Πέμπτη, 7 Μαΐου 2009

Μέτρα: Φόρος σε κινητά, ακίνητα, αυτοκίνητα, καταθέσεις, ομόλογαΜέτρα και φόρους σε δόσεις σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, για να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα από το περίπου 8% που είναι σήμερα κάτω από το 3% του ΑΕΠ ως το τέλος του 2011. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει οριοθετήσει το χρόνο προσαρμογής ως το τέλος του 2010, ωστόσο ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου ελπίζει στη σύνοδο του Οκτωβρίου να πάρει παράταση ενός έτους, ώστε η προσαρμογή να γίνει σε βάθος τριετίας αντί διετίας. Εκτός από τις πιέσεις της Ε.Ε η προσφυγή σε σκληρά μέτρα, τα οποία προανήγγειλε χθες ο κ. Παπαθανασίου υπαγορεύεται και από την υστέρηση που καταγράφεται το πρώτο τετράμηνο στα έσοδα του προϋπολογισμού και την πρωτοφανή υπέρβαση των δαπανών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες η αύξηση των εσόδων στο τετράμηνο ήταν κοντά στο 6% έναντι επίσημου στόχου 13,2% με τις αυξήσεις των εισπράξεων από ΦΠΑ να καταγράφουν αρνητικό ρυθμό στους 3 από τους 4 μήνες και τις κρατικές δαπάνες να καταγράφουν το ίδιο τετράμηνο αύξηση 24,5% .

Η δημοσιονομική κατάρρευση, η έκρηξη του δημοσίου χρέους στα 270 δις ευρώ ή 108% του ΑΕΠ και οι κοινοτικές πιέσεις για λήψη μέτρων συζητήθηκαν χθες στην κυβερνητική επιτροπή.

Όπως δήλωσε αμέσως μετά ο υπουργός «Δεν υπάρχουν εύκολες συνταγές και μαγικές λύσεις. Μπροστά μας έχουμε δυο επιλογές: Η μια επιλογή είναι της υπευθυνότητας και της σοβαρότητας: Να λέμε όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό και να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα ώστε να βγούμε από την κρίση. Η άλλη επιλογή είναι των ανεύθυνων υποσχέσεων. Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει την πρώτη επιλογή, την υπεύθυνη δηλαδή πολιτική που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση».

Για να περιοριστεί το έλλειμμα κάτω από το 3% στο τέλος του 2010 ή του 2011 τα έκτακτα και μόνιμα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση πρέπει να αποφέρουν τουλάχιστον 7 δις ευρώ από τα οποία 1,5-2 δις προσδοκά να εισπράξει φέτος, 2,5-3 δις το 2010 και τα υπόλοιπα το 2011 με την προϋπόθεση πως οι Βρυξέλλες θα εγκρίνουν την παράταση.

Το πρώτο πακέτο μέτρων άμεσου εισπρακτικού χαρακτήρα κατά κύριο λόγο αναμένεται να ανακοινωθούν αμέσως μετά τις ευρωεκλογές και θα αφορούν κυρίως αυξήσεις 10%-20% στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα, την αύξηση στα τέλη της κινητής τηλεφωνίας και τα νέα κίνητρα για έκδοση αποδείξεων ώστε να αυξηθούν οι εισπράξεις από ΦΠΑ.

Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι για να περιληφθούν στο πρώτο εισπρακτικό «πακέτο» προβλέπουν:

- Αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης καυσίμων, αλκοολούχων ποτών και προϊόντων καπνού.
- Αυξήσεις στους φόρους επί των τόκων των καταθέσεων, ομολόγων και εντόκων γραμματίων του Δημοσίου.
- Αύξηση στα τέλη χρήσης κινητής τηλεφωνίας.
- Αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων.
- Τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων με την είσπραξη φόρου επί της αντικειμενικής αξίας των χώρων αυτών.
- Νομιμοποίηση των ηλεκτρονικών τεχνικών παιχνιδιών.
- Νομιμοποίηση της κατοχής εκτάσεων του Δημοσίου από 200.000 ιδιώτες.
- Αναμόρφωση των κινήτρων για έκδοση αποδείξεων.
Το δεύτερο πακέτο μέτρων θα ανακοινωθεί τον Οκτώβριο με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2010 και την αναθεώρηση του Προγράμματος Σταθερότητας.

Το δεύτερο πακέτο μέτρων θα περιλαμβάνει μέτρα κυρίως μόνιμου χαρακτήρα με νέες αυξήσεις στους έμμεσους φόρους σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα, αύξηση 10 μονάδων των συντελεστών αυτοτελούς φορολόγησης και τους ανώτατου φορολογικού συντελεστή στο 45% για εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ, αυστηροποίηση των τεκμηρίων διαβίωσης για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Ανοιχτό είναι επίσης το ενδεχόμενο ο προϋπολογισμός του 2010 να προβλέπει μηδενικές αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και οριακές αυξήσεις στις συντάξεις.


7/5/2009
Πηγή: Ημερησία

http://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=45017

Δεν υπάρχουν σχόλια: