Τρίτη, 14 Ιουλίου 2009

Τα ονόματα «έφαγαν» τον αρχηγό


Οι αποκαλύψεις των συνομιλιών δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στην κυβέρνηση

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιάννης Λ. Πολίτης

Δέκα μέρες μετά την πρώτη- ύστερα από πολλά χρόνια- επιτυχία της ΕΥΠ, «αποκεφαλίστηκε» ο διοικητής της. Δύο υπουργοί, ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης και ο Παναγιώτης Καμμένος, ζήτησαν και πέτυχαν την απομάκρυνσή του επειδή άφησε να δοθούν στη δημοσιότητα οι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες των κακοποιών της συμμορίας Βλαστού στις οποίες αναφέρονταν τα ονόματά τους.
Φωτογραφία
Η αποκάλυψη των συνομιλιών δεν άφησε σκιές μόνο πάνω στα πολιτικά στελέχη αλλά δημιούργησε και πρόβλημα συνολικά στην κυβέρνηση, καθώς επί τέσσερις ημέρες τα ΜΜΕ είχαν επικεντρώσει τη θεματολογία τους στις ενδεχόμενες σχέσεις των γαλάζιων στελεχών με τη συμμορία. Γεγονός που ακύρωσε σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία της εξάρθρωσης μιας μεγάλης και επικίνδυνης συμμορίας κακοποιών που εκτελούσε συμβόλαια θανάτου.

Η κυβέρνηση διαψεύδει αυτήν την εκδοχή παρ΄ ότι το υπουργείο Δημόσιας Τάξης βοά ενώ ο μέχρι χθες διοικητής πρέσβης κ. Ιωάννης Κοράντης εμφανίζεται να έχει πέσει από τα σύννεφα αφού του ζητήθηκε να υποβάλει την παραίτησή του ύστερα από μια τόσο μεγάλη επιτυχία μιας υπηρεσίας που τα τελευταία χρόνια άθροιζε μόνο αποτυχίες.

Αντίθετα, κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι η αντικατάσταση του διοικητή της ΕΥΠ έγινε για ουσιαστικούς και συμβολικούς λόγους. Ο νέος διοικητής είναι ο εισαγγελέας Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, άνθρωπος που ασχολείται επί χρόνια με θέματα τρομοκρατίας και η τοποθέτησή του αυτήν την ώρα σ΄ αυτόν τον πολύ ευαίσθητο τομέα έχει ξεκάθαρη στόχευση: Η κυβέρνηση θεωρεί ότι το οργανωμένο έγκλημα και η νέα τρομοκρατία τα τελευταία χρόνια έχουν «συναντηθεί» κάπου και ο νέος διοικητής της ΕΥΠ καλείται να λύσει αυτόν τον γρίφο.

Πολλές επιφυλάξεις για τους λόγους που υπαγόρευσαν την αντικατάσταση του διοικητή της ΕΥΠ εκφράζει και το ΠΑΣΟΚ. Ο πολιτικός εκπρόσωπος του Κινήματος κ. Χάρης Καστανίδης δήλωσε ότι «προκύπτουν τεράστια ερωτηματικά για την απόφαση της κυβέρνησης ιδιαίτερα εάν ληφθούν υπόψη ο χρόνος κατά τον οποίο λαμβάνεται και οι συνθήκες που διαμορφώνονται μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις και διαρροές». Άφησε αιχμές και εναντίον του εισαγγελέα κ. Παπαγγελόπουλου: «Χειρίστηκε την κρίσιμη υπόθεση των υποκλοπών για την οποία η ερεύνά του δεν ανέδειξε κανένα στοιχείο. Φοβάμαι ότι ο κομματικός τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκε τις υποθέσεις αυτές θα μεταφερθεί και στη νέα υπηρεσία που από σήμερα διοικεί, συνεχίζοντας έτσι την παράδοση του προκατόχου του».

Πάντως τα κυβερνητικά στελέχη επιμένουν στην επιλογή τους και λένε ότι «είμαστε στην τελική ευθεία για την πλήρη εξάρθρωση των μεγάλων εγκληματικών συμμοριών και η σύλληψη όλων των μελών τους είναι πιθανό να μας οδηγήσει στο κατώφλι της τρομοκρατίας». Υποστηρίζουν μάλιστα ότι ρίχνουν την τελευταία ζαριά τους στο τρίπτυχο «νόμος, τάξη και ασφάλεια».

«Δεν θα έκανα ποτέ κοπτοραπτική»


Ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Ιωάννης Κοραντής μιλάει στα «ΝΕΑ» για την απομάκρυνσή του


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Στέλιος Βραδέλης svradelis@dolnet.gr
«Εγώ από την ΕΥΠ δεν παραιτήθηκα. Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Παυλόπουλος με απομάκρυνε, για λόγους που δεν μπορώ να ερμηνεύσω, με μια συμπεριφορά που στην καλύτερη περίπτωση χαρακτηρίζω ως δυσεξήγητη», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρώην πλέον διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, πρέσβης Ιωάννης Κοραντής.«Δεν μπορώ να ερμηνεύσω την απόφαση για την απομάκρυνσή μου» «Νιώθω ανησυχία για ό,τι έγινε. Δεν μπορώ να ερμηνεύσω την απόφαση για την απομάκρυνσή μου, τη στιγμή μάλιστα που κατά κοινή ομολογία η ΕΥΠ πραγματοποίησε τη μεγαλύτερή της επιτυχία με τη συμμετοχή της στην εξάρθρωση της “συμμορίας των 16”», δηλώνει ο κ. Κοραντής, ο οποίος όλη την ημέρα χθες δεχόταν τηλεφωνήματα συνεργατών του που εξέφραζαν την έκπληξή τους για την εξέλιξη της υπόθεσης.


Η είδηση της αποπομπής του έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στο κεντρικό κτίριο της ΕΥΠ στη Λεωφόρο Κατεχάκη και τα σενάρια για τους λόγους που προκάλεσαν την απομάκρυνσή του επικεντρώθηκαν στο υλικό των ακροάσεων που προέκυψαν από τις ηχογραφημένες συνομιλίες των μελών του συνδικάτου του εγκλήματος. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το Μέγαρο Μαξίμου ενοχλήθηκε από την αναφορά ονομάτων υπουργών της κυβέρνησης, όπως του κ. Μαρκογιαννάκη και του κ. Καμμένου, στις ηχογραφημένες συνομιλίες, αλλά και επιχειρηματιών που δεν σχετίζονται με την υπόθεση. Κυβερνητικοί κύκλοι υποστήριζαν την προηγούμενη εβδομάδα πως «κάποιες αναφορές θα μπορούσαν να είχαν απαλειφθεί ή να μη δοθούν ως υλικό της αστυνομικής έρευνας. «Αντί να θριαμβολογούμε για την επιτυχία της ΕΛ.ΑΣ., ύστερα από τόσα στραπάτσα, βρεθήκαμε να απολογούμαστε για τις αναφορές στα πρόσωπα υπουργών μας», λέει στα «ΝΕΑ» κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης.


«Δεν θα έκανα ποτέ κοπτοραπτική στο υλικό των ακροάσεων», δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο κ. Κοραντής απαντώντας σε όσους υποστήριξαν πως θα μπορούσε να είχε κάνει κάτι για να «προλάβει την κατάσταση».


Οι απομαγνητοφωνήσεις


«Δεν θα επέτρεπα ποτέ την παραποίηση στοιχείων της δικογραφίας. Φαντάζεστε τι θα γινόταν όταν η υπόθεση φτάσει στα δικαστήρια και ένας δικηγόρος αποκαλύψει πως ενώ το ηχογραφημένο υλικό είναι διάρκειας 2 λεπτών, λείπουν 5 δευτερόλεπτα από αυτό; Τι θα μπορούσαμε να εξηγήσουμε τότε;», αναφέρει ο κ. Κοραντής, δίνοντας τη δική του απάντηση. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι πως οι διάλογοι απομαγνητοφωνήθηκαν από το Τμήμα Ανθρωποκτονιών της ΕΛ.ΑΣ. και σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης έμαθε μόλις 24 ώρες νωρίτερα την εμπλοκή του ονόματός του και της συζύγου του στις συνομιλίες του συνδικάτου.


Ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, που τοποθετήθηκε επικεφαλής της υπηρεσίας στις 22 Νοεμβρίου 2004 από τον Γιώργο Βουλγαράκη, δέχτηκε το μεσημέρι της Κυριακής το τηλεφώνημα του Προκόπη Παυλόπουλου, αρμόδιου υπουργού για την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Το τηλεφώνημα τον βρήκε στην παραλία του Ξυλοκάστρου και το ραντεβού κλείστηκε για το γραφείο του κ. Παυλόπουλου στις 10 μ.μ. χθες, στο πρώην υπουργείο Δημόσιας Τάξης.


«Ήθελαν τώρα εισαγγελέα»


«Μου ανέφερε πως παύομαι από τη θέση μου. Επικαλέστηκε την ανάγκη να ηγηθεί της υπηρεσίας ένας πρώην δικαστικός και μου ανέφερε τα όσα αναφέρονται στο προεδρικό διάταγμα του 2008 για την τοποθέτηση εισαγγελέα στην υπηρεσία. Του είπα πως αυτό δεν σχετίζεται με την υπόθεση και εν πάση περιπτώσει, αν αυτή ήταν η πρόθεσή του, για ποιο λόγο στις 22 Νοεμβρίου 2008, όταν έληξε η 4ετής μου θητεία στη διοίκηση της ΕΥΠ, ο ίδιος μου την ανανέωσε επ΄ αόριστον;».


«Το δώρο που εισέπραξε ο διοικητής της ΕΥΠ σε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της υπηρεσίας ήταν η παύση του», ήταν η φράση που χρησιμοποιούσαν συνεργάτες του και δημοσιοποι- ούσε την πικρία του.


Η αποπομπή δεν θα προκαλέσει «απόνερα» στην κυβέρνηση


Ο κ. ΚΟΡΑΝΤΗΣ δεν έλαβε απαντήσεις από τον κ. Παυλόπουλο στις ερωτήσεις για τους λόγους της απομάκρυνσής του. Ο υπουργός Εσωτερικών επέμενε στο επιχείρημα της εφαρμογής του νέου θεσμικού πλαισίου της ΕΥΠ.


«Η επιλογή του τ. αντεισαγγελέα Εφετών Αθηνών κ. Δ. Παπαγγελόπουλου ως νέου διοικητή της ΕΥΠ εντάσσεται στο πλαίσιο της πιστής εφαρμογής του γράμματος και του πνεύματος του νέου θεσμικού πλαισίου, το οποίο εγκαθιδρύθηκε με βάση τις διατάξεις του ν. 3649/2008 Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και άλλες διατάξεις», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση που εξέδωσε αρκετές ώρες ύστερα από την αποκάλυψη της αποπομπής του κ. Κοραντή, το υπουργείο Εσωτερικών.


Κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών μάλιστα προσπαθούσαν να περάσουν τη γραμμή πως «η τοποθέτηση στη θέση του κ. Παπαγγελόπουλου, ανθρώπου με εμπειρία στο κομμάτι της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, σηματοδοτεί και τη στροφή στις προτεραιότητες της Υπηρεσίας Πληροφοριών» και υποστήριζαν πως η αποπομπή του κ. Κοραντή δεν θα προκαλέσει «απόνερα» στην κυβέρνηση καθώς πόνταραν στον χαρακτήρα του πρώην διοικητή της ΕΥΠ αλλά και των σχέσεών του με κυβερνητικά στελέχη. Στο διάστημα που έμεινε στο τιμόνι της υπηρεσίας χειρίστηκε μερικές από τις σημαντικότερες «καυτές» πατάτες της κυβέρνησης, με πρώτη την υπόθεση των υποκλοπών, αλλά και τις απαγωγές των Πακιστανών. Πέρασε όμως όλες τις «εξετάσεις» με άριστα και το δώρο του ήταν η ανανέωση επ΄ αόριστον της θητείας του στη θέση του διοικητή. Το επ΄ αόριστον όμως κράτησε μόλις 8 μήνες και χάθηκε μέσα στα CD της συμμορίας του Βλαστού.

Από την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"

14.7.2009


Δεν υπάρχουν σχόλια: