Κυριακή, 26 Ιουλίου 2009

Η1Ν1 - Η ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ


Τα σενάρια είναι πολύ χρήσιμα αλλά δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη

«Το πιο προβλέψιμο για τη γρίπη είναι ότι είναι μη προβλέψιμη» αναφέρει ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιος Δάικος.

Γιατί η γρίπη είναι απρόβλεπτη;

Περιμέναμε πανδημία από τον ιό H1N5 (των πτηνών) και ξαφνικά τον Απρίλιο, εκτός εποχής, εντοπίζεται στην Καλιφόρνια ο Η1Ν1, ο οποίος ξεκίνησε από το Μεξικό. Τα επιστημονικά σενάρια είναι πολύ χρήσιμα, διότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, αλλά τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν τελείως διαφορετικά. Είναι αλήθεια ότι στις πανδημίες του 1918 και του 1957-1958 υπήρξε και δεύτερο και τρίτο κύμα γρίπης, πιο βαρύ. Ομως αυτό δεν θα συμβεί υποχρεωτικά και τώρα. Ενα καθησυχαστικό στοιχείο είναι ότι σε όλες τις πανδημίες μέχρι σήμερα –1918, 1957-58 και 1968– η θνητότητα είναι φθίνουσα, κάθε φορά χαμηλότερη. Είναι πιθανόν ότι και αυτή η πανδημία θα ακολουθήσει την ίδια πορεία. Σήμερα αναφέρεται ότι η θνητότητα κυμαίνεται από έναν έως πέντε θανάτους στους χίλιους ανθρώπους που προσβάλλονται. Δεν ξέρουμε όμως αν αυτό είναι απολύτως ακριβές, διότι δεν γνωρίζουμε τον παρoνομαστή, δηλαδή πόσα είναι τα κρούσματα. Διότι υπάρχουν και υποκλινικές μορφές, άτομα που έχουν προσβληθεί αλλά δεν έχουν νοσήσει.

Θα εμβολιαστούν όλα τα παιδιά;

Δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί τι θα γίνει. Τα παιδιά προσβάλλονται πιο συχνά και «συμβάλλουν» στην εξάπλωση της πανδημίας περισσότερο, κυρίως μέσω των σχολείων. Το εμβόλιο δεν γίνεται μόνο για την προστασία του πληθυσμού, πρέπει να εμβολιαστούν και οι ομάδες που «συμβάλλουν» στη μετάδοση. Αλλά οι απόψεις διαφέρουν από χώρα σε χώρα.

Συμφωνείτε με τη μη χορήγηση των αντιιικών φαρμάκων από τα νοσοκομεία;

Και στη Μεγάλη Βρετανία που έχει μεγαλύτερη επάρκεια φαρμάκων έχουν περιορίσει τις ομάδες που παίρνουν tamiflu, για να μη γίνεται ευρεία χρήση και αναπτυχθεί αντοχή. Ο δεύτερος λόγος είναι να μην ξεπεράσει κάθε χώρα τα αποθέματα και να πάρουν τα φάρμακα οι ομάδες πληθυσμού που τα έχουν περισσότερο ανάγκη και θα έχουν το μεγαλύτερο όφελος. Τώρα όμως που οι οδηγίες αλλάζουν και τα περισσότερα περιστατικά νοσηλεύονται στο σπίτι, πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος για τη χορήγηση του φαρμάκου και εκτός νοσοκομείου.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_26/07/2009_323575

Τον Σεπτέμβριο θα κριθεί η λειτουργία των σχολείων

Το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, πριν από την έναρξη των σχολείων, εκτιμά το υπουργείο Παιδείας ως ιδιαίτερα κρίσιμο για την τελική απόφαση σχετικά με το εάν θα ανοίξουν «κανονικά» ή όχι τα σχολεία της χώρας. Στέλεχος του υπουργείου που μίλησε στην «Κ» τόνισε ότι «η πρόθεση είναι να ανοίξουν κανονικά. Βέβαια, αυτό θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της νόσου έως τότε. Σχέδιο έχει καταρτισθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες».

Επισήμως τα σχολεία ανοίγουν κάθε χρόνο στις 11 Σεπτεμβρίου (φέτος είναι Παρασκευή και εξετάζεται η μεταφορά της έναρξης στις 14 Σεπτεμβρίου). Το υπουργείο έχει καταρτίσει τον ακόλουθο σχεδιασμό, λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι το υπ. Υγείας θα αποτυπώνει την εξέλιξη της νόσου:

- Παρότι πρόθεση είναι να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία, στην περίπτωση που στα τέλη Αυγούστου - αρχές Σεπτεμβρίου καταγράφεται έξαρση των κρουσμάτων, θα εξετασθεί η αναβολή της έναρξης του σχολικού έτους.

- Σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους παρουσιαστεί μαζική εξάπλωση των κρουσμάτων, θα αποφασισθεί αντίστοιχα μαζικό κλείσιμο των σχολείων.

- Εάν καταγραφεί έξαρση κρουσμάτων σε μία

ή ορισμένες περιοχές και όχι σε όλη τη χώρα,

θα κλείσουν τα σχολεία των συγκεκριμένων περιοχών.

- Η διάρκεια του κλεισίματος των σχολείων θα εξαρτηθεί από τις συστάσεις του υπ. Υγείας για τον χρόνο που απαιτείται ώστε να αντιμετωπισθεί η νόσος και να αποφευχθεί νέα έξαρσή της.


http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_26/07/2009_323574
Συμπτώματα και πώς να προφυλαχθούμε

Της Πεννυς Mπουλουτζα

Το ποσοστό ατόμων που θα εμφανίσει σοβαρές επιπλοκές είναι μικρό, η χρήση αντιιικών φαρμάκων συνιστάται μόνον σε ασθενείς με βαριές επιπλοκές, ενώ η διάγνωση μόνον από την κλινική εικόνα του ασθενούς είναι δύσκολη, ενημερώνουν και διευκρινίζουν οι καθ' ύλην αρμόδιοι. Με την επιστημονική συμβολή του παθολόγου - λοιμωξιολόγου του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, λέκτορα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών κ. Σωτήρη Τσιόδρα, η «Κ» απαντά σε ερωτήσεις και απορίες, που αυτή την περίοδο αφορούν όλους μας.

Πόσο επικίνδυνη είναι η νέα γρίπη;

Δεν είναι επικίνδυνη. Εκτιμάται ότι το ποσοστό των ατόμων που θα εμφανίσει σοβαρές επιπλοκές είναι πολύ μικρό και αφορά κυρίως άτομα υψηλού κινδύνου.

Πόσοι αναμένεται να νοσήσουν από τη νέα γρίπη;

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, από τη νέα γρίπη θα προσβληθεί το 1/3 του πληθυσμού, ενώ στην περίοδο της μεγάλης έξαρσης της νόσου το 15% των εργαζομένων θα λείπει από τους χώρους εργασίας εξαιτίας της γρίπης.

Ποια είναι τα συμπτώματα της νέας γρίπης;

Πυρετός, βήχας, καταβολή, πονόλαιμος, καταρροή, πονοκέφαλος, πόνος στα οστά και τους μυς. Σπανιότερα μπορεί ο ασθενής να εμφανίσει και συμπτώματα από το γαστρεντερικό κ.ά.

Πώς μπορεί κάποιος να διακρίνει εάν έχει τη νέα γρίπη ή κάποια άλλη ίωση;

Δεν μπορεί. Η διάγνωση μόνο από την κλινική εικόνα του ασθενούς είναι δύσκολη, ειδικά εάν τα συμπτώματα της γρίπης είναι ήπια, καθώς σε αυτή την περίπτωση η νόσος προσομοιάζει με άλλες απλές ιώσεις.

Τι πρέπει να κάνει ένα άτομο που εμφανίζει τα συμπτώματα γρίπης;

Εάν τα συμπτώματα είναι ελαφριά ή/και δεν επιμένουν, τότε θα πρέπει απλώς να καθίσει σπίτι του, να λαμβάνει τα γνωστά αντιπυρετικά ανά 6ωρο ή 8ωρο, να καταναλώνει άφθονα υγρά και να μην κουράζεται. Να κρατά απόσταση πάνω από 1-2 μέτρα από τους οικείους του, ή να φορά απλή χειρουργική μάσκα, και να καθαρίζει με απολυμαντικό τις επιφάνειες που μπορεί να έχει μολύνει.

Πρέπει να λάβει αντιιικά φάρμακα;

Οχι απαραίτητα, αφού στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων η νέα γρίπη είναι ήπια και αυτοπεριοριζόμενη. Η χρήση αυτών των φαρμάκων συνιστάται πλέον μόνο σε ασθενείς με σοβαρές εκδηλώσεις ή επιπλοκές της νέας γρίπης, και σε ασθενείς που ανήκουν σε υψηλές ομάδες κινδύνου.

Πότε πρέπει να πάει στον γιατρό ή στο νοσοκομείο;

Εάν ανήκει σε ομάδες υψηλού κινδύνου ή εμφανίσει σοβαρά συμπτώματα γρίπης.

Ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου;

Τα άτομα που έχουν χρόνια προβλήματα υγείας δηλαδή, καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις, νεφρική ανεπάρκεια, σακχαρώδη διαβήτη, καρκίνο, έιτζ κ.ά., οι έγκυες και τα παιδιά ηλικίας κάτω των δύο ετών. Επίσης φαίνεται ότι κινδυνεύουν τα πολύ παχύσαρκα άτομα (με δείκτη μάζας σώματος πάνω από 40).

Ποια είναι τα σοβαρά συμπτώματα γρίπης που πρέπει να οδηγήσουν στην αναζήτηση ιατρικής βοήθειας;

Δυσκολία στην αναπνοή ή πόνος στο στήθος, παράταση του πυρετού για περισσότερες από 3-4 ημέρες, ιδιαίτερα έντονη συμπτωματολογία, μελάνιασμα στα χείλη, συνεχείς έμετοι, αφυδάτωση (ζάλη στην όρθια στάση, μείωση της ποσότητας των ούρων ή στα νεογνά έλλειψη δακρύων όταν κλαίνε), νωθρότητα στα βρέφη, επεισόδια σπασμών, σημεία σύγχυσης και αποπροσανατολισμού.

Για πόσο διάστημα θα πρέπει να αποφεύγει ο ασθενής την επαφή με άλλα άτομα για να μη μεταδώσει τη νόσο;

Επτά ημέρες, ή από την αρχή των συμπτωμάτων έως και μία ημέρα αφότου αυτά υποχωρήσουν, όποιο από τα δύο διαρκεί περισσότερο.

Τι μπορεί να κάνει ένα άτομο για να προστατευθεί από τη νέα γρίπη;

Να αποφεύγει την επαφή με ασθενείς. Να αποφεύγει να ακουμπάει με γυμνά χέρια άψυχες επιφάνειες, και σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό να μην αγγίζει με τα χέρια τα μάτια του, τη μύτη του και το στόμα του που είναι οι πύλες εισόδου του ιού της γρίπης στον οργανισμό. Πρέπει πάντα να πλένει τα χέρια του καλά με σαπούνι και νερό πριν οποιαδήποτε δραστηριότητα που έχει σχέση με το αναπνευστικό του.

Εάν κάποιος έρθει σε επαφή με ασθενή, για πόσο διάστημα θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή για την περίπτωση που έχει κολλήσει και αυτός;

Για επτά ημέρες μετά την επαφή με τον ασθενή.


Από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_26/07/2009_323573

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΩ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η "ΚΑΤΑΒΟΛΗ" ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΩΣ ΣΥΜΠΤΩΜΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΡΙΠΗΣ?

kgrek είπε...

Σημαίνει ότι αισθάνεστε μια γενική αδυναμία και ότι σας εγκαταλείπουν οι σωματικές δυνάμεις σας