Τρίτη, 28 Ιουλίου 2009

Ζήτημα χειροτονίας γυναικών από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας


Αφορμή η άρνηση της Εκκλησίας της Ελλάδος να επιτρέψει την εγγραφή κοριτσιών σε εκκλησιαστικά γυμνάσια και λύκεια.

Ζήτημα χειροτονίας και γυναικών θέτει για πρώτη φορά στην Ορθόδοξη Εκκλησία Μητροπολίτης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, με αφορμή την άρνηση της Εκκλησίας της Ελλάδος να επιτρέψει την εγγραφή κοριτσιών στα εκκλησιαστικά γυμνάσια και λύκεια.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα», ο Μητροπολίτης Ιωαννουπόλεως και Πραιτωρίας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Σεραφείμ εκτιμά ότι ίσως έχει έρθει η ώρα να δούμε στην Ορθόδοξη Εκκλησία και γυναίκες ιερείς και ζητεί την έναρξη διαλόγου στο ανώτατο επίπεδο, την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο όλων των Ορθοδόξων, προκειμένου να λάβει και η Ορθόδοξη Εκκλησία επισήμως θέση για τη χειροτονία γυναικών, όπως έχουν κάνει οι άλλες Εκκλησίες και οι Προτεσταντικές Ομολογίες.

Σε άρθρο, που δημοσιεύθηκε από το Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Romfea, και το οποίο φέρει τον τίτλο «Σχόλια για αποδοχή των γυναικών στα εκκλησιαστικά σχολεία», ο κ. Σεραφείμ διερωτάται: «Ποιοι είναι οι θεολογικοί λόγοι που μας εμποδίζουν να είμαστε θετικοί εις το θέμα της χειροτονίας των γυναικών;» .

Ακόμη ο κ. Σεραφείμ ανακοινώνει την πρόθεση της Εκκλησίας της Αλεξανδρείας να συζητήσει την αναβίωση του θεσμού των διακονισσών, καθώς όπως τονίζει «στον χώρο της Ορθοδόξου Ιεραποστολής, όπου γίνονται κατηχήσεις και βαπτίσεις ενηλίκων γυναικών, άρχισε πάλι να παρουσιάζεται η ποιμαντική ανάγκη για τη διακονία των διακονισσών, του θεσμού δηλαδή που ήκμασε κατά τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους, όταν οι γυναίκες ήταν εγκλωβισμένες στον γυναικωνίτη και οι κληρικοί δεν μπορούσαν να εισέλθουν σε αυτόν. Οι διακόνισσες ήταν αυτές που κατηχούσαν και άλειφαν τις γυναίκες με μύρο κατά τη διάρκεια της βάφτισής τους, ενώ μετέφεραν τη Θεία Κοινωνία στο σπίτι των γυναικών» .

Υπενθυμίζεται ότι τον Ασκό του Αιόλου άνοιξε εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας που έδινε το «πράσινο» φως για την είσοδο των κοριτσιών και την εγγραφή τους στα εκκλησιαστικά γυμνάσια και λύκεια. Ωστόσο, η άμεση αντίδραση της Ιεράς Συνόδου οδήγησε το υπουργείο Παιδείας σε υπαναχώρηση.

www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_28/07/2009_290450

Δεν υπάρχουν σχόλια: