Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2009

ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΑΝΤΕΛΗ ΜΟΥ ..ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ ΜΟΥ

Υπόσχεση για διαρθρωτικά μέτρα

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (Έντυπη έκδοση) Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2009 07:00


Ο υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Παπαθανασίου (αριστερά), σε συνομιλία με το Σουηδό ομόλογό του και προεδρεύοντα του Εcofin, Αντερς Μποργκ, στο περιθώριο του χθεσινού συμβουλίου Εcofin.

Βρυξέλλες

Διαβεβαιώσεις, κυρίως, στον αρμόδιο Επίτροπο Χοακίν Αλμούνια αλλά και σε εταίρους ότι στον προϋπολογισμό του 2010 θα υπάρχουν διαρθρωτικά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα για τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος έδωσε χθες στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Παπαθανασίου.

Στο περιθώριο της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης, ο κ. Παπαθανασίου ενημέρωσε και προφορικώς τον Ισπανό Επίτροπο για τα πρόσφατα εισπρακτικού χαρακτήρα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, ο κ. Αλμούνια εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη λήψη των μέτρων, αλλά παράλληλα επεσήμανε στην ελληνική πλευρά ότι ορισμένα από αυτά είναι μιας χρήσης, δηλαδή δεν έχουν μόνιμο χαρακτήρα, ώστε να επιτευχθεί διατηρήσιμη υποχώρηση του ελλείμματος.

Ο κ. Παπαθανασίου αποδέχθηκε την επισήμανση, εξηγώντας ότι στα μέσα του έτους δεν ήταν δυνατόν να ληφθούν μόνο μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα και πως ένα μέρος είναι μιας χρήσης. Διαβεβαίωσε, όμως, ότι στον προϋπολογισμό του 2010 θα υπάρχουν μόνιμα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος.


Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να ζητήσει η χώρα μας παράταση της προθεσμίας συμμόρφωσης πέραν του 2010, ο κ. Παπαθανασίου απάντησε ότι είναι λάθος να μιλάμε για παρατάσεις πριν κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν από την πλευρά μας για τη μείωση τους ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2010, όπως έχουμε δεσμευθεί στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Ecofin

Εάν παρά την προσπάθεια δεν επιτευχθεί ο χρονικός στόχος, ο κ. Παπαθανασίου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Κομισιόν αλλά και οι εταίροι θα δείξουν κατανόηση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στην περίπτωση αυτή θα υπάρξει παράταση.

Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας σοβαρή και αυτό, όπως είπε, το γνωρίζουν οι πολίτες και δεν αποτελεί στάση για την κυβέρνηση να κρύβει τα προβλήματα κάτω από το χαλί.

Αναφορικά με τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να χαρακτηριστεί φορολογική καταιγίδα, όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση, η φορολόγηση των σκαφών αναψυχής, των κερδών από τυχερά παιγνίδια, ούτε η αύξηση του τέλους κυκλοφορίας για τα φορολογικά υψηλού κυβισμού.

Για την αύξηση του φόρου στα καύσιμα είπε ότι δεν του ήταν ευχάριστη η απόφαση, αλλά υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει τη χαμηλότερη φορολογία στην Ευρωζώνη, ενώ για τα κινητά τηλέφωνα είπε ότι επίσης δεν ήταν ευχάριστη απόφαση, αλλά σημείωσε ότι η κατοχή κινητού δεν αποτελεί ανελαστική δαπάνη.

Οχι στο αίτημα των εμπόρων αυτοκινήτων

Για λόγους συνέπειας, αλλά και ουσίας, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να παρατείνει χρονικά το μέτρο της μείωσης τους τέλους ταξινόμησης για την αγορά αυτοκινήτου.

Αποφασίσαμε ένα μέτρο για 4 μήνες και πρέπει να είμαστε συνεπείς στις αποφάσεις που λαμβάνουμε, πρόκειται για θέμα αρχής, τόνισε ο κ. Παπαθανασίου.

Αναφορικά με την ουσία, είπε ότι η μείωση του τέλους ταξινόμησης κρίθηκε επιβεβλημένη προκειμένου να μειωθεί στο στοκ καινούργιων αυτοκίνητων και να αποκατασταθεί το κλίμα και η ψυχολογία στην αγορά.

Το στοκ απορροφήθηκε και μάλιστα οι εταιρείες προχώρησαν και σε νέες μικρές παραγγελίες, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών. Εάν έκαναν νέες παραγγελίες υπολογίζοντας σε παράταση του μέτρου, τότε έκαναν λάθος υπολογισμό, κατέληξε ο κ. Παπαθανασίου.

Του ανταποκριτή μας ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΛΟΥ

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/07/08/1687020.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: