Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2009

Επιδείνωση των οικονομικών τους το 2010 φοβούνται ότι θα επέλθει το 65% των ΕλλήνωνMε αργά βήματα θα ακολουθήσει το τρένο της ανάκαμψης η Ελλάδα εάν επαληθευτούν τα συμπεράσματα έρευνας για τις προσδοκίες των καταναλωτών που πραγματοποίησε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για λογαριασμό του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας. Eνας στους 3 Έλληνες φοβάται ότι η οικονομική του κατάσταση θα χειροτερέψει μέσα στον επόμενο χρόνο και μόνο το 7% αισιοδοξεί για τα οικονομικά του.

Ποσοστό 63% των ερωτώμενων θεωρούν ότι η οικονομική τους κατάσταση τους τελευταίους 12 μήνες χειροτέρεψε σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Χαρακτηριστικό είναι πάντως ότι ακόμα και το 21% των ερωτηθέντων, που θεωρούν ότι η οικονομική τους κατάσταση είναι άνετη, πιστεύουν ότι αυτή έχει χειροτερεύσει σε σχέση με 12 μήνες πριν.

Mόνο το 7% καταναλωτών (αθροιστικά «προς το καλύτερο» και «προς το πολύ καλύτερο») αναμένει βελτίωση της προσωπικής οικονομικής του κατάστασης.

Οι ηλικίες 30 - 44 ετών είναι οι πλέον αισιόδοξες για τη βελτίωση της οικονομικής τους κατάστασης, όπως και οι φοιτητές και οι αγρότες.

Για την οικονομική εξέλιξη της χώρας τους προσεχείς 12 μήνες, η έρευνα περιγράφει ένα απαισιόδοξο κλίμα.

Περισσότεροι από επτά στους δέκα αναμένουν ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Η απαισιοδοξία εκφράζεται και για τις δυσοίωνες προβλέψεις για το επίπεδο της φτώχειας στην Ελλάδα μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Την ίδια στιγμή, εμφανίζονται απαισιόδοξες οι προσδοκίες των καταναλωτών για την οικονομική πορεία της χώρας μετά από τέσσερα χρόνια, με το 55% να πιστεύει ότι θα χειροτερεύσει.

Μεγαλύτερη απαισιοδοξία επικρατεί για τη μελλοντική οικονομική πορεία της χώρας μεταξύ των νεότερων ηλικιών.

Σύμφωνα με το Oικονομικό Eπιμελητήριο, η άνοδος των τιμών των καταναλωτικών αγαθών και η ανεργία είναι από τα κυριότερα προβλήματα της χώρας.

Περισσότεροι από οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες θεωρούν ότι μέσα στους επόμενους 12 μήνες οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών θα αυξηθούν.

Έντονοι είναι οι φόβοι των καταναλωτών για τη μελλοντική τους οικονομική ασφάλεια αφού το 49% των καταναλωτών ανησυχεί για τη μελλοντική του οικονομική ασφάλεια.

Το 43% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι τώρα δεν είναι μια καλή εποχή για αποταμίευση.

Σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα (το 86% αθροιστικά «πολύ δύσκολο» και «δύσκολο»), διαμορφώνεται η άποψη των Ελλήνων, ότι είναι πολύ δύσκολο να βρει κάποιος δουλειά στην περιοχή του, που πιθανόν είναι αποτέλεσμα του φόβου που προκαλεί ενδεχόμενη αύξηση της ανεργίας λόγω της κρίσης.

Η έρευνα καταλήγει στο ότι 8 στους 10 Eλληνες προβλέπουν αύξηση του επιπέδου της φτώχειας για την επόμενη χρονιά.


15/7/2009
Πηγή: ΕΞΠΡΕΣ


http://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=50213


Δύο στους τρεις Έλληνες δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους

Ιδιαίτερα ανήσυχοι για την οικονομική τους κατάσταση είναι οι Ελληνες και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό ώστε η ανεργία και ο πληθωρισμός να έχουν «χάσει έδαφος», έναντι των αυξήσεων στις τιμές, στον κατάλογο των θεμάτων που τους ανησυχούν.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου, που παρουσιάσθηκαν στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, το 65% των Ελλήνων εκφράζουν ανησυχία για την αγοραστική τους δύναμη. Την ίδια ανησυχία συμμερίζεται ένας στους δυο (52%) Ευρωπαίους.

Το ίδιο ποσοστό (65%), δηλαδή δυο στους τρεις Ελληνες δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς που επιβαρύνουν κάθε μήνα το νοικοκυριό τους. Αντίστοιχα, λιγότεροι από έναν στους δυο Ευρωπαίους (47%) δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν ανάλογη δυσκολία.

Το υψηλό ποσοστό (65%) κατατάσσει τη χώρα μας στην 5η θέση μεταξύ των κρατών των οποίων οι πολίτες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στους μηνιαίους λογαριασμούς. Πρώτη έρχεται η προς ένταξη Τουρκία (84% των πολιτών), ακολουθούν η ΠΓΔΜ (79%), η Βουλγαρία (76%), η Πορτογαλία (71%) και έπεται η Ελλάδα.

Απαισιόδοξοι είναι οι Ελληνες για το μέλλον τόσο το δικό τους, όσο και των παιδιών τους. Το 65% πιστεύει ότι η οικονομική και η εργασιακή κατάσταση θα χειροτερεύσουν τους ερχόμενους 12 μήνες.

Το ποσοστό σηματοδοτεί στροφή στο αίσθημα της κοινής γνώμης, δεδομένου ότι μόλις το Φθινόπωρο 2007 το ποσοστό των απαισιόδοξων Ελλήνων ήταν μειωμένο περισσότερο από 20 ποσοστιαίες μονάδες και ανερχόταν σε 42%.

Η γενικότερη απαισιοδοξία αποτυπώνεται και στις απαντήσεις για το μέλλον των παιδιών τους. Οκτώ στους 10 Ελληνες (79%) πιστεύουν ότι τα παιδιά θα ζήσουν δυσκολότερη ζωή από τη δική μας.

Η χώρα μας έρχεται δεύτερη σε αυτή την κατάταξη με τη μεγαλύτερη απαισιοδοξία για το μέλλον των παιδιών να αποτυπώνεται στη Γαλλία (82%). Αλλά και ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι ανησυχητικά υψηλός (61%).

Επίσης, το 92% των Ελλήνων εκφράζει ανησυχία για την κατάσταση της απασχόλησης στη χώρα (λόγω της ανασφάλιστης εργασίας, της μερικής απασχόλησης και των άτυπων μορφών απασχόλησης). Ο αντίστοιχος μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 57%.

Το 91% ανησυχεί για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας (πέρα από την προσωπική οικονομική κατάσταση). Ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 56%.

Το 91% των Ελλήνων ανησυχεί επίσης για το κόστος διαβίωσης (ευρωπαϊκός μέσος όρος 72%).

Οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας ανησυχούν το 87% των Ελλήνων (αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος 73%) και η επιδείνωση της ποιότητας ζωής απασχολεί το 52% των Ελλήνων (ευρωπαϊκός μέσος όρος 48%).

Μπορεί η αύξηση των τιμών να είναι το νούμερο ένα ζήτημα ανησυχίας των Ελλήνων, ωστόσο η ανεργία παραμένει-μαζί με την οικονομική κατάσταση-το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα παρουσιάζει τα μεγαλύτερα αρνητικά ποσοστά μετά την ΠΓΔΜ (42%) σε ό,τι αφορά την ανεργία και την οικονομική κατάσταση της χώρας (40%). Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι και στις δύο περιπτώσεις πολύ χαμηλότερος (24% και 20% αντίστοιχα).

Προβληματισμός εκφράζεται από σημαντική μερίδα της ελληνικής κοινωνίας για την άνοδο των τιμών/πληθωρισμό (33%). Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος φτάνει το 37%. Ανησυχία για τις συντάξεις εκφράζει, επίσης, το 21% των Ελλήνων, τη στιγμή που στην ΕΕ των 27 το ποσοστό αυτό βρίσκεται στο 12%.

Ποσοστό 14% προβληματίζεται για την εγκληματικότητα, ενώ στην ΕΕ το ποσοστό είναι 20%. Το σύστημα υγείας και εκπαίδευσης προβληματίζει επίσης το 13% και το 11% αντίστοιχα των Ελλήνων, ενώ στην ΕΕ τα ποσοστά είναι 19% και 8%. Τέλος, έξι στους δέκα Έλληνες, δηλαδή το 59%, εμπιστεύονται τα όργανα της ΕΕ, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να ανέρχεται στο 50%.


10/7/2008
Πηγή: www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: