Σάββατο, 25 Ιουλίου 2009

ΑΛΛΟΙΜΟΝΟ ΜΑΣ!!!! Ερχονται νέα φορολογικά μέτρα «διαρθρωτικού» χαρακτήρα

Επανεξέταση φοροαπαλλαγών και εισαγωγή νέων τεκμηρίων

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Σάββατο, 25 Ιουλίου 2009 07:00

Από μηδενική βάση θα επανεξεταστούν οι φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα εν όψει των φθινοπωρινών αλλαγών που σχεδιάζονται στη φορολογία εισοδήματος και οι οποίες θα λάβουν τη μορφή σχεδίου νόμου που θα κατατεθεί στη Βουλή μαζί με το νέο κρατικό προϋπολογισμό του 2010.

Την κατάργηση των φοροαπαλλαγών έχουν συστήσει στον ΥΠΟΙΟ, Γιάννη Παπαθανασίου, τόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσο και άλλοι διεθνείς οργανισμοί.

Σχέδιο το οποίο φυσικά, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», εκτός από την αναμόρφωση του συστήματος των φοροαπαλλαγών, θα περιλαμβάνει και τα νέα τεκμήρια διαβίωσης, καθώς και όλα τα αναγκαία κατά την κυβέρνηση μέτρα, τα οποία το επόμενο έτος θα μπορέσουν να δώσουν μια «τονωτική ένεση» στα έσοδα του Δημοσίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών υποστηρίζουν ότι όλες οι φοροαπαλλαγές θα πρέπει να επανεξεταστούν προκειμένου να αξιολογηθεί η χρησιμότητά τους σήμερα, καθώς από τότε που θεσπίστηκαν όπως και για τους λόγους για τους οποίους δημιουργήθηκαν έχουν αλλάξει πάρα πολλά δεδομένα. Πολλές μάλιστα, όπως υποστηρίζουν, έχουν χάσει πλέον ακόμη και τον κοινωνικό χαρακτήρα τους, με αποτέλεσμα από την ύπαρξή τους να ευνοούνται σήμερα πολύ περισσότερο οι έχοντες και λιγότερο οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι.

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό έχουν ήδη προχωρήσει στην καταγραφή όλων των φοροαπαλλαγών και όπως προκύπτει από τα εισοδήματα που δηλώθηκαν πέρυσι (χρήση 2007) υπολογίζονται συνολικά σε 984 τις οποίες απολαμβάνουν τόσο φυσικά όσο και νομικά πρόσωπα και «κοστίζουν» στον κρατικό προϋπολογισμό περίπου 7 δισ. ευρώ.

Θα πρέπει να αναφερθεί εξάλλου ότι οι σημαντικότερες κατηγορίες φοροαπαλλαγών αφορούν:

* Στις εκπτώσεις δαπανών από το εισόδημα ή από τον αναλογούντα φόρο, που κοστίζουν 1 δισ. ευρώ.

* Στο πρόσθετο αφορολόγητο μισθωτών και συνταξιούχων, στις μειώσεις φόρου λόγω τέκνων και παραμεθορίου, στον ειδικό τρόπο φορολόγησης ναυτικών, ιπταμένων κ.λπ., που κοστίζουν 1,4 δισ. ευρώ.

* Στις φοροαπαλλαγές για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (αφαίρεση επιχειρηματικής αμοιβής από τα κέρδη των προσωπικών εταιρειών και φορολόγησή της με βάση τη φορολογική κλίμακα, αφορολόγητες εκπτώσεις αναπτυξιακών νόμων κ.λπ.), κόστος που προσεγγίζει τα 83,7 εκατ. ευρώ.

* Στις μειώσεις φόρου, εκπτώσεις δαπανών και φορολογικές απαλλαγές για τα κέρδη των επιχειρήσεων, που ανέρχονται στο ποσό των 275,3 εκατ. ευρώ.

* Στις απαλλαγές για τις κληρονομιές, στις γονικές παροχές, στις δωρεές και στις μεταβιβάσεις ακινήτων, που κοστίζουν 1,4 δισ. ευρώ.

* Στις διάφορες απαλλαγές από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης πετρελαιοειδών, φυσικού αερίου, ηλεκτρικού ρεύματος, των καπνικών, των αλκοολούχων κ.λπ. προϊόντων, με κόστος 2,1 δισ. ευρώ.

* Στις απαλλαγές οχημάτων από τα τέλη ταξινόμησης, κόστος 51,58 εκατ. ευρώ.

* Στις απαλλαγές και το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ κόστος 506 εκατ. ευρώ.

* Στις φοροαπαλλαγές βουλευτών και δικαστικών, που κοστίζουν 8,9 εκατ. ευρώ.

Αξίζει φυσικά να σημειωθεί ότι την κατάργηση των φοροαπαλλαγών έχουν συστήσει στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννη Παπαθανασίου, τόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσο και άλλοι διεθνείς οργανισμοί, καθώς θεωρούν ότι θα συμβάλλει σημαντικά και στην προσπάθεια που καταβάλλεται για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ

Από

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/07/25/1694603.htm


Δεν υπάρχουν σχόλια: