Πέμπτη, 4 Ιουνίου 2009

Νέο Σχέδιο Ανάν σύντομα

Με συνοπτικές διαδικασίες...

Το προετοιμάζουν εδώ και καιρό! Και φυσικά, το ανήγγειλαν μέσω του τουρκικού Τύπου, καθώς οι ό,ποιες «ελληνικές αντιδράσεις», δεν τους ενδιαφέρουν.


Οι πληροφορίες που επικαλείται η τουρκική εφημερίδα «Milliyet» και τις οποίες αποκαλεί «αξιόπιστες», λένε ότι ο Αυστραλός ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Downer (είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή σε διοικητικά συμβούλια εταιρειών-βιτρίνας της βρετανικής κατασκοπίας), εδώ και δύο εβδομάδες παραμένει στο ψευδοκράτος χωρίς να μετακινηθεί, ενώ, το περασμένο Σαββατοκύριακο, είχε συναντήσεις με Τούρκους και Τουρκοκύπριους επιχειρηματίες, αλλά και στελέχη ΜΚΟ στην Κερύνεια! Μόλις ολοκληρώσει τις συναντήσεις του, αναμένεται να συντάξει σχετική έκθεση προς τον Γενικό Γραμματέα.


Ετοιμάζουν «κλίμα» και «λύση»


Οι επιτελείς των Ηνωμένων Εθνών και οι Βρετανοί, δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση τη διακοπή των συνομιλιών μεταξύ του (υπό επιτήρηση πλέον) Tουρκοκύπριου Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και του εθνομηδενιστή Δημήτρη Χριστόφια.
Η προσπάθεια προεργασίας, είναι παραπάνω από οφθαλμοφανής. Μάλιστα, ο ίδιος ο (πρώην ΥΠΕΞ της Αυστραλίας) Downer στις διαβουλεύσεις του «αποσαφηνίζει» ότι θέλει να «αφουγκρασθεί» τις «ευαισθησίες» των Τουρκοκυπρίων (δηλαδή των Τούρκων εποίκων...), ώστε τα Ηνωμένα Έθνη να προσαρμόσουν ανάλογα τη στάση που θα τηρήσουν στη νέα τους πρωτοβουλία για την Κύπρο.

Την ίδια ώρα, τα περί τον Χριστόφια στελέχη του ΑΚΕΛ στο Προεδρικό της Λευκωσίας ασχολούνται με τις ευρωεκλογές (όπως και οι Ελλαδίτες) και ουχί με την προστασία των εθνικών συμφερόντων στη νήσο.

Ολιγωρούν σε Αθήνα και Λευκωσία


Και όλα αυτά, καθώς η Άγκυρα ανέλαβε ήδη την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας και ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2009 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010, θα μετέχει στη σύνθεσή του. Όπως μάλιστα δήλωσε ο ΥΠΕΞ της γείτονος Νταβούτογλου, η Κύπρος και τα Βαλκάνια, όπως και άλλες περιοχές, θα ενταχθούν επίσης στην ημερήσια διάταξη.

Από την πλευρά του ο μόνιμος εκπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη πρέσβης Baki Ilkin, υποστήριξε σε δηλώσεις του ότι οι Τούρκοι απέδειξαν ήδη ότι επιθυμούν να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό, με τη θετική ψήφο τους στο δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν, το 2004.

Από το:

http://kostasxan.blogspot.com/2009/06/blog-post_7863.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: