Δευτέρα, 27 Απριλίου 2009

Η Ελλάδα τίμησε την επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων

Την εκδήλωση για την 94η επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων, ακολούθησε πορεία προς την πλατεία Συντάγματος.

Με τους εθνικούς ύμνους της Ελλάδας και της Αρμενίας άρχισε, χθες, η κεντρική πολιτική εκδήλωση για την 94η επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων, που διοργανώθηκε στην Αθήνα.

Την εναρκτήρια ομιλία της εκδήλωσης έκανε ο Ταβίτ Μπεντροσιάν, λέγοντας ότι η 24η Απριλίου είναι μέρα - ορόσημο για την Αρμενία, που τιμά τους 1,5 εκατ. Αρμένιους που σκοτώθηκαν από τους Νεότουρκους.

Ο κ. Μπεντροσιάν κατήγγειλε επίσης την Ελληνική Αστυνομία για τη στάση που τήρησε κατά την πορεία που έκανε η αρμενική κοινότητα της Ελλάδας, την Παρασκευή, προς την πρεσβεία της Τουρκίας και έκανε λόγο για «άνωθεν εντολές».

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, τόνισε ότι, ακόμη και στις μέρες μας, τίποτα δεν είναι δεδομένο και θα πρέπει συνεχώς να αγωνιζόμαστε για την ειρήνη και την ελευθερία. Είπε ακόμη ότι η μνήμη, το χρέος και η εγρήγορση είναι οι τρεις κίονες που στηρίζουν τον αγώνα του αρμενικού λαού.

Ο κ. Παύλοπουλος, απαντώντας στις καταγγελίες του κ. Μπεντροσιάν, ζήτησε συγγνώμη για τη στάση της αστυνομίας, λέγοντας: «Θέλω να ζητήσω συγγνώμη για τα επεισόδια. Αυτός ο τόπος, με όλες τις κυβερνήσεις του, ήταν και θα παραμείνει δίπλα στον αγώνα του αρμενικού λαού. Δεν δόθηκε καμιά άνωθεν εντολή, ήταν μια ατυχής στιγμή, για την οποία απολογούμαι δημόσια».

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Αναστάσιος Νεράντζης, στο χαιρετισμό του, τόνισε ότι η παγκόσμια κοινότητα δεν πίστεψε από την αρχή τη γενοκτονία των Αρμενίων, καθώς έπεσε θύμα της προπαγάνδας της Τουρκίας και εξέφρασε τη συμπαράσταση των Ελλήνων στο λαό της Αρμενίας.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης, ο οποίος εκπροσώπησε και τον πρόεδρο του κόμματος, Γιώργο Παπανδρέου.

Στην εκδήλωση, χαιρετισμό απηύθυναν για τη Ν.Δ. ο βουλευτής Πάνος Παναγιωτόπουλος, για το ΚΚΕ η βουλευτής Λίλα Καφαντάρη και για το ΛΑΟΣ ο γενικός γραμματέας του κόμματος Απόστολος Παπαμίχος, ενώ δεν μπόρεσε να παραβρεθεί ο Φώτης Κουβέλης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, χαιρέτισαν ο πρεσβευτής της Αρμενίας στην Αθήνα, Βαχράμ Καζογιάν, και η Αννυ Απκαριάν, εκπροσωπώντας την αρμενική νεολαία.

Η εκδήλωση έκλεισε με την προβολή βίντεο και αρμενικά παραδοσιακά τραγούδια, ενώ ακολούθησε πορεία προς την πλατεία Συντάγματος και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.

Από την ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/04/27/1656795.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: