Τρίτη, 4 Αυγούστου 2009

ΚΡΑΤΟΣ ΑΛΛΑΛΟΥΜ - Περιορίζεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών


Αλήθεια πως περιμένουν οι οικονομικοί φωστήρες να γίνονται επενδύσεις στην Ελλάδα όταν τα φορολογικά μέτρα δεν έχουν μια σταθερότητα αλλά προσαρμόζονται στις εκάστοτε ανάγκες της Κυβέρνησης και όταν οι εξαγγελίες για επενδύσεις τροποποιούνται κατά το δοκούν;


Περιορίζεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών
Κριτική κατά ΥΠΕΧΩΔΕ

«Ανιση μεταχείριση» των αιτούντων άδεια εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων καταγγέλλει ο Συνδέσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών. Επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να είναι συνεπής με την κοινοτική οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οπότε και θα της επιβληθεί πρόστιμο. Η απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων ισχύος άνω των 20 κιλοβάτ (KW) σε μη άρτια και μη οικοδομήσιμα οικόπεδα θέτει νέα προσκόμματα στην ανάπτυξη των σχετικών επενδύσεων. Ταυτόχρονα επιβάλλει διακριτική μεταχείριση, καθώς ήδη κάποιοι έχουν λάβει άδεια για εγκατάσταση συστημάτων σε εκτός σχεδίου περιοχές, σύμφωνα με το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο.


Προσκόμματα για φωτοβολταϊκά

Ελενα Καρανατση

Ακυρώνονται στην πράξη εκατοντάδες επενδύσεις εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων, τα οποία επρόκειτο να εγκατασταθούν σε εκτός σχεδίου περιοχές μετά την απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ, με την οποία απαγορεύεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων ισχύος άνω των 20 κιλοβάτ (KW) σε μη άρτια και μη οικοδομήσιμα οικόπεδα.

Σύμφωνα με καταγγελία του Συνδέσμου Eταιρειών Φωτοβολταϊκών, από τη διάταξη αυτή (6/7/2009) δεν θίγονται όσοι είχαν υποβάλει σχετικές αιτήσεις και έχουν ήδη λάβει από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) την απαιτούμενη άδεια. Αντιθέτως, απορρίφθηκαν οι υποψήφιοι επενδυτές που επίσης είχαν υποβάλει αίτηση το ίδιο χρονικό διάστημα, αλλά λόγω καθυστέρησης της ΡΑΕ δεν πρόλαβαν να πάρουν την άδεια. «Η διάκριση αυτή μεταξύ όμοιων περιπτώσεων παραβιάζει κάθε αρχή ισονομίας, καθώς οι αιτούντες προ διετίας είχαν κινηθεί νόμιμα, σύμφωνα με το τότε υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο», επισημαίνει στην «Κ» ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών κ. Σ. Καπέλλος. Το υπουργείο υποστηρίζει ότι έλαβε την απόφαση για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και για να αποφευχθεί η κάλυψη με φωτοβολταϊκά στοιχεία του συνόλου της έκτασης των εκτός σχεδίου περιοχών. «Αυτό το επιχείρημα ακυρώνεται, καθώς τα φωτοβολταϊκά δεν είναι δομικές κατασκευές, αλλά εξοπλισμός που μπορεί να αφαιρεθεί, αλλά και να ανακυκλωθεί», αναφέρει ο κ. Καπέλλος.

Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί συνολικά 6.840 αιτήσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων (ισχύος μέχρι 150 KW), εκ των οποίων οι 3.005 αφορούν σε μη διασυνδεδεμένα νησιά. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει εξετάσει 2.658 και εξέδωσε 2.615 αποφάσεις άδειας για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Οσο για την ηπειρωτική Ελλάδα, επί συνόλου 3.835 αιτήσεων, έχουν εκδοθεί 1.328 αποφάσεις και αποστέλλονται άμεσα επιπλέον 437, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2010 η Ελλάδα θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει την ακριβή «σύσταση» των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα (πόσα φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες θα εγκαταστήσει), εάν θέλει να είναι συνεπής στην κοινοτική οδηγία.

«Αν εφαρμοστεί η απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ, η χώρα δεν πρόκειται να καλύψει τον στόχο της και τότε θα κινδυνεύει με πρόστιμο», εξηγεί στην «Κ» ο πρόεδρος του ΣΕΦ, κ. Στέλιος Ψωμάς. Ο Σύνδεσμος έχει ζητήσει συνάντηση με εκπρόσωπο του υπουργείου.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100034_04/08/2009_324524


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το κράτος θα πρέπει να ενθαρρύνει κάθε προσπάθεια που σχετίζεται με τα φωτοβολταϊκά (http://www.calpak.gr/default.php?pname=Fotovoltaika&la=1), καθώς αυτά μπορούν να βοηθήσουν πολύ στην οικονομία της χώρας μας.