Πέμπτη, 2 Απριλίου 2009

G20: Κλέβει λάμψη από την G7

Η σημερινή Σύνοδος Κορυφής της ομάδας των G20 αναμένεται να καθιερώσει τη συμμετοχή των μεγάλων αναπτυσσόμενων οικονομιών όπως είναι η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία στο «διοικητικό συμβούλιο» της παγκόσμιας οικονομίας. Παρόλα αυτά είναι μάλλον πολύ νωρίς να αποχαιρετίσουμε το αποκλειστικό κλαμπ των «πλουσίων», την ομάδα G7

Ο κόσμος έχει γεμίσει από ομάδες G τις τελευταίες δεκαετίες. Υπάρχει η G2, με την Κίνα και τις ΗΠΑ. Η λεγόμενη G5 αποτελείται από τις ΗΠΑ, την Αγγλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιαπωνία. Αυτές μαζί με την Ιταλία και τον Καναδά συγκροτούν την G7, που βρίσκει απέναντί της την G77- μία ευρεία ομάδα αναπτυσσόμενων οικονομιών. Η βασική ιδέα παραμένει η ίδια. Τα παγκόσμια προβλήματα- από τις ανισορροπίες στις αγορές συναλλάγματος, έως τις εμπορικές διαπραγματεύσεις και την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, απαιτούν τη συνεργασία πολλών χωρών.

Η ομάδα του G20 ήρθε στο προσκήνιο αυτή την περίοδο, που ολόκληρη η παγκόσμια οικονομία έχει βυθιστεί στην ύφεση, καθώς οι ηγέτες αντελήφθησαν ότι υπάρχει η ανάγκη για συντονισμένη δράση. Και αυτό γιατί σε αντίθετη περίπτωση η κάθε χώρα θα ελάμβανε πιθανότατα μέτρα, που θα θωράκιζαν μεν την οικονομία της βραχυπρόθεσμα, αλλά εις βάρος των άλλων οικονομιών. Δεχόμενος πιέσεις από την Ευρώπη για μία Σύνοδο Κορυφής το περασμένο φθινόπωρο, ο τότε Τζορτζ Μπους επέλεξε την G20. Ο Βρετανός πρωθυπουργός έκανε την ίδια επιλογή για τη σημερινή συνάντηση.

Η σπουδαιότητα των τελευταίων Συνόδων του G20 έχει κλέψει λίγη από τη «λάμψη» του G7. Aυτό δε σημαίνει όμως ότι οι συνεδριάσεις και οι συμφωνίες των επτά μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη θα έχουν πλέον λιγότερη σημασία. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η πιο σημαντική διεθνής συμφωνία, που έχει επιτευχθεί από την έναρξη της παγκόσμιας κρίσης είναι εκείνη του περασμένου Οκτωβρίου, κατά τη σύνοδο του G7 στην Ουάσιγκτον. Τότε οι υπουργοί Οικονομίας των επτά πλουσιότερων χωρών δεσμεύθηκαν ότι θα αποτρέψουν την κατάρρευση «σημαντικών για το σύστημα, χρηματοπιστωτικών οργανισμών». Η δέσμευση αυτή επικυρώθηκε στη συνέχεια από την ομάδα των G20, αλλά και τα 185 κράτη μέλη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

Το μεγάλο για μία ομάδα όπως η G20 είναι το μέγεθός της. Περισσότερα μέλη σημαίνουν πιο πολύπλοκες διαπραγματεύσεις, περισσότερες επίσημες διακηρύξεις, αλλά συνήθως λιγότερες πράξεις.

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Πέμπτη, 2 Απριλίου 2009 07:00

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/04/02/1648591.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: