Κυριακή, 5 Απριλίου 2009

Ο Ομπάμα στηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ


Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί επανέλαβε την αντίθεσή του στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποστήριξε σήμερα την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, η οποία θα αποτελούσε ένα σημαντικό μήνυμα, καθώς η ενταξιακή διαδικασία για την χώρα αυτή εξακολουθεί ν' αποτελεί ένα ακανθώδες θέμα μεταξύ πολλών ευρωπαϊκών χωρών.

«Η ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση των 27 χωρών θα αποτελέσει ένα σημαντικό μήνυμα στη μουσουλμανική αυτή χώρα κι ένα μέσο για να προσδέσουν στενά τη χώρα αυτή στην ευρωπαϊκή σφαίρα», τόνισε ο Ομπάμα μιλώντας στους ευρωπαίους ηγέτες στην Πράγα. Οι δηλώσεις του Ομπάμα μεταδόθηκαν απ' ευθείας από τα τηλεοπτικά δίκτυα.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί επανέλαβε σήμερα, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1, την αντίθεσή του στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, έπειτα από τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμ υπέρ της εισδοχής της μουσουλμανικής χώρας στους κόλπους των 27.

«Εγώ συνεργάζομαι στενά με τον πρόεδρο Ομπάμα, όμως σε ό,τι αφορά στην ΕΕ, εναπόκειται στα κράτη μέλη της Ένωσης να αποφασίσουν», τόνισε ο Σαρκοζί απαντώντας στο δίκτυο από την Πράγα, όπου συμμετείχε στη σύνοδο ΗΠΑ-ΕΕ.

«Εγώ πάντοτε ήμουν αντίθετος στην ένταξη αυτή και παραμένω αντίθετος. Και τολμώ να πω ότι την άποψη της Γαλλίας συμμερίζεται κι η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών μελών της ΕΕ», πρόσθεσε.

«Η Τουρκία είναι μια πολύ μεγάλη χώρα, σύμμαχος της Ευρώπης και σύμμαχος των ΗΠΑ. Θα πρέπει να παραμείνει ως προνομιούχος εταίρος κι η θέση μου αυτή παραμένει αμετάβλητη», πρόσθεσε ο Σαρκοζί.

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και η κοινή συνέντευξη Τύπου του προεδρεύοντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μίρεκ Τοπολάνεκ, του προέδρου Ομπάμα και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είναι προγραμματισμένες για τις 15.15 ώρα Ελλάδας.

Το τελευταίο διάστημα διαπιστώνεται βελτίωση στις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού, ωστόσο δε λείπουν τα θέματα που διχάζουν ΕΕ και ΗΠΑ. Στη βελτίωση του κλίματος, αλλά και την ποιοτική αναβάθμιση της συνεργασίας ανάμεσα στην ΕΕ και την Ουάσιγκτον συνηγορούν οι χθεσινές συμφωνίες για το νέο γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ και την αποστολή πρόσθετων στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, όπως επίσης και η μεγαλύτερη σύγκληση απόψεων που διαπιστώνεται μετά τη Σύνοδο της ομάδας G20 στο Λονδίνο για τη συνταγή εξόδου από την οικονομική κρίση.

Παράλληλα, όμως, αναζητείται μεγαλύτερη συναίνεση στα θέματα ενέργειας, στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών ενόψει και της κρίσιμης Συνόδου στα τέλη του 2009 στην Κοπεγχάγη για τη μετά Κιότο εποχή, αλλά και στο ζήτημα του Γκουαντάναμο με την αμερικανική πλευρά να ασκεί πιέσεις στις ευρωπαϊκές χώρες να δεχτούν κρατούμενους στο έδαφος τους ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο να επιστρέψουν στις χώρες προέλευσής τους.

Με αφορμή την εκτόξευση πυραύλου, νωρίτερα, σήμερα από τη Βόρεια Κορέα, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπά υπογράμμισε ότι πρόκειται για «πρόκληση» και ότι η χώρα αυτή απομονώνεται ακόμη περισσότερο από την διεθνή κοινότητα ζητώντας παράλληλα να υπάρξει έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για να εξεταστεί το θέμα. Ενέργεια την οποία καταδίκασε με ανακοίνωσή της και η τσεχική προεδρία της ΕΕ.

Στην τσεχική πρωτεύουσα τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες ενόψει της άφιξης του κ. Ομπάμα ο εναέριος χώρος της Τσεχίας είχε κλείσει για τρεις ώρες. Εξάλλου, περίπου 300 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα σχέδια εγκατάστασης αντιπυραυλικής ασπίδας που προωθούν οι ΗΠΑ σε τοποθεσία 80 χιλιόμετρα από την Πράγα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης δημοσκόπησης τα δύο τρίτα της τσεχικής κοινής γνώμης τάσσονται κατά αυτού του προγράμματος.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια: