Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2009

Τουρκία: στο Καστελόριζο είναι τουρκική υφαλοκρηπίδα

agathonisi234

Για ακόμα μία φορά η Άγκυρα επαναφέρει τις προκλητικές της αξιώσεις στο Αιγαίο, επιλέγοντας αυτή τη φορά τη στιγμή που η Αθήνα και Λευκωσία ενημέρωναν τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ για τις τουρκικές παραβιάσεις.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι η θαλάσσια περιοχή στο Καστελόριζο είναι τουρκική υφαλοκρηπίδα, υποστηρίζοντας ότι οι περιοχές για τις οποίες δόθηκε άδεια για έρευνες από την κρατική εταιρία πετρελαίου εμπίπτουν εξ ολοκλήρου στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου υπάρχουν αποκλειστικά δικαιώματα κυριαρχίας για την έρευνα φυσικών πηγών και την εξασφάλιση οφέλους από αυτές.

Υπενθυμίζεται ότι το νορβηγικών συμφερόντων πλοίο, Malene Ostervold, που είχε μισθώσει η Άγκυρα ξεκίνησε τις έρευνες στη θαλάσσια περιοχή του Καστελορίζου τον περασμένο Νοέμβριο. Ωστόσο, μετά από ελληνικό διάβημα προς το υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας το νορβηγικό πλοίο αποχώρησε.

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα χαρακτήριζαν «αναμενόμενη» την τοποθέτηση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠ.ΕΞ., καθώς το θέμα της υφαλοκρηπίδας δεν έχει επιλυθεί, ενώ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, οπότε και θα αρχίσουν οι έρευνες που έχουν συνάψει συμβόλαια με την κυπριακή κυβέρνηση, εκτιμάται ότι θα υπάρξει εκ νέου «θερμή» αντίδραση από την Τουρκία.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού δήλωσε στο ΡΙΚ ότι ο τρόπος που ενεργεί η Άγκυρα δεν συνάδει με την ιδιότητα υπό ένταξη χώρας, ή σύγχρονου κράτους. Ανέφερε επίσης πως η Τουρκία, όταν εισέρχεται σε περίοδο κρίσιμων διαπραγματεύσεων, κλιμακώνει τις προκλήσεις και σκληραίνει τη στάση της, ώστε επανερχόμενη αργότερα στην αρχική της θέση να δείχνει ότι προέβη σε υποχωρήσεις.

«Εμείς, κατέληξε ο κ. Κυπριανού, προειδοποιήσαμε ότι αν συνεχισθούν οι ενέργειες αυτές, θα έχουν επιπτώσεις στην ενταξιακή της πορεία».

«Μπλόκο» στις απευθείας πτήσεις

Ιδιαίτερα σημαντική για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου χαρακτηρίζει η Κυπριακή Δημοκρατία την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βρετανίας να απορρίψει το αίτημα των “τουρκοκυπριακών Αερογραμμών” και του βρετανικού ταξιδιωτικού οργανισμού “CTA Holidays ltd” για έναρξη απευθείας πτήσεων μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και κατεχομένων εδαφών της Κύπρου.

Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι Βρετανικό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία απολαμβάνει αποκλειστική κυριαρχία επί ολόκληρου


http://www.antinews.gr/?p=10164

Δεν υπάρχουν σχόλια: