Τετάρτη, 1 Απριλίου 2009

Αρνητικές οι τοποθετήσεις Γκιουλ δηλώνει η κυπριακή κυβέρνηση

Η Κυπριακή κυβέρνηση απέρριψε δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ ότι η Τουρκία δήθεν αναγνωρίζει την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας επειδή - όπως ανέφερε ανακριβώς - δέχεται τους Ελληνοκυπρίους στο έδαφός της χωρίς βίζα.

Οι δηλώσεις του κ. Γκιουλ έγιναν σε συνέντευξή του στο «Euronews» και σε απάντηση ερώτησης γιατί η Τουρκία δεν επιτρέπει τις πτήσεις κυπριακών αεροπλάνων στον εναέριό της χώρο και τη χρήση των τουρκικών λιμανιών από κυπριακά πλοία, παρ' όλο που η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού δήλωσε ότι η διευκόλυνση επισκεπτών δεν μπορεί να υποκαταστήσει κατ' ουδένα τρόπο την επίσημη αναγνώριση ενός κράτους- μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία η Τουρκία θέλει να ενταχθεί.

Είπε ακόμη ότι η δήλωση του Τούρκου προέδρου είναι παραπλανητική, γιατί κατά την είσοδο Κυπρίων πολιτών στην Τουρκία απαιτείται βίζα, που σφραγίζεται σε ένα χαρτάκι, ακριβώς επειδή η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει τα κυπριακά διαβατήρια.

Εξ άλλου, σχολιάζοντας δήλωση του κ. Γκιουλ ότι η Τουρκία υποστηρίζει τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η Τουρκία οφείλει να συμβάλει θετικά στην επίλυση του προβλήματος.

«Η Τουρκία λέει πως στηρίζει τη διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, αλλά όταν αναφέρεται στη λύση και στην ουσία του προβλήματος, οι τοποθετήσεις της είναι αρνητικές», υπέδειξε ο κ. Κυπριανού.

Πρόσθεσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία τονίζει στους συνομιλητές της και υποδεικνύει στους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι πρέπει να πεισθεί η Τουρκία να συμβάλει θετικά στην επίλυση του Κυπριακού, διότι από τις δημόσιες τοποθετήσεις της δεν δείχνει να τηρεί θετική στάση.

Εξ άλλου, ο κ. Κυπριανού, ενημερώνοντας την Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής, δήλωσε ότι οι επιπτώσεις στην πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, λόγω μη συμμόρφωσης με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της ΕΕ και της Κύπρου, μπορούν να υπάρξουν είτε με ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είτε με διατήρηση του δικαιώματος κράτους μέλους ή και περισσοτέρων κρατών μελών να εμποδίσουν το άνοιγμα ενός ή περισσοτέρων προς διαπραγμάτευση κεφαλαίων.

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι το Φθινόπωρο θα γίνει αξιολόγηση της ενταξιακής πορείας Τουρκίας, ο κ. Κυπριανού είπε πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σαφής ότι η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία κατέστησε επίσης σαφές πως θεωρεί ότι πρέπει να γίνει η αξιολόγηση της Τουρκίας το Φθινόπωρο, όπως έχει δεσμευτεί να κάνει η ΕΕ και εάν η Τουρκία μέχρι τότε δεν συμμορφωθεί, τότε δεν μπορεί παρά να υπάρξουν επιπτώσεις για την ενταξιακή της πορεία», ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Είπε επίσης ότι ποια μέτρα θα ληφθούν, αν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις της «είναι θέμα που πρέπει να ζυγιστεί πάρα πολύ καλά, λαμβάνοντας υπόψη και τα δεδομένα και βεβαίως το σημαντικότερο ζητούμενο, που είναι η προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού».

Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε πως επί του θέματος θα πρέπει να εκφράσουν άποψη και οι πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου.

Ανατύπωση από την :

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_31/03/2009_273459


Δεν υπάρχουν σχόλια: