Τρίτη, 28 Ιουλίου 2009

Στις Βρυξέλλες συνεδρίαζαν και στο Αιγαίο... παραβίαζαν

Η υπουργός Εξωτερικών κα. Μπακογιάννη είχε σειρά επαφών με Ευρωπαίους συναδέλφους της, όπως ο Φινλανδός υπουργός Αλεξάντερ Στουμπ.

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Τρίτη, 28 Ιουλίου 2009 07:00

Tα ζητήματα της διεύρυνσης, της λαθρομετανάστευσης και της κλιματικής αλλαγής απασχόλησαν χθες το πρώτο υπό σουηδική προεδρία - Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε η κα Ντόρα Μπακογιάννη.

Την ίδια ώρα συνεχίσθηκαν οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη. Συγκεκριμένα, δύο σχηματισμοί τουρκικών μαχητικών, αποτελούμενοι από 14 αεροσκάφη (τα οκτώ οπλισμένα), προκάλεσαν στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο δύο παραβάσεις και 15 παραβιάσεις, ενώ σημειώθηκε μία εμπλοκή.

Τα τουρκικά μαχητικά αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από τα ελληνικά αεροσκάφη.

Αναφερόμενη στη διαδικασία της διεύρυνσης και ειδικότερα την υποψηφιότητα της Τουρκίας, η υπουργός Εξωτερικών δήλωσε προς τους εκπροσώπους του Τύπου ότι ενημέρωσε διεξοδικά τους ομολόγους της για την «προκλητική πολιτική αμφισβητήσεων» που ακολουθεί τις τελευταίες εβδομάδες η Άγκυρα.

Η Ελλάδα είναι ο πιο ειλικρινής υποστηρικτής της τουρκικής ένταξης, ανέφερε η υπουργός, ξεκαθαρίζοντας όμως παράλληλα ότι όσο σταθερή είναι η ελληνική υποστήριξή της τουρκική υποψηφιότητας, εξίσου σταθερή είναι και η θέση της Ελλάδας για την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. «Εκπτώσεις σε αυτή τη βασική μας θέση δεν θα γίνουν» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Ντόρα Μπακογιάννη.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο ζήτημα που απασχόλησε το Συμβούλιο, αυτό της λαθρομετανάστευσης, η υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας τόνισε ότι το σύνολο των κρατών μελών της Ε.Ε. αναγνωρίζουν πλέον ότι έχει πανευρωπαϊκές διαστάσεις και ότι η αντιμετώπισή του απαιτεί συντονισμό και κοινή δράση.

Η υπουργός Εξωτερικών είχε σειρά επαφών με Ευρωπαίους συναδέλφους της, όπως ο Φινλανδός υπουργός Αλεξάντερ Στουμπ.

«Ελλειψη προετοιμασίας»

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της κας Μπακογιάννη ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε τα εξής: «Δυστυχώς, όσα επισήμως γνωρίζουμε προέρχονται μόνο από τις δημόσιες δηλώσεις της κυρίας υπουργού Εξωτερικών.

Από πληροφορίες, ωστόσο, προερχόμενες από τη Λευκωσία και τις Βρυξέλλες, συνάγεται ότι λόγω έλλειψης προετοιμασίας, οι παρεμβάσεις της υπουργού δεν οδήγησαν τους συναδέλφους της σε θετικές αντιδράσεις».

«Το κρίσιμο ζήτημα, που η κυβέρνηση συγκαλύπτει, είναι ότι η ίδια και το ΠΑΣΟΚ έχουν δεσμευτεί για την κατάργηση των εθνικών ορίων επιχειρησιακής ευθύνης στο Αιγαίο, στο οποίο το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. δεν αναγνωρίζουν την ύπαρξη συνόρων» σχολίασε το ΚΚΕ

Από την Ναυτεμπορική

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/07/28/1695650.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: