Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2009

ΩΧ....ΟΥ.... ΜΑΝΟΥΛΑ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ

Ανεπαρκή τα μέτρα μείωσης του ελλείμματος
Οκτώβριο το νέο «πακέτο»
Δεν πείθεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Ερχονται τα τεκμήρια διαβίωσης για τα εισοδήματα του 2009

Σωτηρης Nικας

Ραντεβού τον Οκτώβριο για τη λήψη νέων μέτρων έδωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Γ. Παπαθανασίου, αφού τα μέτρα που ανακοίνωσε θεωρούνται ανεπαρκή για τη μείωση του ελλείμματος στο 3,7% του ΑΕΠ φέτος και στο 3% το 2010. Πηγές της Κομισιόν σημείωναν ότι τα μέτρα δεν ανταποκρίνονται στις συστάσεις του Ecofiπου έθεσε τη χώρα σε επιτήρηση, καθώς πρόκειται για μέτρα προσωρινού χαρακτήρα.

Από τα προσδοκώμενα έσοδα των 1,9 δισ. ευρώ, το 1,15 δισ. προβλέπεται να προέλθει από τη «ρύθμιση» των ημιυπαίθριων χώρων, δηλαδή είναι μη επαναλαμβανόμενο έσοδο.

Οπως σημειώνουν, μπορεί το ονομαστικό έλλειμμα να μειώνεται από το 5,1% του ΑΕΠ (σ. σ. εκεί προέβλεπε ότι θα φτάσει το έλλειμμα η Κομισιόν χωρίς τα χθεσινά μέτρα) στο 4,1% του ΑΕΠ, αλλά το διαρθρωτικό έλλειμμα (δηλαδή χωρίς τα προσωρινά μέτρα) μειώνεται από το 5,7% στο 5,5% του ΑΕΠ.

Επιπλέον, σε καμία περίπτωση δεν μειώνουν το έλλειμμα στο 3,7% του ΑΕΠ, όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση. Τα μέτρα αυτά θα αξιολογηθούν από το συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης (Eurogroup) της Δευτέρας 6 Ιουλίου.

Ανάλογη ήταν και η αντίδραση της Fitch Ratings. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν έπεισαν τον αναλυτή του διεθνούς οίκου για την Ελλάδα κ. Κρις Πράις, ο οποίος χαιρέτισε μεν την αύξηση της έμμεσης φορολογίας, ωστόσο σημείωσε ότι «ακόμη και να ήταν αρκετή ώστε να αποδώσει τα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ που αναζητεί η κυβέρνηση, αυτά δεν αρκούν ώστε να περιορίσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 3,7% του ΑΕΠ».

Επίσης ανέφερε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι αρνητικός το 2009 (θα κινηθεί μεταξύ 1% και 2%) και δεν θα περιορισθεί σε μηδενική ανάπτυξη, όπως είναι οι νέες εκτιμήσεις της κυβέρνησης.

Μπορεί με τα σχετικώς ήπια μέτρα που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομίας να μην αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η δημοσιονομική εκτροπή, περιορίζεται όμως το πολιτικό κόστος, γεγονός που έχει σημασία σε περίπτωση πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο.

Με την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2010 και την κατάρτιση του νέου επικαιροποιημένου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), το υπουργείο Οικονομίας θα ανακοινώσει νέες πρωτοβουλίες (μόνιμου χαρακτήρα) για να μειώσει το έλλειμμα μέσα στο 2010 κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ.

Με τα μέτρα αυτά στόχος είναι να προκύψει όφελος της τάξης του 0,8% με 1,1% του ΑΕΠ ή περίπου 2 με 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ ακόμα.

Η πρώτη παρέμβαση θα είναι η θέσπιση των τεκμηρίων διαβίωσης που θα αφορούν τα εισοδήματα του 2009 και όπως δήλωσε ο υπουργός θα είναι «λίγα, απλά και δίκαια».

Πέραν αυτού, το υπουργείο Οικονομίας θα ενημερώσει μέσω του ΠΣΑ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι:

1. Προχωρεί στη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών για τον έλεγχο στον χώρο των φαρμάκων και υλικών υγείας, με στόχο την εξοικονόμηση δαπανών ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

2. Θα εφαρμοστεί σύστημα αυτοματοποιημένης καταγραφής της έκδοσης και διακίνησης τιμολογίων, αλλά και αποδείξεων λιανικής πώλησης.

3. Νέα γενιά διασταυρώσεων, που θα συνδυάζουν πληροφορίες από διαφορετικές πηγές, προκειμένου να στοχεύσουν στις εστίες μείζονος φοροδιαφυγής.

4. Νέες ρυθμίσεις και μέτρα, με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς των πετρελαιοειδών.


Από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100055_26/06/2009_319879

Δεν υπάρχουν σχόλια: