Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2009

Περιορίστηκε σε νουθεσίες ο κ. Καραμανλής

Στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο

Της Ελλης Tριανταφυλλου

Ανικανοποίητες έμειναν χθες οι υψηλές προσδοκίες των κυβερνητικών στελεχών, αφού στο υπουργικό συμβούλιο, που συνεδρίασε σε πλήρη σύνθεση, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής περιορίστηκε στις συνήθεις «νουθεσίες» προς... ναυτιλλομένους, χωρίς να αφήσει ούτε υπαινιγμό για τα επόμενα βήματα που μελετά μετά την εκλογική ήττα της Ν.Δ. Η ομιλία του είχε αυξημένη δόση αυτοκριτικής σε σχέση με εκείνη που έκανε τα μεσάνυχτα της Κυριακής. «Εμείς φταίξαμε, εμείς πρέπει να διορθωθούμε» είπε χαρακτηριστικά, αλλά παρέμεινε γενικόλογος τόσο για τα αίτια που οδήγησαν στην ήττα όσο και για τα μέτρα που θα λάβει. Αντίθετα, ο κ. Καραμανλής προέκρινε την ανάγκη να κόψει τη συζήτηση περί ενδεχόμενης συνεργασίας με τον ΛΑΟΣ, την οποία τροφοδοτούν καθημερινά βουλευτές της Ν.Δ.

Η αγωνία της κυβερνητικής παράταξης για την ανάδειξη του κόμματος του Γ. Καρατζαφέρη σε διακριτό πόλο φάνηκε και από την ιεράρχηση από τον πρωθυπουργό των ζητημάτων της εγκληματικότητας και της λαθρομετανάστευσης στην αιχμή της κυβερνητικής προσπάθειας. Προανήγγειλε, μάλιστα, ότι από τα πρώτα νομοσχέδια που θα έρθουν στο θερινό τμήμα της Βουλής θα είναι εκείνα για την «ποινικοποίηση» της κουκούλας και για τα καρτοκινητά.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού απέδιδαν την απόφαση του κ. Καραμανλή, να μην ανοίξει τα χαρτιά του, στην πάγια στάση του να μη λαμβάνει αποφάσεις εν θερμώ. «Πρέπει πρώτα να αναλυθούν τα αίτια που οδήγησαν στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα και μετά να αποφασιστεί η θεραπεία», έλεγαν χαρακτηριστικά. Υπουργοί και υφυπουργοί, ωστόσο, αντιτείνουν ότι το συγκεκριμένο δόγμα δεν μπορεί να ισχύει όταν τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά και ζητούν επίσπευση των αποφάσεων.

Ο ίδιος, πάντως, δεσμεύτηκε ότι θα λάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία χρειαστεί για να αλλάξει «ό,τι πικραίνει τους πολίτες». Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της κάλπης αυστηρή προειδοποίηση και ηχηρό μήνυμα, ενώ αναφερόμενος στο εξαιρετικά υψηλό ποσοστό της αποχής, σημείωσε μεν ότι «δεν υπήρχε διακύβευμα», ωστόσο κάλεσε τους υπουργούς να μην αναζητούν τα αίτια της ήττας εκεί, αλλά μόνο στον εαυτό τους.

Υπενθύμισε ακόμη ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου είχε χαρακτηρίσει δημοψήφισμα τις ευρωεκλογές, αλλά ο κόσμος δεν πήγε στις κάλπες και κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για ανευθυνότητα, αφού, όπως είπε, ζητά εκλογές τη στιγμή που πήρε πιο λίγες ψήφους από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.

Ο κ. Καραμανλής ζήτησε από τους υπουργούς να «τρέξουν» ακόμα πιο γρήγορα το έργο τους και τους κάλεσε εκ νέου να περιορίσουν τις περιττές σπατάλες και τα ταξίδια, ενώ επανέλαβε ότι υπήρξαν συμπεριφορές που πρόσβαλαν την παράταξη, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίσει τι προτίθεται να πράξει με όσους ενεπλάκησαν στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Αναφέρθηκε, επίσης, σε συγκεκριμένους τομείς στους οποίους πρέπει να γίνει επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, όπως οι αλλαγές στον ΟΣΕ, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και η πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ο πρωθυπουργός απέκλεισε κάθε πιθανότητα κομματικής συνεργασίας στο προσεχές μέλλον, φωτογραφίζοντας τον ΛΑΟΣ. Αφησε, πάντως, να εννοηθεί ότι θα επιδιώξει να προσεταιριστεί τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. που επέλεξαν το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη στις ευρωεκλογές. «Δεν χρειαζόμαστε συνεργασίες, πολλή δουλειά χρειαζόμαστε» είπε και πρόσθεσε: «Η Ν.Δ. μπορεί να ανανεώσει την πλατιά στήριξή της από τους πολίτες. Δεν είναι νοητές κομματικές συνεργασίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: