Σάββατο, 25 Απριλίου 2009

Σκληρή γλώσσα από Καραμανλή προς την Αγκυρα

Σκληρή γλώσσα από Καραμανλή προς την Αγκυρα
Ομιλία στην κυπριακή Βουλή

Της απεσταλμένης μας στη Λευκωσια Ελλης Tριανταφυλλου

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία να αντιληφθεί ότι η δοκιμασμένη αντοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, η αποφασιστικότητά της να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και η ιδιότητά της ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι παράμετροι καταλυτικής σημασίας για το πλαίσιο και το περιεχόμενο μιας συμφωνημένης λύσης στο Κυπριακό έστειλε χθες από τη Λευκωσία ο πρωθυπουργός.

Χρησιμοποιώντας υψηλούς τόνους, ο κ. Κ. Καραμανλής κατηγόρησε την Aγκυρα για αλαζονεία, χαρακτήρισε την πολιτική της για την Κύπρο παρωχημένη, διχαστική και απειλητική.

Χωρίς επιδιαιτησίες

Ταυτοχρόνως, επέμεινε ιδιαίτερα στην ανάγκη η λύση του Κυπριακού να εξευρεθεί αποκλειστικά από τις δύο κοινότητες, χωρίς χρονοδιαγράμματα ή χωρίς επιδιαιτησίες, ενώ απευθυνόμενος σε τρίτα εμπλεκόμενα μέρη προειδοποίησε ότι η παρέμβασή τους στις διαπραγματεύσεις δεν πρέπει να είναι αντιπαραγωγική.

Η ομιλία Καραμανλή στην ειδική συνεδρίαση του κυπριακού κοινοβουλίου σφράγισε τη διήμερη επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στη Μεγαλόνησο, η οποία, σύμφωνα με κυπριακές διπλωματικές πηγές, επιβεβαίωσε με τον πλέον σαφή τρόπο την ταύτιση απόψεων και τον πλήρη συντονισμό Αθήνας-Λευκωσίας εν όψει των επόμενων, ιδιαίτερα κρίσιμων μηνών.

Οι προσδοκίες

Στο διπλωματικό παρασκήνιο, πάντως, οι προσδοκίες από την τρέχουσα προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού είναι εξαιρετικά ισχνές, ενώ άπαντες προβλέπουν ότι από τα τέλη του καλοκαιριού οι πιέσεις θα ενταθούν σε όλα τα επίπεδα.

«Ο σεβασμός της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας της Κύπρου έχει καταστεί ο θεμέλιος λίθος της πολιτικής της Ελλάδας στο Κυπριακό» σημείωσε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.

Χαρακτήρισε ακόμη απαράδεκτη και μάταιη την εμμονή της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας σε δηλώσεις περί δύο χωριστών «λαών» και «ιδρυτικών κρατών» που αντιβαίνουν στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και κάλεσε την Αγκυρα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει με το Πρόσθετο Πρωτόκολλο και να εξομαλύνει τις διμερείς της σχέσεις με τη Λευκωσία.

«Ο ειρηνικός αγώνας για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και τη συνολική επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου είναι ένας αγώνας μακροχρόνιος που δεν επιτρέπει ψευδαισθήσεις για εύκολες ή και ανώδυνες λύσεις. Ψευδαισθήσεις, όμως, δεν θα πρέπει να τρέφει και η άλλη πλευρά. Η αλαζονεία είναι κακός σύμβουλος», επισήμανε ο κ. Καραμανλής.

Παρά τις διαφορές

«Λύση, η οποία δεν θα είναι δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη, δεν θα είναι λύση. Και αυτό δεν είναι προς όφελος κανενός. Ούτε των Τουρκοκυπρίων, ούτε των Ελληνοκυπρίων, ούτε του ενιαίου κυπριακού κράτους, ούτε, βεβαίως, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μέλος της οποίας αποτελεί η Κυπριακή Δημοκρατία», πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής και εκτίμησε ότι παρά τις σοβαρές διαφορές, που εξακολουθούν να χωρίζουν τις δύο κοινότητες, η συνέχιση των διαπραγματεύσεων είναι επωφελής για όλους.

Το πρωί, ο πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, όπου βρίσκονται οι τάφοι των Ελλήνων αξιωματικών και οπλιτών που έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι για την ανεξαρτησία της Κύπρου κατά την τουρκική εισβολή του 1974.

Στη συνέχεια μετέβη στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας και κατέθεσε στεφάνι στα «Φυλακισμένα Μνήματα», όπου είναι θαμμένοι δεκατρείς αγωνιστές του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ του 1955-59. Το απόγευμα, επισκέφτηκε τον πρώην πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο οποίος σήμερα θα γιορτάσει την 90ή επέτειο των γενεθλίων του.

Και μια... δωρεά

Μια αναπάντεχη όσο και ασυνήθιστη συνάντηση είχε χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, αμέσως μετά την επίσκεψή του στον πρώην πρόεδρο της Κύπρου, Γλαύκο Κληρίδη. Τη στιγμή που ο πρωθυπουργός εξερχόταν από το κέντρο αποκατάστασης, όπου νοσηλεύεται ο 90χρονος κ. Κληρίδης, λόγω κατάγματος που είχε υποστεί, τον πλησίασε μια γυναίκα. Του παρέδωσε επιταγή ύψους 100 χιλιάδων ευρώ, χρήματα τα οποία, όπως είπε, επιθυμούσε να διατεθούν για εκείνους που έχουν πραγματική ανάγκη. «Δίνω την επιταγή σ’ εσάς, επειδή σας θεωρώ έντιμο», είπε στον κ. Καραμανλή η γυναίκα.

Από την Καθημερινή

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100045_24/04/2009_312052

Δεν υπάρχουν σχόλια: