Σάββατο, 11 Ιουλίου 2009

Με ΕΤΑΚ θα επιβαρύνονται οι ημιυπαίθριοι που θα ενταχθούν στην «τακτοποίηση»

Με ΕΤΑΚ θα επιβαρύνονται οι ημιυπαίθριοι που θα ενταχθούν στην «τακτοποίηση»

Με τις ψήφους ΝΔ και ΛΑΟΣ υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τους ημιυπαίθριους. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς χαρακτήρισε αναγκαία την τροπολογία λέγοντας ότι αντιμετωπίζεται ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα με ρεαλιστικό τρόπο και μακροπρόθεσμο. «Τακτοποιούμε μόνο τις αλλαγές χρήσης σε νόμιμα κτίσματα, δηλαδή έχουν νόμιμες άδειες και όχι σε αυθαίρετα» επανέλαβε. Πάντως, όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση θα καταβάλλουν επιπρόσθετο ποσό στο ΕΤΑΚ, ενώ και σε περίπτωση μεταβίβασης του ακινήτου, ο φόρος που θα επιβάλλεται θα αφορά στο σύνολό του, δηλαδή και των τακτοποιημένων χώρων.


«Και βέβαια θα καταβάλεται ΕΤΑΚ για τους ημιυπαίθριους που έχουν τακτοποιηθεί. Δεν είναι δυνατόν ο πολίτης να να αξιοποιεί τον ημιυπαίθριο που τακτοποίησε, χωρίς να πληρώνει ΕΤΑΚ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σουφλιάς. «Αυτό που έχουμε ξεκαθαρίσει είναι ότι δεν θα καταβάλλεται αναδρομικά ΕΤΑΚ για τους ημιυπαίθριους που έχουν νομιμοποιηθεί» προσέθεσε.

Ο κ. Σουφλιάς είπε επίσης ότι θα μειωθεί κατά 50% το Τέλος Τακτοποίησης για τους πολύτεκνους.

Για το θέμα της μεταβίβασης, σημείωσε ότι «θα μεταβιβάζεται ό,τι έχει οικοδομική άδεια και στα συμβόλαια θα γράφεται ό,τι είναι ημιυπαίθριος με την περιγραφή ότι ήταν ημιυπαίθριος και άλλαξε χρήση με το σημερινό νόμο».

Σοφίτες και πατάρια δεν θα ενταχθούν στη ρύθμιση, επανέλαβε.

Για το ενδεχόμενο ακύρωσης της ρύθμισης από το ΣτΕ, ο υπουργός αντέδρασε έντονα λέγοντας: «Δεν μπορεί το Συμβούλιο της Επικρατείας να είναι μπαμπούλας, ούτε να είναι κριτήριο εδώ μέσα τι θα πει».

Μάλιστα τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας Συνταγματικού Δικαστηρίου για τον έλεγχο της συνταγματικότητας, ώστε για τα σχετικά ζητήματα να μην αποφαίνεται το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Την απόσυρση της τροπολογίας ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ προσέθεσε ότι πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε το Τέλος Τακτοποίησης αποσπασματικό μέτρο που έχει εισπρακτικό χαρακτήρα.

Απαντώντας ο κ. Σουφλιάς τόνισε: «Προβληματίστηκα για το αν θέλετε να γίνετε κυβέρνηση. Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να δίνει λύσεις και οι φιλολογίες, οι ωραιολογίες δεν δίνουν. Έχουμε να κάνουμε με 2 εκατομμύρια περιπτώσεις».

Το ΚΚΕ έκανε λόγο για χαράτσι που θα πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα χωρίς ταυτόχρονα να νομιμοποιείται τίποτα, ενώ την αντίθεσή του στην τροπολογία εξέφρασε και ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Λέτε πως ο ιδιοκτήτης θα πληρώνει το ΕΤΑΚ. Με ποιο δικαίωμα θα εισπράξετε εσείς φόρο για κάτι που είναι μη νόμιμο; Και όταν ο ιδιοκτήτης θα θέλει να πάρει ένα δάνειο, δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το χώρο ως υποθήκη; Αυτά είναι τρελά πράγματα» παρατήρησε ο Π. Λαφαζάνης.

Από πλευράς ΛΑΟΣ, ο Μάκης Βορίδης, παρατήρησε πως, πέραν των κρίσεων του ΣτΕ, υπάρχει ο προβληματισμός, για το «αν είμαστε διατεθειμένοι να κατεδαφίζουμε όποιο αυθαίρετο κτίσμα υπάρχει. Θα βρίσκονται οι ιδιοκτήτες σε μια κατάσταση εσαεί ομηρίας, πληρώνοντας πρόστιμα διατηρήσεως στο διηνεκές; Εξαντλείται κάποια στιγμή η τιμωρία, ή ποτέ;»

Σε κάθε περίπτωση, η τροπολογία υπερψηφίστηκε από τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ.


10/7/2009
Πηγή: www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: