Κυριακή, 2 Αυγούστου 2009

ΒΑΡΕΑ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΥΠΟΛΗΠΤΟ ΚΡΑΤΟΣ


Ένα δημοσίευμα σχετικά με τα ΒΑΕ, που δημοσιεύθηκε στο newsletter του epixeirisi.gr στις 31.7.2009 , με έκανε να ξαναθυμηθώ μια εκκρεμότητα του ΙΚΑ που έχει παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες.

Η εκκρεμότητα αυτή αφορά το προσωπικό της τέως ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ που εργαζόταν στα αεροδρόμια και υφίστατο κρατήσεις υπέρ του ΙΚΑ Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ). Το προσωπικό αυτό όταν έβγαινε στην σύνταξη, συνταξιοδοτείτο όχι με την κλίμακα των ΒΑΕ αλλά με την κλίμακα των απλών ενσήμων. Αποτέλεσμα ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ.

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, παρά τις αιτήσεις των συνταξιούχων ΟΑ στο ΙΚΑ και τις προσφυγές αρμοδίως, αντιμετωπίζεται αδιάφορα από το υφιστάμενο ΑΝΥΠΟΛΗΠΤΟ ΚΡΑΤΟΣ που το μόνο που γνωρίζει είναι να εισπράττει χωρίς ΠΟΤΕ να αποδίδει.

Κύριοι αρμόδιοι υπουργοί τι έχετε να πείτε για την αναφερθείσα ΑΔΙΚΙΑ;

Βέβαια το ερώτημα είναι ίσως περισσότερο θεωρητικό για το σημερινό ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ και ΣΙΓΟΥΡΑ δεν θα πρέπει να περιμένω κάποια απάντηση από ΑΥΤΟΥΣ που με τις παχυλές βουλευτικές αποζημιώσεις ζουν στον κόσμο τους και ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΝ για τα προβλήματα των μη προνομιούχων πολιτών.

Διαβάστε τώρα από το epixeirisi.gr και για την τακτική που επέλεξαν να ακολουθήσουν στην ψήφιση νόμων σχετικών με το θέμα των ΒΑΕ.


ΒΑΕ: Αναθεώρηση με υπουργικές αποφάσεις

Ο λόγος για τις διαδικασίες αναθεώρησης της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών, όπου τελικά θα ισχύσει η σύσταση Διαρκούς Επιστημονικής Επιτροπής για τα ΒΑΕ. Ήδη, ψηφίστηκε η σχετική τροπολογία για την δημιουργία του γνωμοδοτικού αυτού οργάνου, το οποίο αφού θα εξετάζει τα αιτήματα διαφόρων κλάδων ή μεμονωμένων επαγγελμάτων, θα εισηγείται και θα προτείνει την ένταξη στα ΒΑΕ, ή ενδεχομένως άλλης μορφής λύση.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στο σημείο της υλοποίησης των προτάσεων της Επιτροπής.

Οι προτάσεις αυτές θα κατευθύνονται προς τα αρμόδια υπουργεία, τα οποία με σύντομες διαδικασίες θα προχωρούν στην εξέτασή τους και στη συνέχεια με έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, θα επιλύεται το θέμα.

Παρακάμπτεται δηλαδή, η έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων, με την αιτιολογία ότι θα υπάρξει καθυστέρηση στη λύση των θεμάτων αυτών.
Η ΓΣΕΕ ήδη, διαφωνεί με την πρακτική αυτή και αναμένεται σφοδρή αντιπαράθεση.

Όπως ήδη έχουμε σημειώσει, το «ασφαλιστικό», που μια σημαντική πτυχή του είναι τα ΒΑΕ, θα βρίσκεται συνεχώς στην επικαιρότητα, αν δεν ληφθούν σημαντικές πολιτικές αποφάσεις, στο πλαίσιο του Συντάγματος, με το ανάλογο πολιτικό κόστος...

Δεν υπάρχουν σχόλια: