Κυριακή, 5 Απριλίου 2009

Ικανοποίηση Καραμανλή στο Στρασβούργο


Την ικανοποίησή του τόσο για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Στρασβούργο, όσο και για τα αποτελέσματα της πρώτης συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.


Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι ηγέτες της Ατλαντικής Συμμαχίας καλωσόρισαν σήμερα την έλευση του Μπαράκ Ομπάμα στην Ευρώπη, αλλά και την επιστροφή της Γαλλίας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. Επίσης, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι ηγέτες καλωσόρισαν την ένταξη της Αλβανίας και της Κροατίας, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της περαιτέρω διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, υπό τον όρο ότι οι υποψήφιες για ένταξη χώρες θα ανταποκριθούν στις προϋποθέσεις προσχώρησης που έχει θέσει το ΝΑΤΟ, κυρίως σε ό,τι αφορά τη δημιουργία των σχέσεων καλής γειτονίας.

Επίσης, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί με στόχο την αναθεώρηση του στρατηγικού δόγματος της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του Αφγανιστάν, το οποίο ήταν μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν σε μεγάλο βαθμό τη Σύνοδο Κορυφής, ο Κώστας Καραμανλής επισήμανε ότι η επίλυση των προβλημάτων στο Αφγανιστάν δεν μπορεί να γίνει με αμιγώς στρατιωτικά μέσα και ότι θα πρέπει αυτά να συνδυαστούν με ανθρωπιστικές και αναπτυξιακές δράσεις.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική συμβολή στο Αφγανιστάν, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα θα αναλάβει το 2010 τη διοίκηση του αεροδρομίου της Καμπούλ και ότι προς το σκοπό αυτό θα ενισχυθεί η ελληνική δύναμη με τριάντα ως σαράντα άτομα. Ανέφερε, επίσης, ότι έχει σταλεί ένα τάγμα μηχανικού με ειδίκευση στην κατασκευή γεφυρών, ενώ ιδιαίτερη συμβολή, όπως τόνισε, θα έχει η Ελλάδα και στα προγράμματα εκπαίδευσης των αστυνομικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν. Επίσης, ανέφερε ότι η Ελλάδα θα συμμετάσχει σε ανθρωπιστικού χαρακτήρα δράσεις, τονίζοντας ότι όλα αυτά θα γίνουν με απόλυτο σεβασμό των αμυντικών προτεραιοτήτων που έχει η χώρα.

Αναφερόμενος, στη συνέχεια, στην επιλογή του Δανού πρωθυπουργού, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, για τη θέση του νέου γενικού γραμματέα της Ατλαντικής Συμμαχίας, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα την χαιρετίζει, ότι με τη Δανία την συνδέει μακρόχρονη συνεργασία και ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να τον στηρίξει.

Σε ό,τι αφορά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο πρωθυπουργός δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από το περιεχόμενο των συζητήσεων, σημειώνοντας ότι από ελληνικής πλευράς, τέθηκαν όλα τα βασικά ζητήματα που απασχολούν την εξωτερική της πολιτική, όπως για παράδειγμα το Κυπριακό και το ζήτημα των Σκοπίων.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα τον προσκάλεσε να επισκεφθεί τις ΗΠΑ και ότι η Ελλάδα ανταπέδωσε την πρόσκληση καλώντας τον να επισκεφθεί την Αθήνα.

Επισημαίνεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τη βούλησή του να επισκεφθεί την Αθήνα και ότι άκουσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις θέσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς επίσης ότι εμφανίστηκε διατεθειμένος να ενισχύσει τις ελληνικές προσπάθειες στην περιοχή.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο πρωθυπουργός επανέλαβε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, τη σταθερή θέση της Ελλάδας υπέρ της ευρωατλαντικής προοπτικής της χώρας, υπενθυμίζοντας, ωστόσο, την ομόφωνη απόφαση του ΝΑΤΟ, στη διάρκεια της περυσινής συνόδου κορυφής στο Βουκουρέστι και τις αναφορές της συνόδου αυτής στην ανάγκη επίλυσης του ζητήματος της οριστικής ονομασίας της ΠΓΔΜ. Σε σχέση με το θέμα αυτό, ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τα προβλήματα που υπάρχουν θα πρέπει να λυθούν με βάση τις σύγχρονες αντιλήψεις και όχι με βάση τις αντιλήψεις που παραπέμπουν στο 19ο αιώνα.

Αναφερόμενος στη συνέχεια, στις σχέσεις του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, ο Κ. Καραμανλής εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές και για την πλήρη ενεργοποίηση του διαλόγου. Υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη, συνεχούς ανταλλαγής απόψεων ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και στη Ρωσία και την ανάγκη ανάδειξης της συνεργασίας, με βάση τις αρχές του ΟΑΣΕ.

Εξάλλου, ερωτηθείς για τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η παγκόσμια οικονομία διέρχεται περίοδο μεγάλης κρίσης και ότι, όπως οι οικονομίες των άλλων χωρών της γης, η ελληνική, έχει και αυτή τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία της. Σε ό,τι αφορά τα αδύναμα σημεία, ο πρωθυπουργός, υπογράμμισε το δημοσιονομικό πρόβλημα και το ιδιαίτερα μεγάλο δημόσιο χρέος. Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2008, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι σε σχέση με παλαιότερες εκτιμήσεις, υπάρχει κάποια απόκλιση. Ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι η απόκλιση αυτή αφορά κυρίως την κατάσταση κάποιων Ταμείων, καθώς και τις εισροές κάποιων κοινοτικών πόρων, οι οποίες δεν κατεγράφησαν το 2008, αλλά, όπως σημείωσε, θα καταγραφούν το 2009, βελτιώνοντας τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς πώς αντιμετωπίζει, την «υπόθεση Παυλίδη», δήλωσε ότι επιθυμεί να διερευνηθεί όλη η υπόθεση και να μην μείνει καμία «σκιά».

4.4.2009

Ανάρτηση από την εφημερίδα"ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια: