Πέμπτη, 2 Απριλίου 2009

Η τουρκική κατοχή δεν είναι παρουσία

| 31/03/2009 |

Στην Κύπρο υπάρχει κατοχή και η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει μια Κυβέρνηση, την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κουμουτσάκος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών.

Ο κ. Κουμουτσάκος, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του υποψήφιου για τη θέση του βοηθού Υπουργού Εξωτερικών για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Φιλ Γκόρντον, στη διάρκεια κατάθεσής του ενώπιον της επιτροπής Εξωτε

ρικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, πως «οι Τούρκοι στρατιώτες στο βόρειο τμήμα της Κύπρου δεν αποτελούν δύναμη 'κατοχής', αλλά απλώς 'τουρκική παρουσία'», αφού παρέπεμψε στις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπογράμμισε πως «υπάρχει κατοχή στην Κύπρο και η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει μια Κυβέρνηση, την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας»


Ο κ. Κουμουτσάκος πρόσθεσε ότι τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη μια σημαντική προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού και «κάθε κίνηση πρέπει να εξυπηρετεί και όχι να αντιστρατεύεται το στόχο και το σκοπό αυτής της διαδικασίας, δηλαδή την επίτευξη λύσης».
Τόνισε, εξάλλου, πως «η επίτευξη λύσης μπορεί να γίνει μόνο με το σεβασμό συγκεκριμένων αρχών, συγκεκριμένων δεδομένων του διεθνούς δικαίου και αποφάσεων του ΣΑ», υπενθυμίζοντας «για ακόμα μια φορά ότι η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση στο νησί είναι μία, η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας».


Η Τουρκία δεσμεύεται από αποφάσεις της Ε.Ε.


Ερωτηθείς, αν η Αθήνα διαπιστώνει αλλαγή στη στάση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, με αφορμή τις δηλώσεις που έκανε έπειτα από συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι «σε κάθε περίπτωση είναι δεδομένο και είναι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που προβλέπουν συγκεκριμένα πράγματα όσον αφορά τις υποχρεώσεις που έχει η Τουρκία, έναντι όλων των κρατών μελών και βεβαίως της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Αναφέρθηκε, τέλος, στην ανάγκη εφαρμογής του Πρωτοκόλλου χωρίς εξαιρέσεις με όλα τα κράτη - μέλη και βεβαίως την εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας, ως υποψήφιας χώρας με ένα κράτος - μέλος, την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ανάρτηση από την ιστοσελίδα της Σημερινής

http://www.sigmalive.com/simerini/politics/139000

Δεν υπάρχουν σχόλια: