Τρίτη, 4 Αυγούστου 2009

Νέο σοβαρό περιστατικό της γρίπης Α/Η1Ν1

Της Πεννυς Mπουλουτζα

Η εξάπλωση του ιού της νέας γρίπης στη χώρα οδήγησε το υπουργείο Υγείας στην αύξηση του αριθμού των νοσοκομείων αναφοράς, ενώ ένας ακόμα ασθενής με σοβαρά συμπτώματα νοσηλεύεται από χθες.

Ενας 30χρονος Ελληνας ασθενής είναι το τέταρτο σοβαρό περιστατικό της νέας γρίπης, που νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στη χώρα μας. Ο 30χρονος άνδρας, που πάσχει από χρόνια πάθηση του αναπνευστικού, εισήχθη την περασμένη Τετάρτη στο νοσοκομείο με δύσπνοια. Ο ασθενής βρέθηκε θετικός στον νέο ιό της γρίπης και χθες εισήχθη με αναπνευστική ανεπάρκεια στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου. Βελτίωση όμως παρουσίασε ο 33χρονος που νοσηλεύεται στην Εντατική του ίδιου νοσοκομείου από τις 21 Ιουλίου, ο οποίος χθες αποσωληνώθηκε. Σταθερή χωρίς επιπλοκές είναι η κατάσταση της υγείας του 42χρονου και της 16χρονης Βρετανίδας.

Χθες, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας ανακοίνωσε ότι εφ’ εξής προστίθενται στα νοσοκομεία αναφοράς για την Αθήνα το «Αμαλία Φλέμινγκ» και το Νέας Ιωνίας «Κωνσταντοπούλειο» και για τη Θεσσαλονίκη το «Γ. Παπανικολάου» για ενήλικες και το Ιπποκράτειο για τα παιδιά. Στα τρία εργαστήρια αναφοράς γρίπης (Παστέρ, ΑΠΘ και Πανεπιστήμιο Αθηνών) προστίθενται και τα μικροβιολογικά εργαστήρια των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων Ηρακλείου, Λάρισας, Αλεξανδρούπολης και Ιωαννίνων. Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα τα νοσοκομεία αναφοράς στην Αθήνα ήταν τα Σισμανόγλειο, «Σωτηρία», Αττικόν, Παίδων «Αγία Σοφία» και τα «Ελενα» και «Αλεξάνδρα» για τα μαιευτικά περιστατικά και στη Θεσσαλονίκη τα ΑΧΕΠΑ και «Παπαγεωργίου».

Πάντως, όπως διευκρινίζεται από το υπουργείο Υγείας, όλα τα νοσοκομεία της χώρας βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και αντιμετωπίζουν περιστατικά γρίπης.

Τριαντάχρονος σε ΜΕΘ νοσοκομείου του Ηρακλείου

Αυτή τη στιγμή, μεγάλο «βάρος» της αντιμετώπισης περιστατικών γρίπης επωμίζονται οι μονάδες υγείας τουριστικών περιοχών, ενώ το «τεστ» για την αντοχή του συστήματος αναμένεται με τη «μεγάλη» επιστροφή από τις καλοκαιρινές διακοπές, αφού όσοι έχουν κολλήσει τη νόσο θα τη μεταδώσουν στους οικείους τους.

Χθες, έγινε γνωστό και το πόρισμα της ΕΔΕ που διεξήχθη έπειτα από καταγγελίες του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ για μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας κατά τη νοσηλεία 13 Αμερικανών φοιτητών με γρίπη. Κατά το πόρισμα, η καταγγελία στηρίζεται σε υποκειμενικές υποθέσεις που δεν επιβεβαιώθηκαν από τις μαρτυρίες του νοσηλευτικού προσωπικού ή άλλων εξωνοσοκομειακών παραγόντων, ενώ εφαρμόσθηκαν άμεσα οι οδηγίες του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας για τους ίδιους τους φοιτητές και τους συνοδούς τους, καθώς και όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από το πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση κρίσεων εκτάκτου ανάγκης.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_04/08/2009_324532


Δεν υπάρχουν σχόλια: