Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2009

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΜΑΡΜΑΡΟ


Μήπως είχατε αμφιβολία για το ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο; Εγώ δεν αμφέβαλα καθόλου. Όταν μάλιστα είδα να καταφθάνουν σε μένα , σε συγγενείς και φίλους τα έντυπα του ΕΤΑΚ 2008 ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ (Αλήθεια πως τα καταφέρνουν και στέλνουν πάντα τα εισπρακτικά έντυπά τους μετά από εκλογές και ποτέ πριν, δεν το καταλαβαίνω!!! Φαίνεται ότι μας περνούν για ηλίθιους !!!) ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΜΑΡΜΑΡΟ.

Και μια απορία για τον ETAK. Πώς είναι δυνατό συνιδιοκτήτες ακινήτων, με ίδια ποσοστά επ’ αυτών, να χρεώνονται με διαφορετικό ποσό για κάθε ένα από αυτά ΜΟΝΟ το Ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών μπορεί να το πετύχει!!!

Διαβάστε λοιπόν τώρα από την ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ την σχετική ειδησεογραφία για να ανοίξει η καρδιά σας!!!

Νέος κύκλος αύξησης των έμμεσων φόρων

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (Έντυπη έκδοση) Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2009 07:00

Επιδεινώθηκαν περαιτέρω στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου τα μεγέθη του προϋπολογισμού, κυρίως λόγω της υστέρησης των φορολογικών εσόδων, ενώ επιβραδύνθηκε οριακά η αυξητική πορεία των δαπανών, λόγω της περιοριστικής εισοδηματικής πολιτικής.

Οι εξελίξεις αυτές επιταχύνουν τη λήψη πρόσθετων εισπρακτικών μέτρων, η πρώτη δέσμη των οποίων θα ανακοινωθεί εντός των προσεχών ημερών και θα αφορά σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης, σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά για την αύξηση των οποίων δεν υφίστανται πλέον «πληθωριστικές αναστολές», καθώς ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 0,5%. Τα μέτρα θα ανακοινωθούν, αφού νωρίτερα συζητηθούν στην Οικονομική Επιτροπή υπό τον Πρωθυπουργό.

Σε ό,τι αφορά το χρόνο ανακοίνωσής τους, πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος της κυβέρνησης είναι τα νέα μέτρα να ισχύσουν από την Τετάρτη 1η Ιουλίου και να αποδώσουν στα κρατικά ταμεία ολόκληρο το δεύτερο εξάμηνο.

Παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους επισημαίνουν ότι το πρόβλημα είναι κυρίως στο σκέλος των εσόδων, όπου οι αποκλίσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές, λόγω της μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας.

Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες, οι ίδιοι παράγοντες υποστηρίζουν ότι οι υπερβάσεις είναι ελεγχόμενες και θα εξομαλυνθούν στους επόμενους μήνες.

Αναφέρουν ως παράδειγμα τις δαπάνες για τόκους που εμφανίζονται αυξημένοι κατά 1 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με πέρυσι, λέγοντας ότι στους επόμενους μήνες σταδιακά η αύξηση θα περιοριστεί και το τελικό κονδύλια θα παρουσιάσει μικρή υπέρβαση κατά 100 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με το στόχο των 12 δισ. ευρώ, που είναι ο στόχος.

Επίσης στο κονδύλι των μισθολογικών δαπανών, διαπιστώνεται εξοικονόμηση, κάτι που φαίνεται στα στοιχεία του Μαΐου, και θα είναι περισσότερο έντονη στα στοιχεία των επομένων μηνών.

Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στο «πάγωμα» των μισθολογικών αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις πάνω από 1.700 και 1.100 ευρώ αντίστοιχα και την καταβολή των εφάπαξ επιδομάτων στους αμειβόμενους με χαμηλότερες αποδοχές.

Το επίδομα καταβλήθηκε το Μάιο, και βάρυνε τον περασμένο μήνα, αλλά το κόστος του ήταν χαμηλότερο από πέρυσι, που χορηγήθηκαν αυξήσεις σε όλους υπαλλήλους και συνταξιούχους, και μάλιστα αναδρομικά από την 10-1-2008.

Η μισθολογική δαπάνη σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες θα βαίνει επιβραδυνόμενη και στους επόμενους μήνες τους έτους, παρασύροντας πτωτικά τις συνολικές δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, καθώς η μισθοδοσία καλύπτει περισσότερο από το 45% των δαπανών του Τακτικού Προϋπολογισμού.

Πάντως περισσότερο ανησυχητική θεωρείται η αύξηση του ελλείμματος του Τακτικού Προϋπολογισμού το οποίο προκύπτει από τα έσοδα και τις δαπάνες, χωρίς το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ήδη το συγκεκριμένο έλλειμμα είναι τετραπλάσιο του στόχου και αποτελεί μείζον πρόβλημα. Στο πεντάμηνο η υστέρηση των εσόδων φτάνει σε 2 δισ. ευρώ, ενώ οι υπερβάσεις των δαπανών, του Τ.Π σε 2,3 δισ. ευρώ και το έλλειμμα του ΤΠ υπολογίζεται σε 4,3 δισ. ευρώ.

Τα μέτρα για την τόνωση των εσόδων, θεωρούνται αναπόφευκτα και το κύριο βάρος των μέτρων θα σηκώσουν οι αυξήσεις στη φορολογία των καυσίμων, από την οποία, με μία αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης κατά 10%, θα αντληθούν επιπλέον 400 - 450 εκατ. ευρώ (από ε.φ.κ. και ΦΠΑ .

Αν το ποσοστό της αύξησης είναι υψηλότερο, το όφελος του Δημοσίου και η επιβάρυνση των καταναλωτών αυξάνεται αναλογικά. Η επίπτωση στον πληθωρισμό από μια τέτοια κίνηση θα είναι της τάξης των 0,30-0,50 εκατ. μονάδες, αλλά «αντέχεται», με δεδομένο το επίπεδο του πληθωρισμού (0,5%).

Για τους καταναλωτές όμως η αύξηση της τιμής της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης θα είναι της τάξης των 5 - 10 λεπτών το λίτρο και σε συνδυασμό με τις ανατιμήσεις που ήδη καταγράφονται στα καύσιμα, μεταφράζονται σε σημαντική επιβάρυνση, κατά τη θερινή περίοδο, αυξημένων μετακινήσεων.

Επίσης, αυξήσεις τελών και φόρων θα επιβληθούν:

* Σε ποτά, με την τιμή της φιάλης να αυξάνεται κατά 1 ευρώ το λίτρο

* Στα τσιγάρα, όπου η αύξηση της τελικής τιμής θα φτάσει έως και σε 50 λεπτά το πακέτο.

* Στα κινητά τηλέφωνα με συμβόλαιο, όπου θα αυξηθεί το μηνιαίο τέλος με το οποίο επιβαρύνονται οι λογαριασμοί ανάλογα με την κατανάλωση.

* Στα καρτοκινητά, στα οποία θα επιβληθεί φόρος 10%-20% επί της αξίας των καρτών χρόνου ομιλίας.

Στα μέτρα επίσης περιλαμβάνονται:

* Η επαναφορά των τεκμηρίων δαπανών διαβίωσης για τους ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις, με στόχο να αποτραπούν δηλώσεις εισοδημάτων στα… όρια της φτώχειας.

* Η επαναφορά των τεχνικών παιγνίων ή «κουλοχέρηδων», αλλά με νέα μορφή, για τα οποία θα εισπραχθεί ένα εφάπαξ τέλος αλλά θα εισπράττεται και μηνιαίο τέλος.

* Η ενίσχυση του αφορολόγητου ορίου με αποδείξεις παροχής υπηρεσιών ή πώλησης αγαθών, ώστε να έχουν κίνητρο οι καταναλωτές να ζητούν αποδείξεις, περιορίζοντας τη φοροδιαφυγή.

Συμπληρωματικά, στο μέτωπο κατά της φοροδιαφυγής, σχεδιάζονται ειδικοί έλεγχοι στους ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής, όπου το υπουργείο Οικονομικών έχει την αίσθηση ότι αρκετοί εκμεταλλεύονται τα κενά της νομοθεσίας και πραγματοποιούν φοροδιαφυγή.

Παράλληλα, χαμηλές είναι οι προσδοκίες για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων των κατοικιών, μέτρο στο οποίο στήριζαν αρκετά τα υπουργείο Οικονομίας και ΠΕΧΩΔΕ, αλλά εσχάτως εκφράζεται έντονος προβληματισμός για την επιτυχία του μέτρου.

Το πακέτο των μέτρων θα συμπληρωθεί έως τον Οκτώβριο, καθώς μέχρι τις 24 Οκτωβρίου ο επίτροπος Χοακίν Αλμούνια περιμένει πειστικά μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος στο 3,7% του ΑΕΠ φέτος και κάτω από το 3% το 2010, όπως τον έχει διαβεβαιώσει η κυβέρνηση.

Τα μέτρα

Αυξήσεις τελών και φόρων σε:

* καύσιμα

* ποτά

* τσιγάρα

* κινητά τηλέφωνα με συμβόλαιο

* καρτοκινητά

Επίσης:

* επαναφορά των τεκμηρίων

* επαναφορά των τεχνικών παιγνίων

* ενίσχυση του αφορολόγητου ορίου με αποδείξεις

* ειδικοί έλεγχοι στους ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ


http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/06/22/1680102.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: