Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2009

Απορρίφθηκαν δύο αιτήσεις αναστολής πληρωμής της έκτακτης εισφοράςΈνταση έχει δημιουργηθεί με το θέμα της έκτακτης εισφοράς για τα εισοδήματα, μετά τη απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά που δικαίωσε φορολογούμενο. Εκτιμάται ότι έχουν κατατεθεί περί τις 1.000 προσφυγές σ’ ολόκληρη τη χώρα, με τις οποίες ζητείται να κριθεί αντισυνταγματική η επιβολή της έκτακτης εισφοράς. Στο μεταξύ, όμως, δυο δικαστικές αποφάσεις από τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική είναι αντίθετες από την απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά. Το Πρωτοδικείο απέρριψε επί της ουσίας τις δύο αιτήσεις και μελλοντικά θα εξετάσει τις αιτήσεις. Εως τότε οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταβάλλουν κανονικά τις δύο πρώτες δόσεις της έκτακτης εισφοράς.


Κύκλοι του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας συστήνουν την καταβολή της πρώτης δόσης, αλλά με επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματος.

Αναφορές
Στο μεταξύ, αύξηση 47,5% σημείωσαν οι καταγγελίες που υποβλήθηκαν το τελευταίο δωδεκάμηνο στον Συνήγορο του Καταναλωτή, σε σχέση με το αντίστοιχο προηγούμενο διάστημα. Συνολικά, η Ανεξάρτητη Αρχή δέχθηκε το διάστημα αυτό 5.197 αναφορές, ενώ από τις αρχές λειτουργίας του θεσμού (το 2005) έχει δεχθεί 9.636 αναφορές. Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται στην Ετήσια Έκθεση του Συνηγόρου του Καταναλωτή, Ε. Ζερβέα, που επιδόθηκε χθες στον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή και στον πρόεδρο της Βουλής Δ. Σιούφα και αφορά το χρονικό διάστημα από τον Ιούνιο του 2008 έως το Μάιο του 2009.

Σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, οι κλάδοι που φέτος εμφανίζουν τη μεγαλύτερη αύξηση σε καταγγελίες πολιτών είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι τράπεζες (αύξηση 186% και 368% αντίστοιχα). Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, η αύξηση του αριθμού των αναφορών υπήρξε συνέπεια δύο σημαντικών παρεμβάσεων της Αρχής, η πρώτη για τις καταχρηστικές χρεώσεις τραπεζών για εγγραφή εμπράγματων δικαιωμάτων στο Κτηματολόγιο και η δεύτερη για στεγαστικά με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Στοιχεία
Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση, ο κλάδος με τις περισσότερες καταγγελίες σε βάρος του είναι οι τράπεζες, συνολικά 1.507 ή το 29% του συνόλου. Ακολουθούν οι κλάδοι των ηλεκτρονικών επικοινωνιών με 1.413 καταγγελίες (το 27,2% του συνόλου), των ασφαλιστικών με 835 καταγγελίες (16,1% του συνόλου) και του λιανικού εμπορίου με 761 καταγγελίες (14,6% του συνόλου).


28/7/2009
Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: