Σάββατο, 25 Απριλίου 2009

Ε.Ε.: Η Ελλάδα το πιο αφερέγγυο κράτος έναντι των πολιτών της


Εως και 330 ημέρες η καθυστέρηση εξόφλησης των οφειλών του Δημοσίου

Ως το πλέον αφερέγγυο εμφανίζεται το ελληνικό Δημόσιο μεταξύ των υπολοίπων χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε σχετική έκθεση της Κομισιόν. Την ίδια ώρα, που το οικονομικό επιτελείο επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία ότι δεν είναι ικανοποιημένο από τον ρυθμό με τον οποίο διοχετεύεται το πακέτο ενίσχυσης της οικονομίας από τις τράπεζες στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, οι ευρωπαϊκές αρχές θεωρούν ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει φτάσει στο απροχώρητο, σε ό,τι αφορά τις ημέρες καθυστέρησης των πληρωμών από το Δημόσιο στους ιδιώτες.

Μάλιστα, η Κομισιόν φτάνει στο σημείο να προτρέψει τους ιδιώτες που έχουν να λαμβάνουν από τον κρατικό κορβανά, να πάρουν άμεσα και δραστικά μέτρα για να πιέσουν το Δημόσιο να τους πληρώσει, χωρίς πάντως να προτείνει κάποιες συγκεκριμένες δράσεις προς την κατεύθυνση αυτή.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση της Κομισιόν, η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο, βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο του σχετικού δείκτη που μετράει το οικονομικό ρίσκο το οποίο αναλαμβάνουν οι επιχειρήσεις όταν συναλλάσσονται με το Δημόσιο. Στον αντίποδα βρίσκονται η Σουηδία, η Νορβηγία, η Δανία και η Φιλανδία.

Στην Ελλάδα για να πληρωθεί κάποιος ιδιώτης από το Δημόσιο θα πρέπει να περάσουν -κατά μέσο όρο- πάνω από 120 ημέρες, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, οι καθυστερήσεις φτάνουν ακόμα και στις 330 μέρες. Στην πλειοψηφία των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών, οι πληρωμές των χρεών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες γίνονται κατά μέσο όρο εντός των πρώτων 60 ημερών.

Η εικόνα αυτή, αν και περιγράφει τις υποχρεώσεις του Δημοσίου για το 2005, είναι ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί ακόμα και σήμερα. Μάλιστα, η Κομισιόν, κάνει ειδική αναφορά στην Ελλάδα και στις καθυστερήσεις στις πληρωμές των οφειλόμενων ποσών στον τομέα της υγείας.

Οπως επισημαίνει, παρά το γεγονός ότι έχει βελτιωθεί το νομικό πλαίσιο για την αποπληρωμή των χρεών, οι καθυστερήσεις ανέρχονται ακόμα και σε 330 μέρες, δηλαδή περίπου 11 μήνες. Για τον λόγο αυτό και οι προμηθευτές των νοσοκομείων ζητούν πιεστικά από την κυβέρνηση να δώσει λύση στα χρέη των νοσοκομείων προς αυτούς. Παρά όμως το γεγονός αυτό, το οικονομικό επιτελείο δεν έχει τη δημοσιονομική δυνατότητα να εκταμιεύσει ρευστό για να πληρώσει τους προμηθευτές και γι’ αυτό προωθεί τη λύση της αποπληρωμής των χρεών με ομόλογα.

Παράλληλα, η Κομισιόν επισημαίνει άλλη μια αδυναμία του ελληνικού συστήματος, από την οποία επιβαρύνονται όσοι έχουν δανείσει το Δημόσιο και περιμένουν να πληρωθούν. Οι πιστωτές του κράτους, σε περίπτωση που απευθυνθούν στη δικαιοσύνη για να λάβουν τα χρήματά τους, θα πρέπει να περιμένουν 90 μέρες για να εισπράξουν αυτά που δικαιούνται.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της έκθεσης, η εντός χρονοδιαγράμματος αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου (δηλαδή μέσα σε 30 ημέρες από την έκδοση του τιμολογίου), θα οδηγούσε στην ενίσχυση με «ζεστό χρήμα» της αγοράς που θα ξεπέρναγε πιθανότατα τα 7 δισ. ευρώ. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος των καθυστερήσεων, στη Δανία οι αντίστοιχες οφειλές ανέρχονται στα 500 εκατ. ευρώ, ενώ στη Φινλανδία τα χρέη του Δημοσίου είναι μηδενικά. Βέβαια, υπάρχει και το παράδειγμα της Γερμανίας που χρωστάει στους ιδιώτες πάνω από 11 δισ. ευρώ, ωστόσο τα μεγέθη των δύο οικονομικών (ελληνικής και γερμανικής) δυστυχώς δεν είναι συγκρίσιμα.

Από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100032_25/04/2009_312189

Δεν υπάρχουν σχόλια: