεις ένα διαχειρίσιμο αποτέλεσμα τον Σεπτέμβριο. Μάλιστα, κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος εκ των σταθερών συνομιλητών του πρωθυπουργού δίνει 60% πιθανότητες να στηθούν οι κάλπες τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο και μόλις 40% να μην γίνουν εκλογές. Μεταξύ εκείνων που υποστηρίζουν τις πρόωρες εκλογές φέρονται να είναι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Γιάννης Λούλης.

Πρώτος στη λίστα των υπουργών που διαφωνούν με το σενάριο των εκλογών το φθινόπωρο είναι ο υπουργός Υγείας, Δημ. Αβραμόπουλος. Εχοντας στο συρτάρι του τις προβλέψεις και τους υπολογισμούς των ειδικών για την εξέλιξη της νέας γρίπης, ο κ. Αβραμόπουλος θεωρεί ότι θα είναι λάθος για τη Ν.Δ. να στήσει κάλπες μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα κοινωνικής ανησυχίας, πιθανότατα και αναταραχής. «Θα κινδυνεύσουμε να χαρακτηριστούμε ανεύθυνοι», λέει σε συνομιλητές του ο υπουργός, ο οποίος μάλιστα πιστεύει ότι η διαχείριση της συγκεκριμένης υπόθεσης είναι δυνατό να ενισχύσει την εικόνα της κυβέρνησης και να ενισχύσει την προεκλογική φαρέτρα της Ν.Δ. τον Μάρτιο.

Ανάλογες εκτιμήσεις γίνονται και από άλλους υπουργούς, όπως η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, οι κ. Πρ. Παυλόπουλος, Βαγγ. Μεϊμαράκης, Αρης Σπηλιωτόπουλος, Κ. Χατζηδάκης κ.ά., οι οποίοι θεωρούν ότι ακόμη και τα νέα οικονομικά μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν το φθινόπωρο δεν θα είναι πολιτικώς αβάσταχτα για τη Ν.Δ., διότι οι πολίτες έχουν αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και το μόνο που απαιτούν από την κυβέρνηση είναι σοβαρότητα, αποτελεσματικότητα και κοινωνική δικαιοσύνη. Μάλιστα, υπάρχουν και κάποιοι ακόμη πιο... προωθημένοι, όπως ο υπουργός Τουριστικής Αναπτυξης Κ. Μαρκόπουλος, οι οποίοι όχι μόνο πιστεύουν ότι μπορεί να ανατραπεί η σημερινή κατάσταση, αλλά θεωρούν ότι είναι δυνατό να περάσει η Ν.Δ. και τον κάβο του Μαρτίου, αν στριμώξει πολιτικά το ΠΑΣΟΚ. Την εκτίμηση ότι υπό προϋπόθεσεις δεν αποκλείεται να μεταβάλει στάση ο Γ. Παπανδρέου έως τις αρχές του νεου χρόνου συμμερίζονται και άλλα κυβερνητικά στελέχη, αν και αναγνωρίζουν ότι δεν είναι αυτή η πιθανότερη εκδοχή.

Κατά των εκλογών τάσσεται, όπως είναι αναμενομενο, και το σύνολο των βουλευτών της Ν.Δ., που δεν κατανοούν, όπως λένε, γιατί θα πρέπει να παραδώσει το κόμμα τους την εξουσία αμαχητί. Ορισμένοι, μάλιστα, συνδέουν την αντίρρησή τους για τις πρόωρες εκλογές και με τις μετέπειτα εσωτερικές εξελίξεις στο κόμμα, καθώς όπως λένε, άλλο είναι μία πιθανή ήττα μετά από πρόωρη προσφυγή με ευθύνη της Ν.Δ. και άλλο με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ.

Το εσωτερικό μέτωπο

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός ποντάρει στο μεταρρυθμιστικό του προφίλ και στη φιλοτέχνηση της εικόνας του ηγέτη που διαθέτει την πολιτική βούληση να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της μελλοντικής πορείας της χώρας και πιστεύει ότι παρά τις δυσκολίες, ακόμη και η κατάσταση της οικονομίας είναι διαχειρίσιμη. Λιγότερο διαχειρίσιμη, φαντάζει για πολλούς η διατήρηση εσωτερικής ηρεμίας στη Ν.Δ., καθώς πολλοί βουλευτές, οι οποίοι πιθανολογούν ότι μετά από ενδεχομενη ήττα δεν θα είναι στη νέα Βουλή, ετοιμάζονται να κάνουν ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους. Στο κυβερνητικό επιτελείο, μάλιστα, υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα και εν όψει της έναρξης του τρίτου θερινού Τμήματος στο οποίο μετέχουν βουλευτές που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχουν απασχολήσει αρνητικά την επικαιρότητα, με πρώτον τον Αρ. Παυλίδη. Η παράμετρος αυτή συνδέεται με την αναζωπύρωση του σεναρίου των πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο από ορισμένους που εκλαμβάνουν τον σχετικό θόρυβο ως προσπάθεια του κυβερνητικού επιτελείου να... σφίξει προκαταβολικα τα λουριά.

Από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

2.8.2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: