Πέμπτη, 6 Αυγούστου 2009

Ο αθηναϊκός τουρισμός σε απόγνωση

Πριν από μερικές δεκαετίες, η Αθήνα ενέπνεε ποιητές και μουσικούς, που υμνούσαν τις ομορφιές της. Από τον Κωστή Παλαμά, ο οποίος στο ποίημά του «Η φλογέρα του Βασιλιά» χαρακτήρισε την Αθήνα ως «διαμαντόπετρα στης γης το δαχτυλίδι», ως τη Σοφία Βέμπο που «διαλαλούσε» το «Λόντρα, Παρίσι, Νιου Γιορκ, Βουδαπέστη και Βιέννη, μπρος στην Αθήνα καμιά μα καμιά σας δεν βγαίνει»..

Τα χρόνια πέρασαν και η Αθήνα έπαψε να εμπνέει στίχους και τραγούδια (ίσως να έχουν περάσει 40 χρόνια, που δεν γράφτηκε ένα τραγούδι γι αυτήν...), φτάνοντας σε ένα ζοφερό σήμερα, όπου, κοντά στην αισθητική ασχήμια της πόλης, προστέθηκε το μείζον ζήτημα της ασφάλειας, αφού ολόκληρες γειτονιές, κυρίως γύρω από το κέντρο, μετατράπηκαν σε γκέτο, με τις κλοπές, τα ναρκωτικά και την πορνεία να κυριαρχούν, διώχνοντας τους επισκέπτες, Έλληνες και ξένους από την ευρύτερη περιοχή του κέντρου.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο, τα πράγματα έγιναν πιο βίαια, φέρνοντας σε απόγνωση τους ξενοδόχους, κατ’αρχήν του κέντρου, αλλά και ολόκληρης της Αττικής, αφού μια πιθανή αρνητική δημοσιότητα στο εξωτερικό θα έχει επιπτώσεις για το σύνολο του αθηναϊκού τουρισμού. Οι τσακωμοί των διαφόρων ''φυλών'', που έχουν συγκεντρωθεί στο κέντρο, η ...ελεύθερη χρήση ναρκωτικών σε όλη την περιοχή, η πορνεία και οι προστάτες τους, έχουν μετατρέψει την ευρύτερη περιοχή του ιστορικού κέντρου σε ...ναρκοπέδιο για κάθε επισκέπτη. Μέχρι πρόσφατα οι επισκέπτες και, κυρίως, οι ξένοι τουρίστες έπεφταν θύματα κλοπής, εσχάτως, όμως, η κατάσταση αγρίεψε και οι ξυλοδαρμοί και η κακοποίηση αποτελούν θέματα της ...ημερήσιας διάταξης. Σχεδόν καθημερινά, οι ξενοδόχοι του κέντρου ''υποδέχονται'' πλέον κάποιον ξένο πελάτη τους, που βγήκε τη βόλτα του, να επιστρέφει δαρμένος, και οργισμένος να παίρνει τη βαλίτσα του και να φεύγει.

Πριν από την τελευταία κυβερνητική απόφαση για το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) με επιστολή του στον πρωθυπουργό ζήτησε επειγόντως μια μόνιμη λύση στο πρόβλημα. Τόσο ο ΣΕΤΕ όσο και η Ένωση Ξενοδόχων Αθήνας-Αττικής, πάντως, απέφυγαν να οξύνουν τις αντιδράσεις τους, σκεπτόμενοι τις ''κορώνες'' περί ρατσισμού και φασισμού που πιθανότατα θα ακουστούν, ωστόσο, σε κατ' ιδίαν συζήτηση δεν κρύβουν το φόβο τους ότι το έλλειμμα ασφάλειας στο κέντρο μπορεί να βάλει λουκέτο στον αθηναϊκό τουρισμό.

Όπως λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθήνας κ.Γιάννης Ρέτσος, η ζώνη ''πυρός'' συνεχώς διευρύνεται. Ξεκίνησε από την περιοχή της Ομόνοιας και απλώνεται περιφερειακά, ενώ οι καταγγελίες τουριστών για κλοπές στους σταθμούς του μετρό και του ηλεκτρικού στις στάσεις από Ομόνοια μέχρι Ακρόπολη αυξάνονται διαρκώς.

Σημειώνεται ότι λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων και της αίγλης που θα πρόσφεραν στον αθηναϊκό τουρισμό σχεδόν όλα τα ξενοδοχεία της Αθήνας προχώρησαν σε σημαντικές επενδύσεις ανακαίνισης, ενώ στο κέντρο δημιουργήθηκαν αρκετά καινούρια, τύπου μπουτίκ, από επώνυμους μη τουριστικούς (έως τότε) επιχειρηματίες. Όλοι αυτοί βρίσκονται πλέον στην καρδιά του προβλήματος και βλέπουν την επένδυσή τους να πάει στράφι. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί ξενοδοχείο στο ιστορικό κέντρο, στις πλάκες εισόδου του οποίου οι έμποροι ναρκωτικών κρύβουν, από κάτω, τα σακουλάκια με τις δόσεις των ναρκομανών και εκεί τους στέλνουν να τα πάρουν...

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες, που έχει η Ένωση Ξενοδόχων, 6-7 ξενοδοχεία του κέντρου είναι έτοιμα να διακόψουν τη λειτουργία τους, εάν δεν δρομολογηθεί άμεσα λύση.

Τόσο ο κ.Ρέτσος όσο και ο γενικός γραμματέας της ΕΞΑ κ.Αλέξανδρος Βασιλικός δηλώνουν απερίφραστα ότι το ζήτημα της ασφάλειας του κέντρου απειλεί όχι μόνο το παρόν αλλά και το μέλλον των αθηναϊκών ξενοδοχείων. Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης φαντάζουν ελάχιστες μπροστά στην έξαρση της εγκληματικότητας και παραβατικότητας. Ήδη οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της Αθήνας ξεκίνησαν το πρώτο τετράμηνο του έτους με μειωμένες πληρότητες (-15,2%), μειωμένες τιμές (-8,8%) και περιορισμένα (-22,6%) έσοδα (στοιχεία Απριλίου 2009, πηγή: GBR Consulting).

«Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τον τουρισμό», επισημαίνει ο κ. Ρέτσος, «αλλά την κοινωνία ολόκληρη και το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του τόπου. Οι πολιτικές που θα ακολουθηθούν πρέπει να προκύψουν μέσα από συναινετικό διάλογο και να καλύπτουν όλες τις πτυχές του τεράστιου αυτού κοινωνικού προβλήματος».

πηγη:tourism and property

pediada.gr

1 σχόλιο:

Γιώργης Χολιαστός είπε...

Χαίρομαι που οι ξενοδόχοι υποφέρουν-αν πραγματικά υποφέρουν, γιατί νομίζω ότι και τώρα μας δουλεύουν.
Και χαίρομαι, γιατί έτσι παίρνω λίγη από την εκδίκηση που μόνος θα ήτανε αδύνατο να πάρω. Και απ' αυτή την πλευρά καλόδεχτη η κρίση Επειδή σ'όλη μου τη ζωή δεν τολμούσα ούτε να φανταστώ πως θα πάω σε ξενοδοχείο με τις ληστρικές τιμές που καθένα ζητούσε. Έτσι, είναι πολλά τα ταξείδια που δεν έκανα, οι φίλοι που δεν είδα, τα μέρη που δε γνώρισα, οι διακοπές (αλήθεια τι είναι "διακοπές";)-οι διακοπές που δεν πήγα.
Βέβαια είναι σίγουρο πως αν ζούσα για αιώνες, θα έπαιρνα πλήρη εκδίκηση και όχι μόνο από τους ξενοδόχους-δεν είναι μόνον αυτοί που μου πήραν τη ζωή.
Και λέω ότι θα έπαιρνα εκδίκηση από όλους, επειδή όλα στο τέλος εξισώνονται. Και η ισοηλεκτρική γραμμή δεν έχει χρεώστες και δανειστές.
Χαίρομαι εν πάσει περιπτώσει, και εύχομαι να φαληρίσουν όλα τα ξενοδοχεία της Ελλάδας.
Πιστέψτε με. Οι ετοιμοθάνατοι δε λένε ψέματα.
Γιώργης Χολιαστός